Szerszám revízió

2-es képLehet az idő pillanatnyilag akármilyen, a kertekben sok a tennivaló. Ám mielőtt még nekilátnánk a munkának, nem árt szemlét tartani a kerti szerszámaink között.

Előbb a kisebb-nagyobb hibáikat javítsuk ki, hogy erre később ne legyen már gondunk. Gyors revíziónk során vizsgáljuk meg a permetezőnket, hogy minden csatlakozója ép-e, jól tömített-e (1), és a tömlők állapotát is alaposan vizsgáljuk felül, a repedtet, elöregedettet pedig minél előbb cseréljük ki. Az ágvágó olló pengéjét is tisztogassuk le alaposan, majd kenjük be vékonyan olajjal (2), vagy más korrózióvédővel. Az ásót, lapátot, gereblyét, villát mindenképpen tisztítsuk meg a szennyeződésektől. A rozsdás részek letisztításához használjunk huzalkefét és rozsdaoldó passzíváló szert (3). Amelyik szerszámunknak pedig elhasadt a nyele, azt jobb, ha kicseréljük. Az új nyelet pontosan a szerszám nyakába illeszkedőre munkáljuk le, majd a helyére erősítve csiszoljuk simára (4), kenjük be lenolajkencével, majd száradás után újból csiszoljuk még egyszer át. A nyélen lötyögő szerszámokat is igazítsuk meg, hogy szoruljanak a nyelükre, és egy vastagabb, lecsípett végű szeg beütésével biztosítsuk kilazulás, leesés ellen (5).
Mivel kerti gépeink árammal működnek, a hosszabbító kábel burkolatát és főként a csatlakozóit vizsgáljuk meg alaposan (6). Ha a szigetelőburkolaton behasadást, vagy más hibát észlelünk, akkor hosszában felhasított lágy PVC-csővel vegyük körül a sérülést, majd szigetelőszalaggal alaposan tekerjük körül. A locsolótömlőről és csatlakozóiról se feledkezzünk el (7), az esetleg kirepedt részeket csőbetét toldással és szorítóbilincsekkel, a kopott menetű csatlakozókat meg újakra cserélve javítsuk ki. Így ezekkel a javításokkal, később már nem kell bíbelődnünk, és figyelmünket az éppen aktuális munkára fordíthatjuk.

5-ös kép

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszám, szerviz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens kéziszerszámok jönnek

Okostelefonon és számítógépen keresztül szabályozhatóak az ütvefúrók és csavarbehajtók, ésa felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat. A Milwaukee® új technológiája megnöveli...


360 éves a finnek legmegbecsültebb márkája

A Fiskars a márka megjelölésén túl egyben a minőség és újítás kifejezője is. 1649-ben a Fiskars nevű finnországi kis faluban egy új vállalattal együtt hagyomány is született. Mára a falu nevét...