Lépcsők a kertben

1A saját családi házról dédelgetett álom sokszor lejtős terepen valósul meg. A lejtős vagy szinteltéréses területen a talajfelszínt alakíthatjuk úgy, hogy a természetes vonalakat próbáljuk követni. Kiképezhetünk mesterséges teraszokat, ahol a vízszintes felületeket lépcsők vagy rézsűk kötik össze. A különböző szintekre osztott és a szinteket összekötő lépcsőkkel tagolt telken viszont gondot okozhat a fűnyíró vagy a talicska használata. Ilyen esetben alakítsunk ki felhajtókat a lépcsők mentén, ha a lejtő nem túl meredek. A szinteket összekötő lépcsők nem csupán a mozgást könnyítik meg. Ha a kert egészével összhangban építjük meg őket, érdekes és jellegzetes kerti elemmé válhatnak, amelyek növénytartókkal beültetve még hangulatosabbá tehetők.

Lépcsőtípusok

A lépcsőnek két alaptípusa van. A besüllyesztett lépcsőt, amelynél a fokok az alattuk levő, szilárd felfekvést nyújtó rézsűbe vagy a lejtőbe vannak belevágva, könnyebb megépíteni.
A szabadon álló lépcső függőleges fal előtt épített szerkezet, amelyen az egyik szintről a másikra juthatunk. Egyszerűbb fajtái még elkészíthetők házilagos kivitelezéssel, de a bonyolult, téglafalazatú lépcsők megépítését célszerűbb szakemberre bízni.

Lépcsőkhöz felhasználható anyagok

3A legtöbb burkolóanyag lépcsőkészítésre is alkalmas. A lépcső anyaga mindenképpen harmonizáljon a környező szerkezeti elemek anyagával és illeszkedjék a kert stílusához. Készülhet ugyanolyan, vagy hasonló anyagból, mint a terasz burkolata vagy a kerti utak burkolata. A felhasznált anyag gyakran a lépcső méretét is meghatározza. A lépcsőfellépők legnépszerűbb építőanyaga a tégla (1) és a burkolókő (2), de természetes kő (3), fűrészelt rönkfa és vasúti talpfa is használható e célra. A járófelületet többnyire járólappal borítják (4), de használhatunk erre a célra kőzúzalékot, faaprítékot, térburkoló elemeket, természetes követ, fát, téglát is (5).

Kényelem és biztonság

Minél szélesebbek és alacsonyabbak a lépcsőfokok, annál kellemesebb járni rajtuk (6). A lépcső csak egyforma magasságú és szélességű fokokból állhat. A járófelületnek csúszásmentesnek kell lennie, ezért ne építsünk lépcsőt lesimított betonból vagy sima felületű műkő lapokból. Az építéshez csak fagyálló minőségű téglát használjunk. Rendszeresen távolítsuk el a lépcsőkről a mohát és a sarat (7). Az egészen vízszintes lépcsőfokok nem biztonságosak, mert nehezen folyik le róluk a víz. Ez különösen télen okozhat gondot, amikor a víz jéggé fagy. Esőzések után a kő- és falépcsők csúszóssá válhatnak. Rusztikusabb anyagok, például érdes felületű öreg tégla vagy betonba ágyazott durvább anyag (kőtörmelék vagy kavics) nagyobb biztonságot nyújtanak (8). Nagyon fontos a lépcsők megfelelő kivilágítása az esti órákban (9).

7Lépcsők díszítése

A korlátok fokozzák a lépcsőn való közlekedés biztonságosságát és dekoratív elemek is egyben. A korlát anyaga és stílusa igazodjék a lépcsőhöz. Egyszerű, modern hatás elérésére használhatunk fémcsövet. A puhafából készült korlátot pácoljuk vagy fessük be, hogy a lépcső színét kiegészítse. A színes, több szálból font vagy csavart hajókötelet rézgyűrűkben vezethetjük. A csavart, kovácsoltvas rudakon nyugvó antik korlátok régi házakhoz illenek.
Az elhanyagolt lépcső szinte újjászületik, ha környezetéhez jól illő színűre befestjük. A lépcsők díszítésének egyszerű, de hatásos módja a növénytartók, cserepek elhelyezése abban az esetben, ha a lépcső elég széles, és az edények nem akadályozzák a biztonságos közlekedést. A lépcső két oldalán növénykiültetésekkel lágyíthatjuk a lépcsők merev vonalait (10). Az egyenes lépcsősort kanyargós hatásúvá tehetjük, ha a kétoldalt kiültetett növényeket engedjük behatolni a lépcsők szélére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hernyótalpas lépcsőnjáró

A lépcsőn való közlekedés fiatalon és egészségesen nem probléma, de egy bizonyos életkor után, vagy megromlott egészségi állapottal, már nem is olyan egyszerű feladat. Nincs mindenütt lift, mert...


Gondosan tervezett világítás

Egy lakás világításának megtervezése több mint lámpákat szerelni az előre kiépített vezetékekre. Ugyanakkor – egy lakásfelújítás lehetőséget ad arra, hogy ezeket a kiépítéseket gondosan...