Szerszámok kiszuperált táskákban

1Egy családban számos táska, szatyor van, hogy ki mit használ, azt sok esetben a divat is meghatározza. Sokszor még egészen jó állapotú "egyedek" is szekrény mélyére kerülhetnek, mert kifeslett a varrásuk, nem divatos az anyaguk, vagy használatuk közben kissé viseltesek lettek. Kidobni persze sajnáljuk, hordani azonban már nem szeretnénk őket. Ezért kerülnek azután a gardróbszekrények, utazó bőröndök mélyére, majd évek múlva valamelyik lomtalanításkor megszabadulunk tőlük. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy ezek a táskák még jó esetben helyettesíthetik az otthoni szerszámos fiókot, vagy ládát. Még olyan áron is érdemes ilyen célra használni őket, hogy ehhez kissé magunknak kell átalakítanunk a táskákat. Nos, ötletadóként bemutatunk néhány szerszámossá változtatott táskát, és az átalakításukhoz is adunk néhány tippet.

2Az irattáskáknak számtalan változata van (1), melyek főként kisebb szerelőszerszámaink, fogók, csavarhúzók, reszelők, ezek készleteinek elhelyezésére adnak lehetőséget. A különféle szerszámok táskába rögzítését a belsejükbe utólag beragasztott hevederes tartókkal oldhatjuk meg. Hogy melyik táskában milyen szerszámokat helyezhetünk el, azt a táska oldalmagassága alapján döntsük el. A húzózáras, kisebb méretű, kétfelé nyitható irattáskákba műszerész csavarhúzó-, tűreszelő-készletek, kis fogók, és más finomabb munkákhoz való szerszámok valók. Lényeges, hogy a kétfelé nyitható fedélre erősített szerszámok a táska becsukásakor ne feszítsék túlságosan szét a táska két oldalát, mert ez a húzózárat túlságosan igénybe venné, idő előtt tönkretenné.
Ha a táska fedelek túl puhák, és nem tartanák meg a formájukat, akkor középen hasítsuk fel a bélést, és csúsztassunk alájuk egy-egy kemény kartonlemezt, vagy 1-1,5 mm vastag műanyaglapot. A felvágott bélés széleit oldószeres ragasztóval ragasszuk vissza a táska középső gerinclapjára, majd műanyag hevederből szegecselve, vagy leöltve készítsük el a szerszámokat rögzítő hevedereket. A kész füles hevedereket a szerszámokhoz igazított helyzetben ragasszuk a táska belsejébe, és egy-két bőrszegeccsel is fogassuk a táska fedeléhez. Ha a nagyobb füles táskákba nehezebb szerszám, pl. elektromos szerszámgép is kerül, akkor a táska aljára szegecseljünk 3-5mm vastag rétegeltlemezből levágott erősítőlapot, és a táska hordfogantyúit is erősítsük meg néhány széles fejű bőrszegeccsel.
3 A hosszúkás műbőr táskákat (2) is alkalmassá tehetjük szerszámaink tárolására, ha azokat jól csoportosítjuk, és a középső válaszfalára, vagy a két oldalára is erős vászonból kiszabott és leöltött zsebeket, hevederfüleket erősítünk. Egy ilyen táskában bizony sok szerszám elfér, de a kiálló szerszámnyelek gátolhatják a húzózár használatát, ezért ezt igyekezzünk jó elrendezéssel elkerülni, és akkor a táska mélyére került szerszámot is különösebb rakosgatás nélkül vehetjük ki. A merevítő tartóbetéteket ragasztva, a sarkokban néhány bőrszegeccsel is megerősítve rögzítsük a táska belsejébe.
A régi válltáskákat is felhasználhatjuk ilyen célokra, ha anyaguk egyébként erős, varrásaik pedig nem sok helyen feslettek fel. Ezeket egyébként kézzel is átvarrhatjuk, ha a tűhelyeket előbb nyeles szorítóba fogott zsákvarró tűvel kilyuggatjuk. Az ilyen táskák általában puha anyagból készültek, nincs tartásuk, ezért a feneküket merevítsük ki. Így fúró-, vagy más elektromos szerszámgépet is a táskában tarthatunk, a kisebb szerszámok tárolására pedig a külső oldalzsebeket használjuk (3). A régi vállszíjat érdemes erős műanyaghevederre cserélni, és ugyanebből az anyagból ragaszszunk rá két oldalsó hordfogantyút is, amelyet a fenékrészen szegecsekkel, felül pedig az oldalak anyaggát is átöltve varrjunk fel (4). A külső zsebeket azonban ne tömjük ki túlságosan, mert ezzel erősen igénybe vesszük a zsebek tűzéseit és az anyagát is, amely hamar szakadást okozhat.
A régi bugyros női táskák is alkalmasak szerszámtáskának, de ezekbe csak könnyű szerszámokat célszerű tárolni. Ezek ugyanis finomabb anyagból készültek, tűzéseikhez pedig vékony cérnát használtak fel. A pillanatforrasztó páka, s általában a kisebb műszerész szerszámok kényelmesen és főként jól védetten elférnek a belsejükben, valamint az esetleges külső zsebeikben (5). Bélésanyaguk általában könnyű viszkóz textília, ezért lehetőleg ne ezt az anyagot varrjuk hosszanti irányban a külső műbőrhöz, inkább a belsejükbe helyezett műanyag hullámlemezből kialakított, U-alakban meghajlított betéttel merevítsük ki az oldalukat, aljukat. Az igényesebbek vászonból varrt béléssel is elláthatják, és akkor a belső zsebeket az igényeinknek megfelelő méretben és nagyságban alakíthatjuk ki. Az új bélést a szélei mentén, erős zsineggel, két tűt használva, ritka tűzéssel varrjuk a táska műbőr huzatához.
4 Az éltes bevásárló kulikat szerszámos kocsivá alakíthatjuk. Ezek általában görgős vázra erősített zsákok. Ha a váz ép, arra egy 10 mm-es MDF lemezből készült dobozt nem nehéz összeütnünk. Mérete kb. 400x400x300 mm-es legyen, s a dobozt a vázhoz és a zsák tartójához erősítsük fel. Az eredeti bevásárló zsákot úgy alakítsuk át, hogy a doboz belsejébe helyezve rögzíthessük a fenéklapjához, oldalt pedig hajtsuk vissza. E részre erős vászonból, rossz farmernadrágból levágott darabokból készítsünk zsebeket, és ezeket varrjuk a külső oldalvászonra. A doboz belsejét is elláthatjuk különféle zsebekkel, melyeket ragasztva és szegekkel a dobozhoz is fogassunk oda. A zsebek nagyságát természetesen a tárolandó szerszámokhoz igazodva határozzuk meg, és széleiket ragasztva szegjük be. E célra használhatjuk a ragasztópisztolyt is, mert a kinyomott ragasztóanyag nemcsak rögzíti, de meg is erősíti, alaktartóbbá teszi az oldalzsebeket. A felerősítésüket is hasonlóan oldhatjuk meg, de két-három szeggel a dobozhoz is célszerű hozzáerősítenünk mindegyiket. Kiselejtezett övtáskákkal is felövezhetjük az ilyen szerszámos kulikat, így ezeket is újból hasznosíthatjuk. Az ilyen kuli különösen a ház körüli munkáknál hasznos, hiszen segítségével szinte az egész szerszámkészletünket könnyen a "tetthelyre" szállíthatjuk (6).
Az átalakításra alkalmasnak tartott táskákat először alaposan vizsgáljuk át, felfeslett varrásaikat javítsuk ki. Lehetőleg használjuk ki a meglevő lyukakat, de öltéseink lehetnek nagyok is. Most már nem a szépség, a fontos, hanem a tartósság. A műbőrből készült táskák a tárolás során eldeformálódhattak, amit úgy korrigálhatunk, hogy a belsejükbe zárt hajszárítóval felpuhítjuk az anyagukat, majd ezt követően újságpapírral kitömve hagyjuk lassan kihűlni. A felületüket pedig még melegen dörzsöljük át glicerin olajjal, vagy fújjuk be többször szilikonnal.
A rossz, kopott húzózárat csak akkor pótoljuk újjal, ha a táska zárásához erre szükségünk van. A varrást kézzel elég nehéz elvégezni, de nagyobb öltéseket ejtve gyorsan túl lehetünk ezen a javításon is. A zsebek szegéséhez, továbbá a kartonlapok beragasztásához oldószeres ragasztót vagy ragasztópisztolyt használjunk, mert ezzel is gyorsabbá tehetjük az átalakítási munkát. A varráshoz mindig erős varrófonalat fűzzünk be a közepes hímzőtűbe. Ezzel könnyebb a varrás, de csak akkor, ha a keményebb anyagokat előlyukasztjuk árral, vagy zsákvarró tűvel. A műanyag hevederekből kialakított füleket is célszerű varrni, ám a kész tartósort már ragasztva erősítsük a táskák belsejébe. A ragasztópisztoly most is jó szolgálatot tesz majd, ha a darabokat jól a helyükre illesztjük. Ha e szempontokat betartjuk, a táskák átalakítása nem okoz majd számottevő nehézséget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszám, táska

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kreatív ötletek a szabadban

Otthon, a szabadban töltött idő nem csak akkor lehet hasznos, ha a kert gondozásával töltjük. A barkácsolás igazi kikapcsolódást, feltöltődést jelenthet, akár egyedül végezzük, akár a gyerekeket...


Bőrruházat és bőr használati tárgyak ápolása

Aki azt hiszi, hogy a valódi bőrből készült zakókat, nadrágokat, felső kabátokat, sőt még a kesztyűket és egyéb kiegészítő tárgyakat nem kell időnként tisztítani, ápolni, az téved. E finom bőrből...