Bosch

Egy igazi nagyágyú

A Bosch PSB ütvefúró sorozata már évek óta ismert nálunk is. Az általunk eddig kipróbált gépek 500 és 750 W közötti teljesítményűek voltak. Közülük csúcsgépnek talán a 750-2 RPE volt tekinthető, tekintélyes teljesítményével és a kategóriában fellelhető valamennyi szolgáltatással. Most azonban egy igazi nagyágyút kaparinthattunk kézbe a cég jóvoltából, a PSB 1200-2 RPE típusjelűt, amely hasonlóan bőséges szolgáltatást nyújtva, lenyűgöző teljesítményével lényegesen felülmúlja a 750-est.
Néhány gondolatot kell szentelnünk, hogy egyáltalán mikor is lehet szükségünk 1200 W fúróteljesítményre. A gyakorlottabb barkácsolók tudják, hogy még az 500 W is szinte minden fúrási munkához bőségesen elegendő, a 6-700 W pedig csak további teljesítménytartalékot szolgáltat. A fúróátmérők növekedésével ugyan növekszik a szükséges nyomaték, de ilyen nagy teljesítményt ez sem indokol önmagában. Változik azonban a megítélés, ha csavarbehajtásban gondolkodunk. Itt arra van szükség, hogy igen finom felfutással, kis fordulatszámon, szabályozható (olykor kifejezetten nagy) nyomatékot kapjunk, ráadásul úgy, hogy az alacsony fordulatszám miatt a meghajtómotort ne terheljük túl (1). Bizony ilyenkor már jól jöhet az 1200-as hatalmas teljesítménye.
2 Ráadásul a barkácsoló egy fúrógépet gyakran univerzális alapgépnek használ. Fúrógépünk hajtja meg a csiszoló- és köszörűkorongot, a faesztergát, a körkivágót, a pántfészek-marót, és még sok minden egyebet (2). A nagy átmérők miatt ezekhez a munkákhoz is jelentős nyomaték szükséges, és leszögezhetjük, hogy a PSB 1200-2 RPE electronic valóban egy univerzális alapgép.
A típusszám, illetve a megnevezés egyébként is sokat elárul a gép tudományából. A 1200 természetesen a felvett elektromos teljesítményére utal W-ban, a szám mögötti 2-es pedig a kétfokozatú mechanikus fordulatszámváltóra (3). A csavarozáshoz és más "alapgép funkcióhoz" így tudjuk elérni a nagy nyomatékot, miközben a meghajtómotort is hagyjuk forogni, és ez által hűlni. Az R betű a fordulatirány-váltóra utal, amelynek kapcsolója a gép hasán, a nyomógomb felett van, és mutató, illetve hüvelykujjunkkal könnyen tudjuk átkapcsolni (4). Megint csak a csavarozásra és az alapgépként történő használatra kell utalnunk, ahol a kétirányú fordulat alapkövetelmény.
Ugyanitt vehetjük hasznát többek közt a forgatónyomaték előválasztási lehetőségnek is, amelyre a típusjelből a P betű utal. Ez hasonló a csavarbehajtók nyomatékhatárolójához, de elektronikus megoldással. Egy ilyen nagyteljesítményű gépnél ez szerintünk feltétlenül szükséges, mert a gyorsbefogós 5 tokmányon különben olyan nagy erők ébredhetnek, ami töri a csavart, a fúrót, de rossz esetben a kezet is. A nyomaték előválasztással viszont ez a hatalmas erő megszelídíthető, kordában tartható. Használjuk tehát a ház tetején lévő tárcsát (5), és csak indokolt esetben vegyük igénybe a legnagyobb nyomatékokat és a határoló kikapcsolt állását. A mögötte lévő fúró-csavarbehajtó átkapcsoló az utóbbi állásban eleve leszabályozza a fordulatot.
A biztonságot szolgálja a szabályozó elektronika is, amelyre a típusjel E betűje utal. A fordulatszám szabályozást is szolgáló nyomógombot hiába nyomjuk tövig, a fordulat felfutását tőlünk függetlenül az elektronika engedélyezi, és igen finoman hajtja végre. Ez nem csak a géppel dolgozó személyt és a szerszámot védi, hanem az elektromos hálózatot is a lökésszerű túlterheléstől, ami más gépeken elsősorban a hirtelen indításkor jöhet létre.
7 A PSB 1200-as természetesen ütvefúró is (6), a kategóriájában általános körmöstárcsás megoldással, és minden szempontból egy jó kialakítású gép. Először kézbe véve ugyan meglepődünk a súlyától, de hát egy ekkora motor mégsem lehet néhány deka. Ennek megfelelően viszont ütvefúráskor sem ráz vissza - ezt hatásos csillapító rendszerének is köszönheti - és a fogása is jó. Puha markolatborítása kellemes a kéznek, és az ütődések ellen is védi a gépet. A fúrásmélység határolót is befogadó markolat levételével szabaddá válik a szokásos 43 mm-es "euronormás" nyakrész, amelynél fogva a gép a legkülönbözőbb állványokba rögzíthető (7).
Mindezek miatt a Bosch csúcskategóriájú barkács (zöld színű) ütvefúrógépét azoknak ajánljuk, akiknek sokcélú fúró- és csavarozógépre, s egyben univerzális alapgépre (meghajtó gépre) van szükségük a műhelyükbe és a ház körül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Multifunkcionális szerszámgépek

A különféle igényesebb és főként pontosabb munkákhoz a neves gyártók több funkció elvégzésére alkalmas szerszámgépeket fejlesztettek ki. Ezek közül az egyik legügyesebb az oszcilláló mozgást végző...