Otthonosan a konyhában

3-as képAlapfunkciója szerint a konyha a főzés és mosogatás munkaterülete, részben pedig az edények, konyhai eszközök és élelmiszerek tárolóhelye. Lehet parányi  főzőfülke, vagy étkezővel egybenyitott nagyobb méretű lakókonyha, amely a család társas tevékenységeinek is teret nyújt.

A konyha kialakítása és berendezése jelentősen befolyásolja a lakás értékét, minőségét és használhatóságát. A modern konyhák megkönnyítik a házimunkát, nagyobb mozgásszabadságot kínálnak, lehetővé teszik a kellemesebb, egészségesebb munkavégzést, és megkímélnek a felesleges gyaloglástól. Alábbi, képes összeállításunkban, ebben a témában gyűjtöttünk ötleteket.
Minden családnak sajátos életritmusa, szokásai vannak. Ennek megfelelően kell kialakítani a konyhát. Még ha egy zárt főzőhelyiségről van is szó, akkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy a konyha része a lakásnak, így jellegében kapcsolódnia kell a többi helyiséghez.
A helyiség alaprajza, az ajtók és ablakok helye határozza meg, hogyan helyezhetjük el a szükséges berendezési tárgyakat és felszereléseket. Lehetnek egy sorban a fal mentén (1), L-alakban (2), vagy U-alakban három oldalon (3). Nagy térben a konyha közepén alakíthatók ki "szigetek". Ezek a pulttal fedett részek szolgálhatnak munkafelületként és a tárolás céljára (4), vagy tűzhellyel és mosogatóval ellátva a főzés és mosogatás műveletei számára (5). Utóbbi esetben célszerű páraelszívást alkalmazni felettük.
A konyha kialakításakor sokféle szempontot kell figyelembe vennünk. Kisebb, kevés természetes fényt kapó helyiségeket célszerű világos, sima felületekkel berendezni, mert ezek tágítják a teret (6). A helyes világításra, és megfelelő szellőztetésre is gondot kell fordítani.
12-es képA tárolók, munkavégzési felületek elhelyezését úgy kell megtervezni, hogy zökkenőmentes legyen a konyhai munka. A sorrend az elvégzendő munkák menetéből adódik: rakodóterület, munkafelület, tűzhely, mosogató, csöpögtető (jobbról balra). Egy ideális, körben a falak mentén 7 m hosszú konyhapulton belül elhelyezhető: tűzhely (60 cm), mosogató két medencével (150 cm), sütő (60 cm), hűtőszekrény + mélyhűtő (120 cm), tartós élelmiszert tároló szekrény (60 cm), takarítóeszköz tartó szekrény (50 cm), alsó szekrények az edények, készülékek, szerszámok tárolására - tetejük munkapadként és tároló helyként szolgál (200 cm). Az étkezőtér minimum 4 m2-nyi területet igényel.
Az étkezőasztal legalább 76 cm széles legyen. Székenként 62 cm-t számítva 6 személy 186 cm hosszúságú asztalnál tud kényelmesen étkezni. Kör alakú asztal esetén a kör átmérője 4 fő esetén 85 cm, 5 fő esetén 100 cm, 6 fő esetén 120 cm, 7 fő estén 135 cm, 8 fő esetén 150 cm, 9-10 fő esetén pedig 180 cm legyen. Az ülőalkalmatosságok magassága igazodjon az asztal magasságához. 90 cm magas asztalhoz 42 cm-es székmagasság biztosít kényelmes ülést.
Figyeljünk arra is, hogy minden használati tárgy könnyen elérhető legyen. Amit lehet, akasszunk a falra, fogasra (7), a pult fölött futó sínre (8, 9) vagy lyukacsos, falra erősített táblára (10).
A háztartási munkák könnyen balesetet okozhatnak, ezért mindig biztonságos megoldásokat alkalmazzunk. A bútorok és készülékek, a padlózat és a falak felülete legyen könnyen tisztán tartható. Megkönnyíti, és kellemesebbé teszi életünket, ha az étkező a konyhában van. A rusztikus bútorokhoz rusztikus (11), a modern bútorokhoz modern asztalt és székeket válasszunk (12). A képen látható ötletes szekrénysor valamelyest elválasztja a konyhát az étkezőtől (13). Nem csupán praktikus megoldás, de látványnak is igen kedves. Helykímélő megoldásként készült a konyhapulthoz illeszkedő "hiányos" kör alakú asztalka (14). Egy vagy két fő részére ötletes megoldás.
A konyha alaphangulatát jelentős mértékben befolyásolják a színek. A halvány pasztellszínek a régies konyhaberendezéssel nagymamáink konyháit idézik (15). Erőteljes, mozgalmas hatású a fekete-narancssárgás összeállítás (16).
Manapság sokféle stílus divatos a konyhaberendezésben. A rusztikus konyhák atmoszférájára a természetesség és célszerűség jellemző. A high-tech konyhák az ipari környezetből és az ott használatos anyagokból merítettek ötleteket. Az egyszerűségre törekvő konyhák igényes tervezése, korszerű berendezései és első osztályú anyagai kellemes, bár nem mindenki számára otthonos hangulatot árasztanak.
Manapság ismét divatos a romantikus stílus. Jellemzői a lágy formák, finoman megmunkált bútorok, könnyű, színes függönyök (17).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hidegburkolat megtervezése

Egy szép lakás egyik legmeghatározóbb része a szépen, jól burkolt fürdőszoba és konyha, ehhez érdemes tudatosan hozzáállni már a tervezésnél. A jól burkolt nem egyenlő avval, hogy a lapok...


Bútorajtó fékezők

Manapság már a bútorok ajtóira szinte kivétel nélkül önzáró behúzó pántokat szerelnek. Ez megfelelő az ajtók önzáródása miatt, ám ezeknek a pántoknak van egy kellemetlen tulajdonsága, hogy az...