A betonozástól a burkolatragasztásig

Budaörsön, a bevásárlóközpont közelében áll egy feltűnő, vadonatúj kék épület, a MAPEI Kft irodaháza. Kék a kerítés és kék színű zászlók lobognak az udvaron. A zászlókon a MAPEI logo látható: egy mérőedény és a belsejében kocka alakú építőelemek absztrakt képe. A kék a MAPEI színe, a logo pedig a cég tevékenységét szimbolizálja: vegyészet és építőipar.

A MAPEI anyavállalatot Rodolfo Squinzi alapította 1937-ben Milánóban. Akkoriban elsődlegesen festékek, vakolatok, kül- és beltéri burkolóanyagok előállítására szakosodott. 1962-ben a piac egy részét kihasználva kezdte el a gyár az építőipari ragasztók gyártását, és mind a mai napig ez maradt a fő profilja. Mára a MAPEI a világon 23 leányvállalatával és 18 gyárával a világ egyik legnagyobb építési vegyi anyag gyártójává vált, ezen belül a por alakú ragasztók gyártásával élen jár a világon. Csak a Milánó melletti gyár naponta 2000 tonna porragasztót szállít ki.
A mai MAPEI termékskálája igen széles. Az Ezermesterben a későbbiekben jó néhányról részletesen is írunk majd. Most csak vázlatszerűen jelezzük, hogy milyen termékcsoportokat kínál világszerte az építőipari piacon:
Kerámia- és természetes kőlap burkolatokhoz alkalmazható ragasztóanyagok padlón és falon. Ezek között megtaláljuk mindenféle burkolatragasztáshoz a legmegfelelőbb ragasztóanyagokat. Ilyen pl. a por alakú ragasztók között az általános céloknak megfelelő Kerabond, a flexibilis Keraflex, vagy a Granirapid gyorskötő ragasztó, amelynél a burkolat a lerakás után 4 órával már fugázható, másnapra pedig terhelhető. Újdonság az Adesilex P9 kerámiaburkolat ragasztó.
Fugázó masszák és rugalmas tömítőanyagok. Itt az Ultracolor rugalmas és a Keracolor alap fugázókat emelnénk ki a széles választékból. 
PVC, linóleum, gumi, textil és fa padlóburkolatok ragasztóanyagai, vagyis a melegburkolati termékcsalád. Itt az egészségvédelem szempontjait kell megemlítenünk. A Mapei legkorszerűbb vízbázisú ragasztói (ilyen pl. az Ultrabond eco) teljesen oldószermentesek és nagyon alacsony illóanyag tartalmúak. (A korábban használt diszperziós ragasztókból - nem beszélve az oldószeresekről - még éveken keresztül diffundált az oldószer a burkolat alól, rossz közérzetet, fejfájást, nem egyszer betegségeket okozva.)
Speciális építőkémiai termékek.
Épületszigetelő és védő anyagok, kent szigetelések. Az olvasók figyelmébe ajánljuk közülük pl. a Prosfas felületszilárdító szert, amellyel a porló betonfelületek - garázsban, pincében - lényegesen olcsóbban köthetők meg, mint műgyantákkal. 
Beton- és habarcs adalékszerek. Ide tartoznak a kötésgyorsítók, kötéslassítók, fagyásgátlók, vagy a vízzáróságot (medencék, pincék!) eredményező folyósítószerek. Újdonság az öt különböző termékből álló Dynamond család, amelyek helyszíni betongyártásnál és előre gyártott betonelemek gyártásánál egyaránt használhatók.
Javító habarcsok, kiegyenlítő anyagok, felületvédő rendszerek a betonjavításhoz. Ezzel kapcsolatban részletesebben is írunk majd az aljzat-előkészítő anyagokról - alapozók (pl. az Ultraplán önterülő aljzatkiegyenlítő), felületkiegyenlítők, szigetelők - a ragasztóhabarcsokról, a felületjavító és simító habarcsokról.
Történelmi épületek vakolatfelújító rendszerei. Ilyen célra a Mapeantique javítóhabarcs szolgál például, amely sem gipszet, sem cementet nem tartalmaz.
A különböző termékcsaládok kapcsán megjegyezzük, hogy a Mapei igyekszik rendszerekben gondolkozni, vagyis a felhasználó számára egy-egy komplett feladat megoldásához az összes szükséges anyagot ajánlja. Ugyanezt a célt szolgálja a különböző melléktermékek (élvédők, dilatációs profilok, sarokvédő stb.) árusítása is. 
Magyarországon a teljes MAPEI termékskála forgalmazásra kerül. Magasan képzett szaktanácsadók és alkalmazás-technológusok biztosítják országszerte a partnerek és érdeklődők számára a felmerülő szakmai kérdések mindenkori szakszerű és gyors megoldását. A MAPEI Kft. az ország egyik legnagyobb építőipari szakoktatás támogatója. Rendszeres támogatást nyújt az építőipari szak- és szakközépiskoláknak, egyetemeknek, főiskoláknak.
Újabb előrelépés a MAPEI Kft. történetében, hogy a sóskúti homokbánya mellett épül a cég új szárazhabarcs-keverő üzeme. Az üzem területe 4300 m2, induló termelői kapacitása 20 000 tonna/év. A magyarországi keverőüzem feladata lesz majd a környező kelet-európai országok - Románia, Jugoszlávia, Szlovákia, Horvátország stb. ellátása az itt gyártott termékekkel. Természetesen az új gyárban az alkalmazottak a hazai munkaerőpiacról kerülnek majd ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyszerű oszloprögzítés

A betont évezredek óta ismeri az ember, napjainkban szinte elképzelhetetlen bármilyen tartós létesítmény megvalósítása nélküle. Ennek ellenére, ha betonozási munkákról van szó, mindenkinek a...


Ház körüli betonozás

A nyári, őszi időszakban lehetőségünk nyílik a felújítási, betonozási munkálatok elvégzésére – akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése...