Emeletes kankalin

A különféle kankalinok, más néven primulák közül az emeletes virágzatú tündér kankalin a tél végétől tavasz végéig viruló cserepes virágok választékát gazdagítja. Időszaki virágzása miatt is értékes és kedvelt.
Tucatnyi hosszan felnyúló virágszárán az apró virágok egymás feletti örvökben, vagyis több szintben nyílnak. Ilyen módon virágzata a szó-szoros értelmében „emeletes”. Egy száron egymás után három-négy virágörv is képződik. Elsőnek a legalsón kezdenek nyílni a virágok. Ezek színe rózsaszín, piros, bordó, esetleg fehéres halvány rózsaszínű. Élénk színekben a legmutatósabbak. Enyhe finom illatot is áraszthatnak.
A tojásdad alakú, csipkés szélű, alul hamvas színű, hosszú levélnyelű és sűrűn szőrös levelei a virágzatok körül gallérszerűen helyezkednek el, mintegy levélrozettát képeznek. Levelei sokkal kisebbek, mint a rokonáé, a közismert szobai kankaliné. Ezek nem idéznek elő kellemetlen kiütéseket, még az érzékeny bőrű embereknél sem.
Hűvös és világos, de közvetlen, erős napsütéstől védett vagy árnyékolt helyre kerülve virulhat igazán hoszszan. Minél hűvösebb és páradúsabb helyen van, annál hosszabban virágozhat. Legkedvezőbb számára a 10-12 °C-os hőmérséklet. Ezért is előnyös elhelyezéséhez az ablakköz. Az erősen lehűlő külső ablaküveghez érő levelei viszont károsodhatnak. Gondos öntézéssel, állandóan nyirkosan kell tartani a földjét, de vízben nem állhat, mert emiatt a gyökerek károsodnak, és a következmény gyors, teljes pusztulás is lehet. A leveleit és az ágait óvni kell a víztől, mivel ettől rohadhatnak. A leveleket lehetőleg ne érje a tápanyagpótlásként kéthetente adagolható pár ezrelékes töménységű tápoldat sem.
Ha meleg, nagyon száraz levegőjű helyre kerül, hamar tönkremegy, különösen ismételt kiszáradáskor. Ezért ha napközben melegben és viszonylag száraz szobalevegőn is lenne, legalább éjszakára kerüljön át hűvös helyre, ahol a páratartalom is magasabb lehet.
A károsítók közül a liszteskének is nevezett üvegházi molytetű lepheti meg leginkább. Túl hideg és nedves helyen esetleg a rothadás veszélyeztetheti.
Önmagában is elég mutatós. Többféle színben együtt elhelyezve – akár lapos kis kosárba és a cserépből ki sem emelve, vagy pedig beültetve viszonylag alacsony oldalmagasságú virágtálba – laza, savanyú kémhatású tőzeges talajba, különösen jól mutathat. Megragadóan kellemes látványt jelenthet az érkezőknek, ha mintegy üdvözlőként, hűvös előszobában kap helyet.
Sajnos csak egyszer virágzik, tipikusan egyéves növény. Ilyen módon is kezelendő. Vagyis bármennyire kedves virágzó állapotban, elvirágzása után meg kell válni tőle.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kankalin

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobanövénynek hinnénk

Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek fagyálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek - miután elvirágoznak - általában a kukában...