Időtálló ablakpárkány

Az épületek ablakai előtt párkányokat szokás kialakítani, amelyeket meg többnyire horganylemezből készült burkolattal látnak el az építők. A saját építkezők viszont ezt betonból is elkészíthetik, ami ugyancsak időálló, ám saját kezűleg is kialakítható (lásd címképünket). E módszernek a fázisait mutatjuk be képeinken és leírásunkban.

Az ilyen párkányoknak legalább 80 mm vastagságúaknak kell lenniük, mert csak így lehet majd betonacélból összeállított vázzal megerősíteni. A fal síkjából viszont 30 mm-nyire álljon ki. Az ablaknyílás alját ennek megfelelően tisztítsuk le (1), és egy palló darabból a zsaluzó sablont is e méreteknek megfelelően alakítsuk ki (2). A szélesebb darabra szegezzünk alul egy hosszabb, két oldalt pedig egy-egy 80 mm hosszú palló darabot, és ezzel máris kész a formázózsalu. Ezt a falba erősített szárú szorítókkal rögzítsük az ablaknyílás elé (3). A zsaluzott párkány alja kb. 30 mm-rel kerüljön lejjebb a falnyílás élénél. A sablon felső, vízszintes éle ugyancsak kerüljön lejjebb az ablaktok síkjánál, hogy a csapadékvíz majd gyorsan lefolyhasson a leendő párkányról. A lejtés mértéke legalább 10 mm legyen (4).
5Ha már a zsalut felerősítettük a helyére, az ablak alatti részt tisztítsuk meg az ablaktokot tömítő purhabtól (5) és habarcstól. A mélyedésbe ezt követően 6-8 mm-es betonacélból és lágyacél huzalból állítsuk össze az erősítő vázat. A három hosszú, az ablaknyílás teljes hosszát végig érő betonacélrudat 6 mm-es huzalból hajlított kereszttartókra rögzítsük. A vasalatokat elmozdulás ellen a köréjük hajlított 1 mm-es kötöző huzalokkal biztosítsuk, majd a vázat fektessük a fal mélyedésébe (6).
A következő lépésben keverjünk annyi híg betonhabarcsot, amennyi a falmélyedésbe töltve ellepi a vasalatot, majd kőműveskanállal a rudak közé nyúlva, mozgatva tömörítsük a betonhabarcsot (7). Néhány óra elteltével azután töltsünk rá sűrűbbre kevert betont, amit egy vékony farúd segítségével dolgozzunk be a tok alá (8). A feltöltés felületét alaposan zömítsük, majd simítsuk el (9). A betonnal feltöltött, és ferde síkban lesimított betonpárkány felületére töltsünk hígabb betont, majd kőműveskanállal ezt a réteget is simítsuk el (10). A betonozott párkányt hagyjuk tökéletesen megkötni, majd sarokcsiszolóval koptassuk teljesen simára a felületét (11), és a zsalut csak ezt követően távolítsuk el a falról. A fasablont óvatosan üssük le a kész párkány éléről, majd az ablak alatti hézagot UV-álló szilikongumis tömítőmasszával kikenve tegyük teljesen vízzáróvá. A betonpárkány élét és lapját azonban nem árt vegyszeres kezeléssel még vízállóbbá tenni, hogy a téli fagyok semmiképpen ne okozzanak kárt a felületén.
9

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ablakpárkány

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...