Lépcsők a kertben

1A saját családi házról dédelgetett álom sokszor lejtős terepen valósul meg. A lejtős vagy szinteltéréses területen a talajfelszínt alakíthatjuk úgy, hogy a természetes vonalakat próbáljuk követni. Kiképezhetünk mesterséges teraszokat, ahol a vízszintes felületeket lépcsők vagy rézsűk kötik össze. A különböző szintekre osztott és a szinteket összekötő lépcsőkkel tagolt telken viszont gondot okozhat a fűnyíró vagy a talicska használata. Ilyen esetben alakítsunk ki felhajtókat a lépcsők mentén, ha a lejtő nem túl meredek. A szinteket összekötő lépcsők nem csupán a mozgást könnyítik meg. Ha a kert egészével összhangban építjük meg őket, érdekes és jellegzetes kerti elemmé válhatnak, amelyek növénytartókkal beültetve még hangulatosabbá tehetők.

Lépcsőtípusok

A lépcsőnek két alaptípusa van. A besüllyesztett lépcsőt, amelynél a fokok az alattuk levő, szilárd felfekvést nyújtó rézsűbe vagy a lejtőbe vannak belevágva, könnyebb megépíteni.
A szabadon álló lépcső függőleges fal előtt épített szerkezet, amelyen az egyik szintről a másikra juthatunk. Egyszerűbb fajtái még elkészíthetők házilagos kivitelezéssel, de a bonyolult, téglafalazatú lépcsők megépítését célszerűbb szakemberre bízni.

Lépcsőkhöz felhasználható anyagok

3A legtöbb burkolóanyag lépcsőkészítésre is alkalmas. A lépcső anyaga mindenképpen harmonizáljon a környező szerkezeti elemek anyagával és illeszkedjék a kert stílusához. Készülhet ugyanolyan, vagy hasonló anyagból, mint a terasz burkolata vagy a kerti utak burkolata. A felhasznált anyag gyakran a lépcső méretét is meghatározza. A lépcsőfellépők legnépszerűbb építőanyaga a tégla (1) és a burkolókő (2), de természetes kő (3), fűrészelt rönkfa és vasúti talpfa is használható e célra. A járófelületet többnyire járólappal borítják (4), de használhatunk erre a célra kőzúzalékot, faaprítékot, térburkoló elemeket, természetes követ, fát, téglát is (5).

Kényelem és biztonság

Minél szélesebbek és alacsonyabbak a lépcsőfokok, annál kellemesebb járni rajtuk (6). A lépcső csak egyforma magasságú és szélességű fokokból állhat. A járófelületnek csúszásmentesnek kell lennie, ezért ne építsünk lépcsőt lesimított betonból vagy sima felületű műkő lapokból. Az építéshez csak fagyálló minőségű téglát használjunk. Rendszeresen távolítsuk el a lépcsőkről a mohát és a sarat (7). Az egészen vízszintes lépcsőfokok nem biztonságosak, mert nehezen folyik le róluk a víz. Ez különösen télen okozhat gondot, amikor a víz jéggé fagy. Esőzések után a kő- és falépcsők csúszóssá válhatnak. Rusztikusabb anyagok, például érdes felületű öreg tégla vagy betonba ágyazott durvább anyag (kőtörmelék vagy kavics) nagyobb biztonságot nyújtanak (8). Nagyon fontos a lépcsők megfelelő kivilágítása az esti órákban (9).

7Lépcsők díszítése

A korlátok fokozzák a lépcsőn való közlekedés biztonságosságát és dekoratív elemek is egyben. A korlát anyaga és stílusa igazodjék a lépcsőhöz. Egyszerű, modern hatás elérésére használhatunk fémcsövet. A puhafából készült korlátot pácoljuk vagy fessük be, hogy a lépcső színét kiegészítse. A színes, több szálból font vagy csavart hajókötelet rézgyűrűkben vezethetjük. A csavart, kovácsoltvas rudakon nyugvó antik korlátok régi házakhoz illenek.
Az elhanyagolt lépcső szinte újjászületik, ha környezetéhez jól illő színűre befestjük. A lépcsők díszítésének egyszerű, de hatásos módja a növénytartók, cserepek elhelyezése abban az esetben, ha a lépcső elég széles, és az edények nem akadályozzák a biztonságos közlekedést. A lépcső két oldalán növénykiültetésekkel lágyíthatjuk a lépcsők merev vonalait (10). Az egyenes lépcsősort kanyargós hatásúvá tehetjük, ha a kétoldalt kiültetett növényeket engedjük behatolni a lépcsők szélére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti lépcsők

Lejtős terepen körülményesebb bejutni a házba, de a kerten belül is nehezebb közlekedni. Emiatt kanyargós, lejtős úton át közelíthető meg az épület, és ha ez már nagyon meredek - a lejtése 10-15...


Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...