Fogas virágoknak

A cserepes virágok elhelyezésének számtalan módja van. Ezek közül most a lécekből összeállítható fogasfal elkészítéséhez és felszereléséhez adunk tanácsokat. Ez végső soron olyan rácsos alkalmatosság, amely falra szerelhető, s több kisebb cserepes növény tárolását megoldja, a futónövényeknek meg kellő kapaszkodót is biztosít.

Először is elkészítéséhez szükségünk lesz egy erősebb, méretes keretre. Ezt 30x20 mm-es lécekből, lapoltan egymásba eresztett sarokkötésekkel alakítsuk ki. A lécvégek aljazása fél anyagvastagságnyi mély és lécszélességű legyen. Az aljazások egy oldalra kerüljenek. A keretléceket merőlegesbe állítva ragasszuk-szegezzük össze, majd a sarkokat szorítókkal rögzítsük.
Ha a keret megszáradt, fektessük asztal lapjára, s fogjunk hozzá a rácsot alkotó 10´20 mm-es lécek felerősítéséhez. A léceket 45 fokos szögben ferdén vagy merőlegesen, de egymásra mindenkor derékszögben kell felerősítenünk. A lécek közötti távolság azonos legyen, a sarkok felől kezdjük el a felszegezésüket (1). Az osztásukat lehetőleg úgy számítsuk ki, hogy a sarkokat átlósan majd egy-egy léc kösse össze. A léceket megközelítően 30-40 mm ráhagyással szabjuk le. A léceket egyébként ne csak szegekkel, ragasztóval is rögzítsük a keretre.
E felerősített lécekre merőlegesen, az előző lécközökkel rögzítsük fel a következő lécsort (2). A lapolt helyeket ceruzával jelöljük be, e felületekre kenjünk ragasztót, hogy a lécrács kellően szilárd legyen. A sarkokon túlfutó lécek alá ragasszunk hulladékdarabokat, hogy a felső lécek síkba kerüljenek. Ezt követően a kiálló lécvégeket fűrészeljük le a keret mentén, majd 10´20 mm-es, lapjával felragasztott lécszegéllyel vegyük körül a keretet. A kész rácsot fessük le (3), majd négy műanyag tiplibe hajtott facsavarral erősítsük a falon kiszemelt helyére.
A virágcserepek felerősítését többféle módon is megoldhatjuk, pl. közepes szemű, megfelelő hosszúságúra vágott láncokkal (4), erős, sodrott zsinórokkal, vagy 3-4 mm-es alumíniumhuzalból hajlított függesztőkarikákkal. Bármelyik megoldást is válasszuk, mindenkor a cserép vastag pereme alatti átmérőjéhez igazodva határozzuk meg a lánc, zsinór hosszát, vagy a huzalkarikák átmérőjét. A láncok végeit szárnyasanyás csavarral, a zsinórokat csomózott masnival végtelenítsük. Ezután a cserepeket, mint kabátokat a fogasra - a rácsra akaszthatjuk. Ha pedig az elrendezés nem kedvünk szerinti, percek alatt átrendezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fogas, virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csörlők, kézi emelők

Nagyobb terhek megemelésére, vagy elhúzásához az emberi erő gyakran már evésnek bizonyul. Ilyen esetekben erőfokozóként csörlőt, vagy egyszerű emelőt szükséges bevetni. Ezek az egyszerű...


Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...