Építkezők figyelmébe ajánljuk

Schlüter-Bekotec

Egy szokványos padlófűtés-rendszernél a beton födémre kb. 25 mm vastag ásványgyapot szigetelés, arra párazáró PE fólia kerül, majd erre jön a fűtéscsöveket magába foglaló távtartó rendszer. A csövek behelyezése után - a megfelelő teherbíró képesség érdekében - erre legalább 45 mm vastag esztrich borítás kerül.

E hagyományos rendszernek van azonban néhány hátránya. Az egyik az, hogy ezt a vastag esztrichréteget fűteni kell, ami a fűtés hatásfokát rontja, és a felfűtési időt is megnöveli.
Ugyancsak negatív tulajdonsága a vastag esztrichrétegnek, hogy jelentős a súlya (ezt régi épületek felújításakor, a statikai számításokban bizony figyelembe kell venni), valamint az is, hogy a végső burkolat lerakásáig legalább 28 napig, vagy még tovább kell várni, hogy az esztrich nedvességtartalma az elfogadható szint alá csökkenjen.
A Schlüter-Bekotec rendszer ezt a feladatot oldja meg korszerűen. Maga a Bekotec egy fűtőesztrich alátétlemez, amelynek anyaga és geometriai formája lehetővé teszi, hogy a fűtéscsövekre lényegesen vékonyabb esztrichréteg kerülhessen. Az érzékelhetőség kedvéért ez a különbség 37 mm, ami például 100 m2-es alapterületen 3,7 m3-rel kevesebb esztrichet, azaz kb. 7,4 tonnával kisebb súlyt jelent. Ehhez hozzájön még a szerkezeti vasalásoknak a megtakarítása is. Ez nemcsak a régi épületek felújításánál lehet fontos tényező, hanem az új konstrukciókban is jelentős előnyöket ad. Töredékére csökken a felfűtendő esztrich mennyisége, ami persze a kiszáradási idejét is lecsökkenti; a kiöntés után három nappal a cementesztrichre rá lehet lépni, és kezdődhet a burkolás.

Különösen akkor, ha a fűtőesztrichre Schlüter-Ditra lemezt ragasztunk, amely kitűnő alapfelületet ad kerámia vagy terméskő burkolatok számára. Így garantált a tartós és repedésmentes burkolat készítése. A rendszert érdemes a Dilex hőtágulási profilokkal is kombinálni, elsősorban a fali csatlakozásoknál lévő rugalmas hézagok biztosítására. Meleg burkolatok - parketta, padlószőnyeg vagy PVC - viszont közvetlenül ragaszthatók a fűtőesztrichre, itt a Ditra lemezekre nincs is szükség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.