Gumólábfa

...avagy pálma Madagaszkárból

Eredete

Nevét - madagaszkári gumólábfa, vagy madagaszkári pálma - származási helyéről kapta, ahol 6-10 m magas fává is megnő, akár fél métert meghaladó törzsátmérővel.

Formája

Alakja, formája meglehetősen sajátságos, mérete - szobai körülmények között csak 10 év alatt éri el a méteres magasságot. Törzse, azon kívül, hogy vaskos és tövises, néha hordószerűen kiöblösödik - innen kapta a gumólábfa elnevezést. Így azután nagyon furcsa látványt nyújt. A levelei meglehetősen hosszúak és enyhén hullámosak, felszínükön simák, fényeszöldek, teljesen ép szélűek. Többesével egyféle levélüstököt képeznek, ez a pálmák lombkoronájára emlékeztet ugyan, de velük semmiféle rokonságban nincs.
Fehér színű csillagként megjelenő virágaira 120 cm-es korától lehet számítani. Május-július a virágzási ideje. Felbillenés ellen a cserepét legjobb egy nagyobb tartóedénybe állítani, és a kettő közötti teret kaviccsal vagy agyag granulátummal kitölteni.

Elhelyezés, ápolás

Különleges megjelenését az önálló - szoliter formájú - elhelyezés érvényesíti legjobban. Levéltelen állapotában talán jobb más növények társaságába állítani, de ilyenkor se legyen túlságosan beárnyékolt. Modern berendezési tárgyak közé illeszthető be legjobban.
Fontos, hogy mindig a legvilágosabb körülmények között legyen. Igényli a jó fényellátottságot és egész év folyamán a meleg helyet, 18-25 fokos hőmérsékleten érzi jól magát.
A kinézetre hozzá hasonló kaktuszoktól és egyéb pozsgás növényektől eltérően nem kell hűvösben teleltetni. Jól elviseli a meleg és száraz szobalevegőt, akár még a fűtőtest felett is.
Kezelése sem különösebben nehéz. Találó megállapítás szerint az állandóan aggódó növénykedvelőknél kevésbé szépen fejlődik, mint az olyan agglegényeknél, akik sokszor még az öntözéséről is elfelejtkeznek.
Öntözése csak nyáron legyen bőséges, annyira, hogy a földje állandóan nyirkos legyen. Télen majdnem szárazon jó tartani, mert a megrekedő, pangó víz a legveszélyesebb ellensége. Vízben állnia soha nem szabad.
Táplálása legfeljebb nyáron indokolt, havonta egyszer, és mindössze 2 ezrelék körüli töménységű, vagyis literenként két gramm szobanövény tápsót tartalmazó tápoldattal történhet. Különben túltáplált lesz, és buja növekedésében eltorzul, sőt érzékennyé is válik.

Szaporítás

Két-három évente elegendő átültetni, amelyhez a Florasca B vagy egyéb, tőzeges alapú föld a legalkalmasabb, egyharmad arányú homok és téglatörmelék bekeverésével.
Ezektől lazább és jobb vízáteresztő képességűvé válik a talaja. Szaporítása a kertészetekben magról történik, ez otthoni körülmények között ritkán szokott sikerrel járni.

Kártevők

Károsítói az állati kártevők és a gombabetegségek között sem igen akadnak. A megrekedő pangó víztől és a hűvösben tartástól viszont a gyökerei rothadnak és a levelei feketére színeződnek. Fényhiány következtében leveleinek csúcsa beszárad. A túlzott nedvesség vagy a szárazság miatt kisebb-nagyobb arányú levélhullás is bekövetkezhet, de a levélvesztés egyébként is sajátossága. Erős levélhullás után mindig csak akkor kapjon öntözővizet, amikor az első friss, új levelei már megjelennek a csúcsán.
Figyelem! Törzsén és levelei bármilyen számottevő sérülés nyomán feltűnő, igen erősen mérgező tejnedv keletkezik. A tövisei sem veszélytelenek, ezért olyan helyen, ahol kicsi gyerekek vannak, vagy esetleg kis állat férhet a növényhez, nem ajánlatos tartani. Másmilyen körülmények között viszont kár lenne lemondani róla emiatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumólábfa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőkezelt faanyagok

A termikus kezelés hatékonyan változtatja meg a faanyagok tulajdonságait. Az olyan faanyagokat , amelyeket régebben csak belsőtérben lehetett használni, a termikus kezelés után a külső térben is...


Fák a kertben

A kertben találhatók fák, már méretükből adódóan is azok a növények, melyek leginkább meghatározzák a kert képét, és a közvetlen környezetükben azt a funkciót is, amire a kertrész használható....