Az univerzális gép új változata

DREMEL MultiPro

Lapunkban két évvel ezelőtt mutattuk be a Dremel félkezes hálózati univerzális gépét, amely gyorsan közkedvelt lett, nemcsak a barkácsoló emberek, de a különféle gépeket előszeretettel használó háziasszonyok köreiben is. Ez érthető, mert a hálózati feszültséggel működő kisgép számos ház körüli munkát is megkönnyít. Kezelése nagyon könnyű, teljesítménye pedig a méreteihez képest igencsak számottevő. Természetes tehát, hogy a 125 W teljesítményfelvételű univerzális gép új változatát, a MultiPro-t és tartozékait is bemutatjuk olvasóinknak.
1 Nos, ami elsőre szembeötlő változást jelent, az a szerszámgép burkolata. A ütésálló műanyagburkolat funkcionálisan fontos részeit, a karcsúsított nyakat és a műanyagház kétkezes megfogáshoz szükséges hátsó részét ugyanis jó tapadást biztosító, vékony gumiréteggel vonták be (1). Az általában nagy fordulatszámmal működő gépet ezáltal biztonságosabban, de kisebb erővel szorítva tudjuk irányítani, kézben tartani. Még akkor is, ha munka közben verejtékezne a tenyerünk. A tapadásjavító gumiréteg azonban nem fekete, hanem világosszürke, ami egyben tetszetősebbé is teszi a gépet.
A jó tapadást biztosító rétegre ugyan a szennyeződés is jobban tapad, a világos tónusú gumifelületek azonban enyhén mosószeres ronggyal könnyen letisztíthatók (2), majd szárazra törlésük után a bevonat tapadása változatlan lesz.
A másik jelentősebb változtatás a gép kapcsolóján észlelhető. A MultiPro univerzális gép ívesen mozgatható kapcsolója ugyanis finoman arretált, ami megkönnyíti a gép ideális fordulatszámának beállítását. A kapcsoló melletti fokozatjelző skálán ugyan párosával növekvő számok jelzik, hogy hányadik fokozatba állítottuk a gép fordulatszámát, ám a fogazás segítségével a köztes fordulatszámok is pontosan beállíthatók (3).
3 A számozott és köztes fokozatokhoz tartozó fordulatszám-tartományok:

Fokozat Fordulatszám/perc
1 10 000
2 14 000
3 15 000
4 19 000
5 20 000
6 24 000
7 25 000
8 29 000
9 30 000
10 33 000


6 A MultiPro gépek 15, illetve 40 darab tartozékot tartalmazó készletben kerülnek forgalomba. Mind a két készlethez falra is szerelhető rekeszes tárolót mellékeltek, ami nemcsak a gép használatát, de tárolását is megoldja. A 15 darabos szett tárlórekesze nyitott (4), a bőségesebb tartozék készlettel ellátott garnitúrához pedig porvédett, azaz bepattintható ajtajú gép- és szerszámtároló jár. Mindkettő asztalra állítva is használható, de falra erősítésükre is módunk van (5, 6). A zárható fedelekkel lezárható tároló egyben hordtáskaként is szolgál, hiszen felső peremének hátoldalába ujjaink számára mélyedést is kialakítottak a gyártók (7). Mindkét készlet tárolója nagyon előnyös, hiszen megkönnyíti a munkánkhoz szükséges szerszámok kiválasztását, és segítségükkel mindig rendet tarthatunk közöttük. A tartozékok bővítését is lehetővé teszik, hiszen mindkét tárolóban a készletekhez mellékeltnél jóval több szerszámhely van.
A 15 darabos készlet 2 felfogó tüskét, csiszolóhengert és pótbetétet, 2 vágókorongot, 2 filc polírozó-korongot, 4 köszörűkövet tartalmaz.
A 40 darabos készlet választéka igen bőséges, 1-1 gravírozó szárat, csigafúrót, felfogótüskét, sörtés és szénacél kefét, lehúzókövet, 9 különféle méretű köszörűkövet és korongot, 2 csiszolóhengert és 8 hozzájuk való csiszolóbetétet, 5 vágókorongot, 4 csiszoló-, illetve polírozó filckorongot, továbbá polírozó pasztát, filc polírozó csúcsot találhatunk a lezárt fóliatasakokban.
7 Végezetül a Dremel Multi univerzális gépekhez bemutatunk egy külön tartozékot, nevezetesen a befogó patronokat helyettesítő kis tokmányt, amely jelentősen megkönnyíti a különféle szerszámok gyors befogását. A hárompofás kis tokmányba 0,8-3,2 mm átmérőig bármilyen hengeres szerszámszár, vagy anyag befogható (8). A gyakorlatban azonban a tokmány pofái közé 0,3 mm-es fúrót is be foghatnánk, ám a gép súlya miatt ezt csak állványba fogva használhatjuk ki. A befogott anyagok centrikussága lényeges, mert a befogott görbe, excentrikus anyagok a gép magas fordulatszáma miatt még a gépállványokat is berázhatják. A precíziós tokmány használata már csak azért is előnyös, mert ebbe - maximum 3,2 mm átmérőig - bármilyen szárméretű szerszámot és anyagot is befoghatunk, ami a patronokkal nem mindig oldható meg, ráadásul nem szükséges a patronokat cserélgetni. A tokmány kézzel is megszorítható, de ha szükséges, a nyakrészén levő menesztőlapok és a patronkulcs segítségével növelhetjük a szorítóerőt. Aki gyakran veszi kézbe ezt a remek kis gépet, annak érdemes erre a külön tartozékra áldoznia, mert a hárompofás tokmány minden szempontból megkönnyíti, gyorsabbá és sokoldalúbbá teszi a gép használatát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.