A betonozástól a burkolatragasztásig

Budaörsön, a bevásárlóközpont közelében áll egy feltűnő, vadonatúj kék épület, a MAPEI Kft irodaháza. Kék a kerítés és kék színű zászlók lobognak az udvaron. A zászlókon a MAPEI logo látható: egy mérőedény és a belsejében kocka alakú építőelemek absztrakt képe. A kék a MAPEI színe, a logo pedig a cég tevékenységét szimbolizálja: vegyészet és építőipar.

A MAPEI anyavállalatot Rodolfo Squinzi alapította 1937-ben Milánóban. Akkoriban elsődlegesen festékek, vakolatok, kül- és beltéri burkolóanyagok előállítására szakosodott. 1962-ben a piac egy részét kihasználva kezdte el a gyár az építőipari ragasztók gyártását, és mind a mai napig ez maradt a fő profilja. Mára a MAPEI a világon 23 leányvállalatával és 18 gyárával a világ egyik legnagyobb építési vegyi anyag gyártójává vált, ezen belül a por alakú ragasztók gyártásával élen jár a világon. Csak a Milánó melletti gyár naponta 2000 tonna porragasztót szállít ki.
A mai MAPEI termékskálája igen széles. Az Ezermesterben a későbbiekben jó néhányról részletesen is írunk majd. Most csak vázlatszerűen jelezzük, hogy milyen termékcsoportokat kínál világszerte az építőipari piacon:
Kerámia- és természetes kőlap burkolatokhoz alkalmazható ragasztóanyagok padlón és falon. Ezek között megtaláljuk mindenféle burkolatragasztáshoz a legmegfelelőbb ragasztóanyagokat. Ilyen pl. a por alakú ragasztók között az általános céloknak megfelelő Kerabond, a flexibilis Keraflex, vagy a Granirapid gyorskötő ragasztó, amelynél a burkolat a lerakás után 4 órával már fugázható, másnapra pedig terhelhető. Újdonság az Adesilex P9 kerámiaburkolat ragasztó.
Fugázó masszák és rugalmas tömítőanyagok. Itt az Ultracolor rugalmas és a Keracolor alap fugázókat emelnénk ki a széles választékból. 
PVC, linóleum, gumi, textil és fa padlóburkolatok ragasztóanyagai, vagyis a melegburkolati termékcsalád. Itt az egészségvédelem szempontjait kell megemlítenünk. A Mapei legkorszerűbb vízbázisú ragasztói (ilyen pl. az Ultrabond eco) teljesen oldószermentesek és nagyon alacsony illóanyag tartalmúak. (A korábban használt diszperziós ragasztókból - nem beszélve az oldószeresekről - még éveken keresztül diffundált az oldószer a burkolat alól, rossz közérzetet, fejfájást, nem egyszer betegségeket okozva.)
Speciális építőkémiai termékek.
Épületszigetelő és védő anyagok, kent szigetelések. Az olvasók figyelmébe ajánljuk közülük pl. a Prosfas felületszilárdító szert, amellyel a porló betonfelületek - garázsban, pincében - lényegesen olcsóbban köthetők meg, mint műgyantákkal. 
Beton- és habarcs adalékszerek. Ide tartoznak a kötésgyorsítók, kötéslassítók, fagyásgátlók, vagy a vízzáróságot (medencék, pincék!) eredményező folyósítószerek. Újdonság az öt különböző termékből álló Dynamond család, amelyek helyszíni betongyártásnál és előre gyártott betonelemek gyártásánál egyaránt használhatók.
Javító habarcsok, kiegyenlítő anyagok, felületvédő rendszerek a betonjavításhoz. Ezzel kapcsolatban részletesebben is írunk majd az aljzat-előkészítő anyagokról - alapozók (pl. az Ultraplán önterülő aljzatkiegyenlítő), felületkiegyenlítők, szigetelők - a ragasztóhabarcsokról, a felületjavító és simító habarcsokról.
Történelmi épületek vakolatfelújító rendszerei. Ilyen célra a Mapeantique javítóhabarcs szolgál például, amely sem gipszet, sem cementet nem tartalmaz.
A különböző termékcsaládok kapcsán megjegyezzük, hogy a Mapei igyekszik rendszerekben gondolkozni, vagyis a felhasználó számára egy-egy komplett feladat megoldásához az összes szükséges anyagot ajánlja. Ugyanezt a célt szolgálja a különböző melléktermékek (élvédők, dilatációs profilok, sarokvédő stb.) árusítása is. 
Magyarországon a teljes MAPEI termékskála forgalmazásra kerül. Magasan képzett szaktanácsadók és alkalmazás-technológusok biztosítják országszerte a partnerek és érdeklődők számára a felmerülő szakmai kérdések mindenkori szakszerű és gyors megoldását. A MAPEI Kft. az ország egyik legnagyobb építőipari szakoktatás támogatója. Rendszeres támogatást nyújt az építőipari szak- és szakközépiskoláknak, egyetemeknek, főiskoláknak.
Újabb előrelépés a MAPEI Kft. történetében, hogy a sóskúti homokbánya mellett épül a cég új szárazhabarcs-keverő üzeme. Az üzem területe 4300 m2, induló termelői kapacitása 20 000 tonna/év. A magyarországi keverőüzem feladata lesz majd a környező kelet-európai országok - Románia, Jugoszlávia, Szlovákia, Horvátország stb. ellátása az itt gyártott termékekkel. Természetesen az új gyárban az alkalmazottak a hazai munkaerőpiacról kerülnek majd ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli betonozás

A tél beköszöntével nem állhatnak meg a betonozást igénylő munkálatok, de a megfelelő körültekintéssel és előkészülettel biztosíthatjuk, hogy az eredmény mindig tökéletes legyen, ebben nyújtunk...


Tíz gyakorlati jótanács betonozóknak

Nemrég egy ismerősöm építkezni kezdett, ami családi házra vágyó, vagy azzal már rendelkező dolgos és bátor embereknél egyáltalán nem szokatlan. Természetesen a háznak betonigénye is volt, hiszen ha...