Szerszámos szekrény a ház oldalán

A kert megbecsült része a telkünknek, ám megművelése a munkán kívül szerszámokat is igényel. Ezek közül a gyakran szükségesek jó, ha mindig kéznél vannak. Viszont hogy se útban, se szanaszéjjel ne legyenek, érdemes számukra egy készenléti szerszámkamrát is összeütnünk. Ezt pedig akár a ház egyik tetővel védett sarkára is felerősíthetjük.

A szekrény elkészítéséhez előbb egy lécvázat állítsunk össze. Ehhez 30´50 mm-es lécekből szegezzünk össze két azonos méretű oldalkeretet. Ezeknek felső részébe erősítsünk be egy-egy vízszintes hevedert, amelyek egyben majd a nyeles szerszámok tartótámjaiként is szolgálnak. E két oldalkeretet alul és felül vízszintes lécekkel kapcsoljuk össze, majd felül egy 200 mm széles deszkadarabbal is erősítsük meg. A felső szerszámtartó villát egy deszkából alakítsuk ki. Koronamaróval vágjuk ki a szerszámnyelekhez igazított méretű lyukakat, majd a felesleges anyag kifűrészelésével nyissuk ki a nyílásokat (1).
Ezt követően a váz két oldalát burkoljuk be. E célra használhatunk vékony deszkát, vagy 10 mm vastag faforgácslapot de kiselejtezett, vagy maradék csaphornyos lambérialécek erre a leginkább megfelelőek (2). Az ilyen léceket csapjukkal felfelé, vízszintesen elhelyezve szegeljük a vázelemekre. Ha a tető eresze kellő védelmet nyújt az eső ellen, akkor szükségtelen a készenléti szekrény tetejét ferde tetőlappal védenünk, ha viszont a szekrénynek nem tudtunk kellően védett helyet találni, akkor a tetőlapot ferdén álló, esetleg kátránypapírral, vagy hullámos műanyag tetőlappal egészítsük ki. A lécezett fenéklapot is szegezzük a szekrényvázra, a léceket a káva belseje felől lefektetve erősítsük a helyükre. A szekrénykávát állítsuk a helyére, majd a hátsó keretléceken áthajtott facsavarokkal fogassuk fel a ház oldalára.
Az ajtónak is készítsünk léckeretet, amelyet két vízszintes és egy átlós léc beépítésével erősítsünk meg (3). A szilárdan összeerősített keretre pedig szegezzünk lambérialécből kialakított burkolatot. A kész ajtólapot legalább három erős, csuklóspánttal fogassuk fel a szekrénykávára, és egy masszív lakatpánttal biztosítsuk a lezárhatóságát. Végül a készenléti szerszámos szekrényt kívül-belül többször kenjük be fakonzerváló anyaggal, s csak a felületkezelő teljes száradása után rakjuk bele a gyakrabban használt kerti szerszámokat. A kisebbeket akár lecsípett fejű szegből készített horgokra is akaszthatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.