Minikert az ablakban

2016-07-01 10:23:44 | Módosítva: 2016-07-01 10:25:39

Az ablakpárkány jellegzetesen a muskátli számára fenntartott hely. Mérete azonban behatárolja, hogy egy keskeny virágtartót lehet csak elhelyezni rajta, annál is nagyon gondosan eljárva, hogy a szél le ne fújhassa – esetleg több emelet magasságából. Ha valaki bővíteni szeretné ezt az ablakpárkányt, akkor először egy kis szerelésbe kell fognia.


A párkány bővítése

A képeken látható ablakpárkány fölé kb. 1 m széles, és fél méter mély tartópolc lett szerelve. Mivel a műanyag ablakpárkány nagyobb súllyal nem terhelhető, ezért a tartó súlya teljes egészében le lett véve róla, és a falra lett átterhelve. Az ablak két szélén kívül fúrt 12 mm-es lyukakba ugyanilyen méretű dübelek kerültek, azokba pedig hosszú, 8-as pozdorja csavarok. Ezek tartják a 30x30-as U acél elemet (redőnyvas), amire a Salgó elemekből készült konzolok támaszkodnak. A konzolok legbelső vége pedig az ablakkivágás oldalfalához lettek rögzítve – szintén dübeles csavarokkal. A nagyobb biztonság kedvéért a konzol legtávolabbi pontjai még acélsodronnyal is ki lettek kötve 45 fokban, így a tartó stabilitásában már meg lehet bízni. A két Salgó (L acél is lehet) közét 2 db. műanyag ablakpárkány elem tölti ki. Ezek nem korhadnak el, az UV-t is jól viselik, és a szilárdságuk is megfelelő. A fém részeket mindenképpen több rétegű alapozó- és zománc festékkel kell levédeni, különben hamar rozsdásodni kezdenének.Ezzel a kb. fél négyzetméteres kis párkánykert alapja készen is van, jöhet a beültetés. Itt már mindenki a saját ízlését érvényesítheti, arra viszont továbbra is ügyelni kell, hogy akár cserepet, akár virágládát helyezünk el rajta, azt a szél ellen rögzíteni kell. Egy magasból lezuhanó cserép halálos balesetet okozhat!


A gyakorlatban jól bevált, hogy három műanyag virágládát a három külső szélen U alakban helyeztünk el, és ezeket egymáshoz csavaroztuk. További biztosításként még a konzol vasához is rögzítve lettek. A három virágláda sűrűn be lett ültetve muskátlival, ami kívülről és belülről nézve is elég látványos, egyben körül kerít egy kis belső teret, amin akár folyamatosan változó növények helyezhetők el. Itt kaphatnak helyet pl. egy mini konyhakert haszonnövényei, vagy akár további virágok is. Ha a ládák földjébe egy-két LED lámpácskát is leszúrunk, akkor még este is kedves kis színfolt lehet a fél négyzetméteres minikert.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények balkonládákban

A balkonládák kedvelt díszítőeszközei az ablakoknak. Előnyük, hogy szép kilátást nyújtanak, díszítik az ablakot, a nyitott ablakból könnyen gondozhatók. Hátrányuk, hogy némileg vonzzák a...


Törpe szegfű

A törpe szegfű a nemesítéseknek köszönhetően rengeteg virágszínben és formában beszerezhető, így változatos, és tartása nagyon egyszerű. Kiválóan alkalmas kis termete és jó fagytűrő képessége...