A konyha kialakítása és berendezése jelentősen
befolyásolja a lakás értékét, minőségét
és használhatóságát. A modern konyhák
megkönnyítik a házimunkát, nagyobb mozgásszabadságot
kínálnak, lehetővé teszik a kellemesebb, egészségesebb
munkavégzést, és megkímélnek a felesleges
gyaloglástól. Alábbi, képes összeállításunkban,
ebben a témában gyűjtöttünk ötleteket.
Minden családnak sajátos életritmusa, szokásai
vannak. Ennek megfelelően kell kialakítani a konyhát.
Még ha egy zárt főzőhelyiségről
van is szó, akkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy
a konyha része a lakásnak, így jellegében kapcsolódnia
kell a többi helyiséghez.
A helyiség alaprajza, az ajtók és ablakok helye
határozza meg, hogyan helyezhetjük el a szükséges
berendezési tárgyakat és felszereléseket. Lehetnek
egy sorban a fal mentén (1), L-alakban (2), vagy U-alakban három
oldalon (3). Nagy térben a konyha közepén alakíthatók
ki "szigetek". Ezek a pulttal fedett részek szolgálhatnak
munkafelületként és a tárolás céljára
(4), vagy tűzhellyel és mosogatóval ellátva
a főzés és mosogatás műveletei számára
(5). Utóbbi esetben célszerű páraelszívást
alkalmazni felettük.
A konyha kialakításakor sokféle szempontot kell
figyelembe vennünk. Kisebb, kevés természetes fényt
kapó helyiségeket célszerű világos, sima
felületekkel berendezni, mert ezek tágítják a
teret (6). A helyes világításra, és megfelelő
szellőztetésre is gondot kell fordítani.
A
tárolók, munkavégzési felületek elhelyezését
úgy kell megtervezni, hogy zökkenőmentes legyen a konyhai
munka. A sorrend az elvégzendő munkák menetéből
adódik: rakodóterület, munkafelület, tűzhely,
mosogató, csöpögtető (jobbról balra). Egy
ideális, körben a falak mentén 7 m hosszú konyhapulton
belül elhelyezhető: tűzhely (60 cm), mosogató
két medencével (150 cm), sütő (60 cm), hűtőszekrény
+ mélyhűtő (120 cm), tartós élelmiszert
tároló szekrény (60 cm), takarítóeszköz
tartó szekrény (50 cm), alsó szekrények az
edények, készülékek, szerszámok tárolására
- tetejük munkapadként és tároló helyként
szolgál (200 cm). Az étkezőtér minimum 4 m2-nyi
területet igényel.
Az étkezőasztal legalább 76 cm széles legyen.
Székenként 62 cm-t számítva 6 személy
186 cm hosszúságú asztalnál tud kényelmesen
étkezni. Kör alakú asztal esetén a kör átmérője
4 fő esetén 85 cm, 5 fő esetén 100 cm, 6 fő
esetén 120 cm, 7 fő estén 135 cm, 8 fő esetén
150 cm, 9-10 fő esetén pedig 180 cm legyen. Az ülőalkalmatosságok
magassága igazodjon az asztal magasságához. 90 cm
magas asztalhoz 42 cm-es székmagasság biztosít kényelmes
ülést.
Figyeljünk arra is, hogy minden használati tárgy
könnyen elérhető legyen. Amit lehet, akasszunk a falra,
fogasra (7), a pult fölött futó sínre (8, 9) vagy
lyukacsos, falra erősített táblára (10).
A háztartási munkák könnyen balesetet okozhatnak,
ezért mindig biztonságos megoldásokat alkalmazzunk.
A bútorok és készülékek, a padlózat
és a falak felülete legyen könnyen tisztán tartható.
Megkönnyíti, és kellemesebbé teszi életünket,
ha az étkező a konyhában van. A rusztikus bútorokhoz
rusztikus (11), a modern bútorokhoz modern asztalt és székeket
válasszunk (12). A képen látható ötletes
szekrénysor valamelyest elválasztja a konyhát az étkezőtől
(13). Nem csupán praktikus megoldás, de látványnak
is igen kedves. Helykímélő megoldásként
készült a konyhapulthoz illeszkedő "hiányos"
kör alakú asztalka (14). Egy vagy két fő részére
ötletes megoldás.
A konyha alaphangulatát jelentős mértékben
befolyásolják a színek. A halvány pasztellszínek
a régies konyhaberendezéssel nagymamáink konyháit
idézik (15). Erőteljes, mozgalmas hatású a
fekete-narancssárgás összeállítás
(16).
Manapság sokféle stílus divatos a konyhaberendezésben.
A rusztikus konyhák atmoszférájára a természetesség
és célszerűség jellemző. A high-tech
konyhák az ipari környezetből és az ott használatos
anyagokból merítettek ötleteket. Az egyszerűségre
törekvő konyhák igényes tervezése, korszerű
berendezései és első osztályú anyagai
kellemes, bár nem mindenki számára otthonos hangulatot
árasztanak.
Manapság ismét divatos a romantikus stílus. Jellemzői
a lágy formák, finoman megmunkált bútorok,
könnyű, színes függönyök (17).
Otthonosan a konyhában
Alapfunkciója szerint a konyha a főzés és mosogatás munkaterülete, részben pedig az edények, konyhai eszközök és élelmiszerek tárolóhelye. Lehet parányi főzőfülke, vagy étkezővel egybenyitott nagyobb méretű lakókonyha, amely a család társas tevékenységeinek is teret nyújt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Munkapultok és borításuk
A konyha meghatározó felületét a beépített munkalap alkotja. Feladata, hogy az előkészítő és főzési munkáknak megfelelő helyet biztosításon. Ez általában magában foglalja a beépített...
Rövid-tenyészidejű salátafélék
A saláták nagyon sokoldalúan felhasználható konyhakerti növények. Kacifántos latin neveikből kiderül, hogy közös őstől származnak, de már komoly nemesítői munka áll a mögött, hogy ennyiféle saláta...