Árnyékot ad, kényelmes és össze is csukható!

Szabadtéri pihenőszék fából

Jó időben pihenésként sokan napoznak. Ám az utóbbi időben nem árt a napot óvatosabban imádni, mert sugarai délfelé már égetnek. Ilyenkor jobb hűvös szobába vagy árnyékba vonulni.

Erre csak akkor nincs szükség, ha kényelmes napozószékünkön árnyékvető is van. Ilyen széket pedig magunk is készíthetünk. A címképünkön bemutatott mintadarab nemcsak kényelmes és napellenzővel is ellátott, hanem még össze is csukható. Nem is kell hozzá sok anyag, csupán néhány méternyi 120 cm széles, 25 mm vastag deszka.
A szék lábai anyagtakarékosan kialakítottak, így a hátsókhoz csak két 124 cm, az elülsőkhöz pedig 91 cm hosszú, sűrű erezetű fenyődeszka szükséges. Az azonos alakú darabokhoz szükséges alkotóelemeket akár két összefogott deszkából egyszerre is kivághatjuk. A szabásnak azonban pontosnak és egyenesnek kell lennie (1). A leeső darabokat ezt követően ferdére fűrészelt élükkel illesszük a középső, háromszögű deszkák éléhez. E darabok csúcsa a rajzunkon megadott helyre kerüljön. Így két-két kisebb és nagyobb, bumeránghoz hasonló idomot kapunk eredményül. A toldott száraikat élben ragasszuk meg, és csavaros szorítókkal préseljük össze (2). A biztonság kedvéért az összeragasztott darabokat a csúcshoz közel, 4x40-es facsavarokkal is erősítsük meg.
Következő feladatunk a négy láb kivágása. Az összeragasztott darabokra jelöljük fel rajzunk alapján a lábak elkeskenyedő kontúrját, majd a felesleges anyagot fűrészeljük le. A lábakat párosítsuk, és összefogva csiszoljuk mindkét párt teljesen egyformára. Az éleket és a sarkokat finoman kerekítsük le, majd az előzőleg behajtott facsavarokkal szemben a toldott részeket a másik él felől is erősítsük meg két-két facsavarral.
Miután a szék lábai elkészültek, jelöljük be a háttámlát alkotó hevederlécek helyét, és ez alapján határozzuk meg a rövidebb és a hosszabb lábak forgáspontját. A rövidebb, hátsó lábaknak ugyanis e lécek elé kell majd beférniük a szék összecsukásakor. Az elülső lábba ragasszunk be egy-egy M6-os kapupánt csavart, a hátsók tengelyfuratába pedig nyomjunk 6 mm átmérőjű sárgarézcsőből levágott hüvelyeket. A lábakat egy-egy alátét közbeiktatásával csavarozzuk össze, majd szabjunk le a háttámlához 500, az üléshez pedig 450 mm hosszú, 25x50 mm-es léceket. A bütüikbe fúrjunk 8 mm-es csapfuratokat, kb. 25 mm mélységbe, majd a lábakra is jelöljük át a csapok középpontját, és ennek alapján fúrjuk ki a 15 mm mély csapfészkeket.
Ha viszont nem lécezett ülést kívánunk készíteni, akkor csak a kezdő és a felső hevederlécekre van szükségünk, amelyekre majd a 70 mm széles kárpitos hevedereket erősíthetjük fel. A széket ezzel kényelmesebbé tehetjük, ám számoljunk vele, hogy idővel a textilhevederek megnyúlnak, és az ülése "teknőssé" válik. A hevederlécek élét finoman kerekítsük le, majd ragasszuk a lábak közé. Ezzel a pihenőszék már nagyjából elkészült, ám még hiányoznak róla az "extrák", azaz a karfák és az árnyékvető.
A karfákat 40´40 mm-es staflikból szabjuk le, egyik végük felé gyaluljuk ék alakúra, majd 8-as facsavarral fogassuk mindegyiket a helyére. Alátámasztásként csavarozzunk alájuk egy-egy léctámot.
Az árnyékvető keretét 25´25 mm-es lécekből állítsuk össze. A keretet hátul 3 mm-es rétegeltlemez darabbal fogjuk össze, majd oldalról egy-egy háromszögű rétegeltlemez darabbal toldjuk meg, amelyeket elől egy léchevederrel fogjunk össze. A keret alsó részét egy-egy facsappal fogassuk a székláb felső végére, és másik, szorosan a lécek mellé helyezettekkel akadályozzuk meg a lebillenését. A kész széket ezt követően kenjük be alaposan lenolajkencével, majd hengereljük le többször zománcfestékkel (3) vagy színtelen lakkal.
Amíg a festék szárad, varrjuk össze az árnyékvető vásznat. E célra erősebb vászon a megfelelő anyag. Oldalai egész a karfáig érjenek, hogy kellően beárnyékolják az ülőrészt. Ha erre nem lesz szükség, akkor összecsavarva tetszés szerint kurtíthatjuk is, mint az a címképünkön látható. A kemény, lécezett ülést 30-40 mm vastag vászonhuzattal ellátott habszivacs betétekkel célszerű kényelmesebbé tenni, amelyeket szalagokkal rögzíthetünk az ülésre, illetve a háttámlára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Irányított árnyékolás növényekkel

A pergolák, lugasok, futórácsok egyik célja, hogy kúszónövényeink számára támasztékul szolgáljanak, így egy kellemes, árnyas rész alakuljon ki alattuk. E növények többségének a szára (ellentétben...


Szaletlik a kertben

Szaletli, pavilon, pergola, fedett kiülő - változatok egy témára. Az egyszerű faszerkezetű építmények a rekkenő hőségben árnyékot nyújtanak, egy nyári záporban pedig menedéket. Kiváló helyszín...