Korai kerti virágok

Márciusban már ideje eldönteni, hogy milyen virágokat ültethetünk majd az ablakba, erkélyre, teraszra és virágágyásokba. Egy növény-összeállítás sikere nagy mértékben múlik a színek helyes alkalmazásán. A készség a színek kombinálására hamar kifejlődik bennünk, ha kicsit megismerkedünk a színelmélettel.
A színkör elsődleges és másodlagos színekből áll, melyek mindegyike egész színcsaládokat képvisel. A színcsalád tagjai az adott szín és annak különféle árnyalatai. Az árnyalatbeli különbségek oka a fehér és a fekete más-más arányú jelenléte az adott színben. Ennek megfelelően beszélünk világos (alapszín + fehér) és sötét (alapszín + fekete) árnyalatokról, ill. tónusokról.
Elsődleges színeknek nevezzük a kéket, a sárgát és a vöröset, másodlagos színeknek pedig a zöldet, a narancsot és a lilát. A másodlagos színek a színkörben mellettünk elhelyezkedő két-két elsődleges szín egyenlő arányú keverése útján keletkeznek. Az elsődleges színekből összeállított színháromszög erőteljes hatású kombináció, míg a másodlagos színek együttese lágyabb jellegű. Mindegyik másodlagos szín kiegészítője annak a színnek, amely létrejöttében nem szerepelt. A vörösből és kékből keletkezett lila a sárga kiegészítő színe. A legfeltűnőbb hatást a kiegészítő színpárok alkalmazásával érhetjük el: sárga + lila, narancs + kék, vörös + zöld.
A színek rendkívüli módon hatnak a kedélyállapotunkra. Ha olyan növényeket választunk, amelyek társítása harmonikus színkompozíciót eredményez, a legkisebb felületnek is egységes képe lesz, és ennek megfelelően a tér is a lehető legnagyobbnak tűnik. A városlakók többsége élénk színekkel próbálja vidámabbá tenni a környezet egyhangú szürke, barna, fehér felületeit (1). Túl sok elütő színt összezsúfolni egy kis felületen zavaró hatású lehet. Ezért inkább kevesebb színt alkalmazzunk, esetleg ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait. A túl harsány színű kompozíciók felélénkítik ugyan a környezetet, de nem biztos, hogy illenek is hozzá.
A boltokban kapható színkeverékek többnyire csak élénk színeket tartalmaznak. Ezeket csak akkor használjuk, ha egy kimondottan színekben tobzódó összeállítást akarunk létrehozni. Törekedjünk olyan színkombináció kialakítására, amely illik az adott hely hangulatához. Fehér virágok egymás mellé ültetésétől azért óvakodjunk, mert igen ritka két egyformán fehér szirmú virág, és az egyik mindig fehérebbnek hat majd.
Tavasszal alig várjuk már, hogy a borús időt felváltsa a napsütés és a kert újra virágba boruljon. A tulipánok a tavasz legmutatósabb virágai közé tartoznak és remekül társíthatók más növényekkel (2). A képen látható piros tulipánokat szépen kiegészítik az ültetőedény elülső részébe helyezett árvácskák (3). Az árvácska azok közé a növények közé tartozik, amely a legtöbb színárnyalattal rendelkezik. Vannak kicsi, nagy, sőt egészen nagy sötét szemfolttal illetve izgalmas rajzolattal rendelkezők. Színük a halvány pasztell árnyalatoktól kezdve a kimondottan élénk tónusokig változik. A palánta ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a gyökérlabdán minél több föld maradjon. Kb. 20 cm tőtávolságra ültessük és rendszeresen öntözzük őket. Az elvirágzott részek gondos eltávolításával meghosszabbodik a virágzási idő.
Százszorszépek, árvácskák és tulipánok mögött bújik meg a képen a sárgaviola (4). Kellemes illatú virág, amely jól illik a később virágzó tulipánokhoz. Napos vagy félárnyékos fekvést, tápdús talajt kedvel, ültetési távolsága 25 cm.
A százszorszépek heteken át, egészen május közepéig virágoznak. Színük fehér, rózsaszín és piros árnyalatú. Igazi üde tavaszi színfoltot jelentenek a teraszon vagy a kertben. Napos vagy félárnyékos helyet kedvelnek. Az elnyílt virágok eltávolítása új hajtás fejlődésére ösztönzi a növényeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.