Spanyolfal

paravan_01.jpg (15544 bytes)A spanyolfalak, más néven paravánok afféle könnyűszerkezetes falhelyettesítők, amelyeket használaton kívül összehajtva szokás tárolni. Hátrányuk, hogy szárnyaik egyenesbe nemigen állíthatók, mert úgy eldőlnének. Ha viszont talpakat szerelünk alájuk, akkor erre is képesek lesznek, és egyben több célra is felhasználhatókká válnak; pl. erkélyeken, az ablak elé állítva árnyékvetőként, vagy oszlopos hangulatlámpa burájaként is jól szolgálnak.

Ehhez azonban az kell, hogy szilárdan összeállított és nem túl széles legyen a vázuk. Anyagként 30x30 mm lécet válasszunk. A kereteket két-két függőleges oszlop és öt-öt vízszintes összekötő léc alkossa. E léceket egymásba eresztett kötéssel erősítsük a hossztartókra. A függőleges lécek 1890 mm, a keresztlécek pedig 360 mm hosszúak legyenek. A négy keret teljesen azonos méretű és derékszögű legyen. Ezt úgy biztosíthatjuk a legkönnyebben, hogy a hossztartókba - azokat összefogva - egyszerre készítjük el a hevederlécek fészkeit, és e lécek végein is hasonló módon alakítjuk ki a csapokat. A simára csiszolt lécelemekből ezt követően egyenként, a sarokkötéseket pontosan merőlegesbe állítva, ragasszuk össze a keretvázakat. Ha az elemek eresztékeit pontosan alakítottuk ki, és fészkeik kellően szorosak, akkor a vázak ragasztás után nagyon szilárdak lesznek. Ha azonban a natúr faanyagot sötét tónusúra kívánjuk pácolni, vagy lazúrozni, azt még a keretek összeragasztása előtt végezzük el.
paravan_02.jpg (23607 bytes)Az összeállított keretek élét három sárgaréz, csuklós pánttal fogassuk össze. A pántszárakat azonban vésett fészekbe illesztve csavarozzuk fel, mégpedig úgy, hogy a keretek alul pontosan egy vonalba legyenek. A paravánszárnyak talpát 19 mm-es faforgácslapból vágjuk ki, méretük 240x240 mm, azaz a keretek szélességével azonos hosszúságú legyen az átlójuk. Két négyzet alakú darab szükséges minden talphoz. A talpak átlóját húzzuk be, majd e vonalra csavarokkal megerősítve ragasszuk fel a léckereteket. Az alsó hevederlécek éle pontosan az átlókra kerüljön. A facsavarokat a talp alsó oldala felől hajtsuk be, majd ragasszuk alájuk a másik talplapot is. Mindegyik talp sarkára ragasszunk filces csúsztató betétet.
Ezt követően már csak a spanyolfal szárnyainak a borítását kell a keretekre erősítenünk. Borítóanyagként használhatunk bármilyen könnyű és vékony textíliát, erős papírt, de a könnyű és áttetsző lágy műanyag fóliák is megfelelőek e célra. A bevonó anyagot kifeszítve ragasszuk, vagy tűzzük a keretekre, majd ezt követően az anyag széleit éles késsel, acélvonalzó mentén vágjuk egyenesre. Ha papírt, vagy textíliát használtunk bevonó anyagként, akkor ezek felületét a felerősítésüket követően benedvesítésükkel feszíthetjük ki. Arra azonban vigyázzunk, hogy túlnedvesítésük esetleg a keretek deformációját is okozhatja. A kész paravánt célszerű használaton kívül hasábszerűen összehajtanunk, és egy kihasználatlan sarokban tárolni, vagy állólámpaként hasznosítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...


Térelválasztók

A térelválasztás minden otthonban szükségessé válhat. Igény lehet rá életmódváltozás, a család összetételének megváltozása, vagy új berendezési koncepció miatt. Az egyes funkciók különválasztására...