Polcok cikcakkban

2Minden bútordarabunknak megvan a maga tradicionális formája. Olykorolykor azonban a szokatlan látvány kedvéért érdemes a járt útról letérnünk. A szokványos polcokon katonás rendben sorakozó könyvek például egész meghökkentően, szinte fali dekorációként hatnak, ha ferde polcokra rakjuk őket. Az ilyen polc fali dekorációként is mutatós, és az elkészítése sem nehéz. Akinek megtetszett az ötletünk, leírásunk és képeink útmutatása alapján minden nehézség nélkül el is készítheti.
A szokatlan alakú kicsi könyvtár alaplapja egy kb. 1700 mm hosszúságú, 15-19 mm vastag rétegelt lemezből, vagy laminált faforgácslapból leszabott 365 mm széles darab. A polcok készülhetnek ugyanebből az anyagból, méretük 180´400 mm-es. Minden darab derékszögű és pontosan azonos méretűre levágott legyen. A lapok látható éleit élfóliával, vagy vékony szegélyléccel fedjük le (1). A világos tónusú natúr anyagokat különféle falazúrokkal akár színesre is változtathatjuk.
Első lépésként a V-alakban egymáshoz csatlakozó polclapokat csavarozzuk össze, mégpedig egymásra merőlegesen. A polclapok vége felől mérjünk vissza 108 mm-t, majd e vonalakon jelöljük be az összefogó facsapokhoz szükséges két-három lyuk középpontját. Ha van köldökcsap-helyező készülékünk, akkor könnyebb a lyukakat pontosan kifúrni (2). A polclapokat ezt követően facsapokkal ellátva üssük össze (3), ám hogy a továbbiakban ne csúszhassanak szét, mindegyik élébe hajtsunk be egy-egy facsavart is (4). Az így már elég szilárd, cikcakkban összerótt lapokra helyezzük rá a hátlapot, majd néhány, a hátoldal felől behajtott facsavarral rögzítsük egymáshoz az alkatrészeket (5). Rendhagyó módon kialakított polcunk lényegében készen is van, ám nyers felületeit még ezt követően kell felületkezelnünk.
A polc minden darabját csiszoljuk teljesen simára, ha szükséges, éleit fedjük le élfóliával, vagy idomos faléccel. Portalanítás után pácoljuk a kívánt színűre, majd fújjuk le színtelen bútoripari lakkal, vagy legalább két rétegben vonjuk be fellabdázott keményviasszal.
Amint a bevonóanyag teljesen megszárad, a polcokat ragasszuk az alaplapra, majd kellő magasságba és vízszintbe állítva csavarozzuk a falra. Mivel a cikcakkpolc nem könnyű, és feltehetően könyvek kerülnek majd a polcokra, nyolc-tíz helyen, falba eresztett műanyagtiplik segítségével erősítsük a helyére. Ezt követően már helyére rakhatjuk a kiszemelt, lehetőleg színes gerincű köteteket, és kedvtelve nézegethetjük új, különleges lakberendezési tárgyunkat.

4

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, cikcakk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötelek a háztartásban

Kötelek a háztartásban Köteleket már nagyon régóta használunk a háztartáson kívül és belül is számos dologra. Otthon csomagoláshoz, teher emeléshez, rögzítéshez, de korlátok helyett, sőt olykor...


Egyedi tárgyak

A lakásban vagy házban körülnézve sok olyan kincsre találhatunk, melyeket fel tudunk még használni. A legeredetibb ötletek akkor születnek, amikor teljesen új funkciót kap a játék dominó, a...