Csüngő harangvirág

A csüngő harangvirág, tudományos nevén Campanula isophylla, a Földközi-tenger környékéről származó harangvirágfaj, amely, cserepes virágként nálunk is kezd újra divatba jönni. Méltán hódít ismét teret, mivel az egyik legszebb, rendkívül gazdag virágzású cserépben nevelhető növény.

Élettartama több év lehet. Évről-évre megújul és megfelelő gondozás esetén bőségesen virágzik. Az itteni éghajlati körülmények között - szabadban élő, és áttelelő rokonaitól eltérően - nálunk szabadban nem telel át.
A szára - amellett, hogy vékony és elbokrosodik - lecsüng, emiatt különösen alkalmas felfüggesztve, ámpolna növénynek, sőt felfuttatásra is. A tejnedv, amely a törékeny hajtások esetleges megsérülésekor előbuggyan, nem mérgező.
A levelei szíves-kerekded formájúak, fogas vagy csipkés szélűek és kissé molyhosak. Aprók, és rendszerint sűrű állásúak.
Virágai a hajtások csúcsán rövid oldalágakon fejlődnek, egymás után. Nyitott kelyhűek, ötszirmúak, csúcsos szétálló cimpájúak, mintegy három centiméter szélesek. Színük fehér vagy lila. Nincs különösebben kellemes illatuk.
A virágzás júniustól kezdve, őszig, októberig folyamatosan tartó időszaka alatt kifejlődő valamennyi oldalág, hajtás virágokat hozó csúcshajtás lesz. Ilyen módon virágzáskor a virágok szinte teljesen beborítják a tövet, hallatlanul látványos virágpompát nyújtva.
Igényei jó kielégítése nélkül azonban nem lehet szép virulásra számítani. Úgy érdemes helyet adni számára a többi cserepes virág között, ha a legfontosabb életfeltételeit kielégíthetik a helyi adottságok. Egészséges, jó fejlődéséhez és dús virágzásához nélkülözhetetlen, hogy a fagyveszélyek elmúlásától, tavasztól kezdődően, déli tűző napsütéstől védett, félárnyékos, jó levegős, szabadföldi körülmények között tartsuk.
Nyárra legjobb bentről kitenni. Kertben nyaralhat, a cserepével földbe süllyesztve, a kiszáradás ellen. Jobb híján erkélyre vagy teraszra is kihelyezhetjük. Akár az ajtó és az ablak közötti falrészre függeszthető, egy megfelelő fali növénytartóban. Ha viszont a nyári idényben is a szobában kell tartanunk, akkor legalább az ablakhoz közel, napfényben is részesülő és bőségesen levegőző, vagyis jól szellőztethető, de ne huzatos helyen legyen. Nagyon zárt légtérben tartva a hajtásai megnyúlnak, és kártevők is gyakran meglepik.
Ősszel, még az éjjeli fagyok beállta előtt vissza kell kerülnie lakásba. Ezt elsietni viszont nem tanácsos.
A teleltetés is gondot jelenthet, mivel ehhez legalkalmasabb a világos és csak 6-10 °C hőmérsékletű hely. Melegebben rosszul telel, sőt tönkre is mehet.
Megfelelő öntözéssel biztosítsuk számára a nyári időszakban az állandó, enyhe talajnyirkosságot. Télen viszont csak nagyon mérsékelten kell öntözni.
Táplálása nyáron a két-három hetenkénti két ezrelékes töménységű tápoldatozással a legmegfelelőbb. Lombtrágyázni is lehet levéltrágya készítménnyel.
Kétévente elegendő átültetni, de ekkor a közbeeső évben a földje felső rétegét - a gyökerekre vigyázva - ki kell cserélni friss, tápdús földre. A mindig tavasszal időszerű átültetéshez is tápdús, jó minőségű föld vagy Florasca B virágföld a megfelelő.
Visszavágása a tavaszi átültetésével is egybekapcsolható, hogy a túlnyurgulását megelőzzük. Az ilyenkor levágott hajtásrészek is felhasználhatók a szaporításához.
Szaporítása a visszavágással lekerült vagy a tavasszal tömegesen fejlődő új hajtások dugványozásával is egyszerű, mivel hajtásdarabjai tőzeg-homok keverékébe, lehetőleg többesével eldugványozva, üveg vagy fóliaborítás alatt tartva, viszonylag könnyen, elég gyorsan meggyökeresednek. Lehetséges még a hajtásdarabok vízben való gyökereztetése is, ilyen módon ugyancsak nagy jól gyökeresednek. A gyökeresedést követő többszöri visszavágással válhat az új egyed különösen sokágassá, jó bokrossá, és a tavaszi dugványozás után nyárra már virágba is borulhat. Gyökeresen leválasztott hajtásrészeivel vagy az átültetéssel egybeköthető tőosztással szintén jól szaporítható.
Támasz mellett is nevelkedhet, ami akár egy vesszőkarócska is lehet. A fejlődő hajtásokat erre a támra időnként fel kell kötni, hacsak nem csüngő hajtású, ámpolna formára tervezzük a nevelését. Támaszra vezetett hajtásokkal ősszel könnyebb elhelyezni a telelőhelyre is, miközben így még mutatósabb is. Több példány tartásakor, főképpen az ablakládában, felkötözöttek és a csüngők váltakozása különösen látványos.
Károsíthatja a takácsatka, különösen száraz szobalevegőn és meleg helyen teleltetéskor. Kiszáradása a levélszélek sárgulását is kiválthatja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: harangvirág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserepes virágfüzér

A kertészkedés szinte elengedhetetlen kellékei a virágcserepek. Ezeket azonban nemcsak egymás mellé állítva lehet elhelyezni. Több darab láncra fűzésével ugyanis akár erkélyek, fedett teraszok...


Balkonnövények ültetése, gondozása

Az egynyári növények hátránya, hogy minden évben újra meg kell venni őket, és viszonylag sok gondozást igényelnek. Cserébe azonban egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, más növénycsoportok...