Bosch tapétaleszedő

A tapétaleszedés művelete a tapétázott lakásokban előbb-utóbb szükségessé válik. Sokan ráuntak a tapétára, helyette glettelik a falat, és fehérre vagy színre festik. Ennek egyszerűbb módja az, amikor az elkoszolódott, megunt tapétát átfestik, sőt ezt a műveletet még egyszer-kétszer meg lehet ismételni. Ennél többször azonban már nem, mert a sok festékréteg nagyon megterheli a tapétát, és elkezd felválni a falról.

Egyszóval ezzel a művelettel előbb-utóbb szembe találjuk magunkat, és akkor jövünk csak rá igazán, hogy amikor le akarjuk szedni a tapétát, akkor bizony nem akar lejönni. A tapéta anyaga gyengébb, mint a ragasztó, lehúzási kísérleteinknél állandóan elszakad, a maradékot nem lehet rendesen megfogni, bizony alaposan elbajlódhatunk vele.
Ezt a műveletet teszi szinte gyerekjátékká a Bosch PTL 1 típusszámú tapétaleszedője. Tulajdonképpen egy vízforraló berendezésről van szó, amely forró gőzt állít elő. Ezt a gőzt egy 3 m-es műanyag gégecsövön keresztül az ún. gőzpajzsba vezetjük, amit a tapéta felületére nyomunk. A forró gőz fellazítja a papírtapéta anyagát, és feloldja a ragasztót, ennek hatására a tapéta könnyedén lehúzható a falról, illetve a maradványai és a ragasztóanyag - egy újabb felgőzöléssel - spatulával letolható.
A készüléket közönséges csapvízzel tölthetjük fel. Ha melegvizet teszünk bele, akkor hamarább fogja elérni az üzemi hőmérsékletet. A feltöltést feszültségmentes állapotban (konnektorból kihúzva), és egyenesen állítva végezzük. A készülék házát munka közben se döntsük meg. A forró víz illetve gőz rejt magában némi veszélyt, ezért a tapétaleszedővel kellő óvatossággal bánjunk. Figyeljünk arra, hogy a csatlakozó vezeték mindkét vége egyértelműen záródjon, hogy a gőz ne tudjon kicsapni. A bekapcsolás után - néhány perc felfűtési idő elteltével - a gőz előtt egy kis forró vizet is kicsepegtet a gép. Vigyázzunk, hogy ez ne csepegjen kezünkre, lábunkra.
A szerkezet működéséről egyértelműen tájékoztat bennünket a forró víz duruzsolása. A nagynyomású gőz erejétől különben nem kell tartanunk, mert a készülékbe biztonsági lefújó-szelepet építettek. A pajzsot mindig a fogantyújánál tartsuk, akkor kezünk is biztonságban van. A pajzsot bekapcsolt állapotban ne nagyon tegyük le, vagy ha muszáj, akkor csak olyan helyre, ahol a forró gőz nem tehet kárt semmiben, pl. egy vödörbe, vagy a mosogatóba, lefelé fordítva.
A munkával a helyiség mennyezetétől a padló felé haladjunk. Rátesszük a gőzpajzsot a tapétára, várunk kb. 10 másodpercet, majd levesszük, és a felpuhult tapétát lehúzzuk vagy lekaparjuk. Ami nem jön le egyből, azt mindig gőzöljük fel újra.
A sarkokhoz és mélyedésekhez külön kapható gőzfúvó-fejet célszerű használni. Ha ilyenünk nincs, akkor óvatosan fújathatjuk a gőzt közvetlenül a gégecsővel is. Ez viszont meleg lehet, tehát használjunk hozzá vastag kesztyűt. A tartozékok cseréjéhez mindenképpen kapcsoljuk ki a készüléket. A kapcsológomb kioldása után szinte azonnal leáll a gőzfúvás. Visszakapcsoláskor másodperceken belül újra indul.
A mennyezeten dolgozva forró kondenzvíz csöpöghet ki a gőzpajzsból. Erre különösen akkor vigyázzunk, amikor a pajzsot leemeljük a felületről. A munka végeztével kapcsoljuk ki a készüléket, húzzuk ki az elektromos csatlakozót, és hagyjuk teljesen kihűlni a tartályban lévő vizet. Csak ezután szedjük szét, vegyük le a csatlakozó vezetéket, és a vízbetöltő nyíláson keresztül öntsük ki a benne maradt vizet.
A tapétaleszedő különösebb karbantartást nem igényel, viszont a forró víz miatt keletkező vízkő eltávolítására időnként szükség van. Ehhez a háztartásban használt folyékony vízkőoldót használjunk (amilyet a kávéfőzőkhöz is). Ügyeljünk a gyártó által előírt adagolásra. Kikapcsolt állapotban elegendő fél liter oldatot a készülékbe töltenünk. Vegyük le a tömlőt, majd kapcsoljuk be a forralót, és kb. 5 percig főzzük az oldatot. Ezután kapcsoljuk ki a készüléket és hagyjuk még legalább 10 percig hatni a vízkőoldót, majd kihűlve öntsük ki, és tiszta vízzel öblítsük ki a tartályt.
A Bosch tapétaleszedője kb. 21 000 Ft-ért vásárolható meg. Azoknak ajánljuk, akik lakásuk tapétázását, újratapétázását maguk végzik. Ebben a szakmában dolgozó iparosoknak különösen megéri.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

hmaggi avatarja

hmaggi         Tapétaleszedő

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, csak az a problémám, hogy sehol nem találok olyan információt, hogy hol és mennyiért lehet megrendelni.Ha valaki tudja megköszönném a segítségét.

Tapéta eltávolítás

A tapétázott lakásokban előbb-utóbb szükség lesz a régi falburkolóanyag eltávolítására. A megunt, elpiszkolódott tapétától többé-kevésbé könnyen, ám a tapéta fajtájától függően más és más módon...


Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még...