Bosch

Egy igazi nagyágyú

A Bosch PSB ütvefúró sorozata már évek óta ismert nálunk is. Az általunk eddig kipróbált gépek 500 és 750 W közötti teljesítményűek voltak. Közülük csúcsgépnek talán a 750-2 RPE volt tekinthető, tekintélyes teljesítményével és a kategóriában fellelhető valamennyi szolgáltatással. Most azonban egy igazi nagyágyút kaparinthattunk kézbe a cég jóvoltából, a PSB 1200-2 RPE típusjelűt, amely hasonlóan bőséges szolgáltatást nyújtva, lenyűgöző teljesítményével lényegesen felülmúlja a 750-est.
Néhány gondolatot kell szentelnünk, hogy egyáltalán mikor is lehet szükségünk 1200 W fúróteljesítményre. A gyakorlottabb barkácsolók tudják, hogy még az 500 W is szinte minden fúrási munkához bőségesen elegendő, a 6-700 W pedig csak további teljesítménytartalékot szolgáltat. A fúróátmérők növekedésével ugyan növekszik a szükséges nyomaték, de ilyen nagy teljesítményt ez sem indokol önmagában. Változik azonban a megítélés, ha csavarbehajtásban gondolkodunk. Itt arra van szükség, hogy igen finom felfutással, kis fordulatszámon, szabályozható (olykor kifejezetten nagy) nyomatékot kapjunk, ráadásul úgy, hogy az alacsony fordulatszám miatt a meghajtómotort ne terheljük túl (1). Bizony ilyenkor már jól jöhet az 1200-as hatalmas teljesítménye.
2 Ráadásul a barkácsoló egy fúrógépet gyakran univerzális alapgépnek használ. Fúrógépünk hajtja meg a csiszoló- és köszörűkorongot, a faesztergát, a körkivágót, a pántfészek-marót, és még sok minden egyebet (2). A nagy átmérők miatt ezekhez a munkákhoz is jelentős nyomaték szükséges, és leszögezhetjük, hogy a PSB 1200-2 RPE electronic valóban egy univerzális alapgép.
A típusszám, illetve a megnevezés egyébként is sokat elárul a gép tudományából. A 1200 természetesen a felvett elektromos teljesítményére utal W-ban, a szám mögötti 2-es pedig a kétfokozatú mechanikus fordulatszámváltóra (3). A csavarozáshoz és más "alapgép funkcióhoz" így tudjuk elérni a nagy nyomatékot, miközben a meghajtómotort is hagyjuk forogni, és ez által hűlni. Az R betű a fordulatirány-váltóra utal, amelynek kapcsolója a gép hasán, a nyomógomb felett van, és mutató, illetve hüvelykujjunkkal könnyen tudjuk átkapcsolni (4). Megint csak a csavarozásra és az alapgépként történő használatra kell utalnunk, ahol a kétirányú fordulat alapkövetelmény.
Ugyanitt vehetjük hasznát többek közt a forgatónyomaték előválasztási lehetőségnek is, amelyre a típusjelből a P betű utal. Ez hasonló a csavarbehajtók nyomatékhatárolójához, de elektronikus megoldással. Egy ilyen nagyteljesítményű gépnél ez szerintünk feltétlenül szükséges, mert a gyorsbefogós 5 tokmányon különben olyan nagy erők ébredhetnek, ami töri a csavart, a fúrót, de rossz esetben a kezet is. A nyomaték előválasztással viszont ez a hatalmas erő megszelídíthető, kordában tartható. Használjuk tehát a ház tetején lévő tárcsát (5), és csak indokolt esetben vegyük igénybe a legnagyobb nyomatékokat és a határoló kikapcsolt állását. A mögötte lévő fúró-csavarbehajtó átkapcsoló az utóbbi állásban eleve leszabályozza a fordulatot.
A biztonságot szolgálja a szabályozó elektronika is, amelyre a típusjel E betűje utal. A fordulatszám szabályozást is szolgáló nyomógombot hiába nyomjuk tövig, a fordulat felfutását tőlünk függetlenül az elektronika engedélyezi, és igen finoman hajtja végre. Ez nem csak a géppel dolgozó személyt és a szerszámot védi, hanem az elektromos hálózatot is a lökésszerű túlterheléstől, ami más gépeken elsősorban a hirtelen indításkor jöhet létre.
7 A PSB 1200-as természetesen ütvefúró is (6), a kategóriájában általános körmöstárcsás megoldással, és minden szempontból egy jó kialakítású gép. Először kézbe véve ugyan meglepődünk a súlyától, de hát egy ekkora motor mégsem lehet néhány deka. Ennek megfelelően viszont ütvefúráskor sem ráz vissza - ezt hatásos csillapító rendszerének is köszönheti - és a fogása is jó. Puha markolatborítása kellemes a kéznek, és az ütődések ellen is védi a gépet. A fúrásmélység határolót is befogadó markolat levételével szabaddá válik a szokásos 43 mm-es "euronormás" nyakrész, amelynél fogva a gép a legkülönbözőbb állványokba rögzíthető (7).
Mindezek miatt a Bosch csúcskategóriájú barkács (zöld színű) ütvefúrógépét azoknak ajánljuk, akiknek sokcélú fúró- és csavarozógépre, s egyben univerzális alapgépre (meghajtó gépre) van szükségük a műhelyükbe és a ház körül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...