Bosch tapétaleszedő

A tapétaleszedés művelete a tapétázott lakásokban előbb-utóbb szükségessé válik. Sokan ráuntak a tapétára, helyette glettelik a falat, és fehérre vagy színre festik. Ennek egyszerűbb módja az, amikor az elkoszolódott, megunt tapétát átfestik, sőt ezt a műveletet még egyszer-kétszer meg lehet ismételni. Ennél többször azonban már nem, mert a sok festékréteg nagyon megterheli a tapétát, és elkezd felválni a falról.

Egyszóval ezzel a művelettel előbb-utóbb szembe találjuk magunkat, és akkor jövünk csak rá igazán, hogy amikor le akarjuk szedni a tapétát, akkor bizony nem akar lejönni. A tapéta anyaga gyengébb, mint a ragasztó, lehúzási kísérleteinknél állandóan elszakad, a maradékot nem lehet rendesen megfogni, bizony alaposan elbajlódhatunk vele.
Ezt a műveletet teszi szinte gyerekjátékká a Bosch PTL 1 típusszámú tapétaleszedője. Tulajdonképpen egy vízforraló berendezésről van szó, amely forró gőzt állít elő. Ezt a gőzt egy 3 m-es műanyag gégecsövön keresztül az ún. gőzpajzsba vezetjük, amit a tapéta felületére nyomunk. A forró gőz fellazítja a papírtapéta anyagát, és feloldja a ragasztót, ennek hatására a tapéta könnyedén lehúzható a falról, illetve a maradványai és a ragasztóanyag - egy újabb felgőzöléssel - spatulával letolható.
A készüléket közönséges csapvízzel tölthetjük fel. Ha melegvizet teszünk bele, akkor hamarább fogja elérni az üzemi hőmérsékletet. A feltöltést feszültségmentes állapotban (konnektorból kihúzva), és egyenesen állítva végezzük. A készülék házát munka közben se döntsük meg. A forró víz illetve gőz rejt magában némi veszélyt, ezért a tapétaleszedővel kellő óvatossággal bánjunk. Figyeljünk arra, hogy a csatlakozó vezeték mindkét vége egyértelműen záródjon, hogy a gőz ne tudjon kicsapni. A bekapcsolás után - néhány perc felfűtési idő elteltével - a gőz előtt egy kis forró vizet is kicsepegtet a gép. Vigyázzunk, hogy ez ne csepegjen kezünkre, lábunkra.
A szerkezet működéséről egyértelműen tájékoztat bennünket a forró víz duruzsolása. A nagynyomású gőz erejétől különben nem kell tartanunk, mert a készülékbe biztonsági lefújó-szelepet építettek. A pajzsot mindig a fogantyújánál tartsuk, akkor kezünk is biztonságban van. A pajzsot bekapcsolt állapotban ne nagyon tegyük le, vagy ha muszáj, akkor csak olyan helyre, ahol a forró gőz nem tehet kárt semmiben, pl. egy vödörbe, vagy a mosogatóba, lefelé fordítva.
A munkával a helyiség mennyezetétől a padló felé haladjunk. Rátesszük a gőzpajzsot a tapétára, várunk kb. 10 másodpercet, majd levesszük, és a felpuhult tapétát lehúzzuk vagy lekaparjuk. Ami nem jön le egyből, azt mindig gőzöljük fel újra.
A sarkokhoz és mélyedésekhez külön kapható gőzfúvó-fejet célszerű használni. Ha ilyenünk nincs, akkor óvatosan fújathatjuk a gőzt közvetlenül a gégecsővel is. Ez viszont meleg lehet, tehát használjunk hozzá vastag kesztyűt. A tartozékok cseréjéhez mindenképpen kapcsoljuk ki a készüléket. A kapcsológomb kioldása után szinte azonnal leáll a gőzfúvás. Visszakapcsoláskor másodperceken belül újra indul.
A mennyezeten dolgozva forró kondenzvíz csöpöghet ki a gőzpajzsból. Erre különösen akkor vigyázzunk, amikor a pajzsot leemeljük a felületről. A munka végeztével kapcsoljuk ki a készüléket, húzzuk ki az elektromos csatlakozót, és hagyjuk teljesen kihűlni a tartályban lévő vizet. Csak ezután szedjük szét, vegyük le a csatlakozó vezetéket, és a vízbetöltő nyíláson keresztül öntsük ki a benne maradt vizet.
A tapétaleszedő különösebb karbantartást nem igényel, viszont a forró víz miatt keletkező vízkő eltávolítására időnként szükség van. Ehhez a háztartásban használt folyékony vízkőoldót használjunk (amilyet a kávéfőzőkhöz is). Ügyeljünk a gyártó által előírt adagolásra. Kikapcsolt állapotban elegendő fél liter oldatot a készülékbe töltenünk. Vegyük le a tömlőt, majd kapcsoljuk be a forralót, és kb. 5 percig főzzük az oldatot. Ezután kapcsoljuk ki a készüléket és hagyjuk még legalább 10 percig hatni a vízkőoldót, majd kihűlve öntsük ki, és tiszta vízzel öblítsük ki a tartályt.
A Bosch tapétaleszedője kb. 21 000 Ft-ért vásárolható meg. Azoknak ajánljuk, akik lakásuk tapétázását, újratapétázását maguk végzik. Ebben a szakmában dolgozó iparosoknak különösen megéri.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

hmaggi avatarja

hmaggi         Tapétaleszedő

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, csak az a problémám, hogy sehol nem találok olyan információt, hogy hol és mennyiért lehet megrendelni.Ha valaki tudja megköszönném a segítségét.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Öntapadó műanyag tapéták

Az öntapadó réteggel ellátott műanyag tapétákat mindenki ismeri, ám sokan mégis ódzkodnak a használatuktól. Pedig könnyen tisztíthatók, szín- és mintaválasztékuk bőséges, elvben pedig gyorsan...