Fogas virágoknak

A cserepes virágok elhelyezésének számtalan módja van. Ezek közül most a lécekből összeállítható fogasfal elkészítéséhez és felszereléséhez adunk tanácsokat. Ez végső soron olyan rácsos alkalmatosság, amely falra szerelhető, s több kisebb cserepes növény tárolását megoldja, a futónövényeknek meg kellő kapaszkodót is biztosít.

Először is elkészítéséhez szükségünk lesz egy erősebb, méretes keretre. Ezt 30x20 mm-es lécekből, lapoltan egymásba eresztett sarokkötésekkel alakítsuk ki. A lécvégek aljazása fél anyagvastagságnyi mély és lécszélességű legyen. Az aljazások egy oldalra kerüljenek. A keretléceket merőlegesbe állítva ragasszuk-szegezzük össze, majd a sarkokat szorítókkal rögzítsük.
Ha a keret megszáradt, fektessük asztal lapjára, s fogjunk hozzá a rácsot alkotó 10´20 mm-es lécek felerősítéséhez. A léceket 45 fokos szögben ferdén vagy merőlegesen, de egymásra mindenkor derékszögben kell felerősítenünk. A lécek közötti távolság azonos legyen, a sarkok felől kezdjük el a felszegezésüket (1). Az osztásukat lehetőleg úgy számítsuk ki, hogy a sarkokat átlósan majd egy-egy léc kösse össze. A léceket megközelítően 30-40 mm ráhagyással szabjuk le. A léceket egyébként ne csak szegekkel, ragasztóval is rögzítsük a keretre.
E felerősített lécekre merőlegesen, az előző lécközökkel rögzítsük fel a következő lécsort (2). A lapolt helyeket ceruzával jelöljük be, e felületekre kenjünk ragasztót, hogy a lécrács kellően szilárd legyen. A sarkokon túlfutó lécek alá ragasszunk hulladékdarabokat, hogy a felső lécek síkba kerüljenek. Ezt követően a kiálló lécvégeket fűrészeljük le a keret mentén, majd 10´20 mm-es, lapjával felragasztott lécszegéllyel vegyük körül a keretet. A kész rácsot fessük le (3), majd négy műanyag tiplibe hajtott facsavarral erősítsük a falon kiszemelt helyére.
A virágcserepek felerősítését többféle módon is megoldhatjuk, pl. közepes szemű, megfelelő hosszúságúra vágott láncokkal (4), erős, sodrott zsinórokkal, vagy 3-4 mm-es alumíniumhuzalból hajlított függesztőkarikákkal. Bármelyik megoldást is válasszuk, mindenkor a cserép vastag pereme alatti átmérőjéhez igazodva határozzuk meg a lánc, zsinór hosszát, vagy a huzalkarikák átmérőjét. A láncok végeit szárnyasanyás csavarral, a zsinórokat csomózott masnival végtelenítsük. Ezután a cserepeket, mint kabátokat a fogasra - a rácsra akaszthatjuk. Ha pedig az elrendezés nem kedvünk szerinti, percek alatt átrendezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fogas, virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogas ágakból

Aki szereti a szokatlan megoldásokat, az faágakból is készíthet fogast, ami akár a fürdőszobába, vagy esetleg még az előszobában is jól mutat, és meghökkentően hatásos berendezési tárgy lehet.


Viaszvirágok

Kevés növény van, ami a panelházakban is jól érzi magát, de a viaszvirág ilyen. Már 20-30 éve is kedvelt szobanövény volt, és mint ilyennek mára számos szebbnél szebb változatát nemesítették ki....