Gardróbkonyha

Az alábbi konyhaberen dezést azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik egy szobán belül kénytelenek a saját otthonukat felépíteni. Ilyen esetekben fontos a főzési lehetőség megteremtése. Ha nem ideiglenes megoldás a cél, viszonylag kis alapterületen komplett konyha is kialakítható (1). A bemutatott konyhaberendezés előnye, hogy a főzés befejezése után az egész konyhát harmonika tolóajtókkal lehet eltüntetni, és gardróbszekrényként álcázható (2).

A megoldásnak természetesen alapfeltétele, hogy a szobába be lehessen vezetni a vizet, és a szennyvíz vezetékét is a csatorna ejtőcsővezetékébe kell csatlakoztatni. Ennek kivitelezését bízzuk szakemberre. A szükséges vezetékeket a konyha számára kijelölt helyre, falba vésve szereltessük be. Ehhez viszont tudnunk kell a mosogató pontos helyét, tehát mindennemű munkálat előtt meg kell terveznünk az egész szekrénykonyhát.
Ilyen konyhába elektromos sütőt és főzőlapot célszerű beépíteni. A szobai elektromos hálózat terhelhetőségét azonban mindenképen ajánlatos megvizsgáltatnunk, mert esetleg a vezetékek cserére szorulnak a főzőlap és a sütő teljesítmény-felvétele miatt. Mivel a sütők általában 580-600 mm szélesek, és 500 mm mélységűek, a munkalapok pedig 600 mm szélesek, a konyhai berendezésünk szélességét is 600 mm-re érdemes választanunk, a pult magassága pedig 750-800 mm legyen. A mosogató csak egytálas, csepegtető tálcás legyen, ez a része átnyúlhat a mellette elhelyezett hűtőgép tetejére.
A konyha fő egységei most már a helyükre „kerültek”, jöhet a berendezést alkotó szekrények és polcok méreteinek a pontos meghatározása. Könnyítésül közreadjuk a mintául szolgáló konyha darabjainak a méretezett rajzait (3). A rajz alapján megrendelhetjük a szükséges méretű laminált faforgácslapokat és a munkapultot, valamint a csempeburkolatot helyettesítő laminált, vagy fóliázott forgácslapot.
A lábazat pl. azért szükséges, hogy a szekrénykávák magassága a hűtőgép ajtajával kerüljenek egy vonalba, a mosogató előlapja pedig takarja a medencét. A beépített sütőt ajánlatos teljesen a főzőlap alá szerelni, hogy kellő magasságba kerüljön. Az alatta levő teret, csekély mérete miatt, nehéz jól kihasználni, ezért érdemesebb egy előlappal lefedni. A konyhapultot két oldalról kb. 700 mm széles oldallapok zárják le, amelyeknek a tetejére kerül a majdani szekrénytető, amely a harmonika tolóajtókat fogja tartani. Egyszerűbb formában is kialakíthatjuk a saját konyhánkat, de mindenképpen készítsünk róla rajzot, mert csak ez alapján határozhatjuk meg a szükséges anyagok méretét és milyenségét. A szükséges anyagokat célszerűen lapszabászati üzletben rendeljük meg, ahol az egyéb szerelési anyagokat is beszerezhetjük.
A méretre szabott lapokból igen gyorsan, él-lap kötésben összeállíthatjuk az alsó lábazat keretét (4), majd a kávákat és a felső polcos elemeket. Összeerősítésükhöz a szokásosnál hosszabb, 6´80-as facsavarokat használjunk, ezeket előfúrt lyukakba hajtsuk be. Mivel elég sok facsavart kell behajtanunk, e fárasztó munkát az akkus csavarbehajtó jelentősen könnyebbé és gyorsabbá teszi (5). Az alulra kerülő kávaelemeknek a tetejét elöl-hátul csak egy-egy 60-80 mm széles hevederléccel fogjuk össze, hiszen ezeket felülről majd a hosszú munkapult fedi le teljesen. Az elülső takarólapokat viszont a kávák élébe eresztett köldökcsapokkal fogassuk a kávákra.
A lábazatot fektessük a padlóra, mellé állítsuk be az egyik oldallapot, A szélső polcos elemet pontosan beállítva csavarozzuk a lábazat élére, majd csúsztassuk mellé a sütő rekeszét, a mosogató alatti kávakeretet, és ezek mindegyikét az oldallapok összecsavarozásával fogassuk szilárdan egymáshoz (6). A hűtőgépet is állítsuk a helyére, majd fektessük a tetejére a munkalapot, és jelöljük át a vizes csatlakozások figyelembevételével a mosogató tálcájának a helyét. Ha esetleg a medence kifolyónyílása, azaz a szifon csatlakozása nem esik egybe a csatorna csőcsonkjával akkor sincs nagy baj, mert már kaphatók olyan szifonok is, amelyek bekötését flexibilis csatlakozócső könnyíti meg. A mosogatót tehát a számunkra legideálisabb helyre tehetjük, a bekötése nem okozhat már gondot. Ám nemcsak a mosogató, hanem a főzőlap beszereléséhez is szükség van a munkalap kivágására. Ezt a készülékhez mellékelt rajz alapján jelöljük be, ám arra ügyeljünk, hogyha alá sütő is kerül, akkor a két készülék egyként hasson, tehát a főzőlaphoz szükséges kivágást mindenképpen a sütő kávájának középfelező vonalára illesztve rajzoljuk be.
A munkalap különlegesen kemény laminált felületének a kiszakadását ajánlatos ragszalagos lefedéssel megakadályoznunk, erre szeszes filctollal jelöljük be a kivágandó részek körvonalát, mégpedig a munkalap alsó oldalára. A nyílások sarkába vágjunk 10 mm-es lyukat, majd e lyukból kiindulva lyukfűrészgéppel vágjuk ki a szükséges nyílásokat (7). A kivágott munkalapot ezt követően fektessük a kávákra, majd a felső hevederlécek felől behajtott facsavarokkal fogassuk szilárdan a bútorkávák tetejére. Szereljük helyükre a mosogatót és a főzőlapot, és ezzel beépített konyhánk már kezd kialakulni (8). A mosogató, a főzőlap, a sütő bekötését követően már részlegesen használhatjuk is.
Következő lépésként a munkapult fölötti részt állítsuk össze. Előbb a hátsó csempeburkolatot helyettesítő laminált faforgácslapot erősítsük a helyére. Alsó egyenes élére ragasszunk a vízzáráshoz szükséges réstömítő idomot, vagy majd a felszerelése után ragasszunk eléje hasonló célt szolgáló szélesebb vízvető-szegélyidomot (9). A hátlap azonban nemcsak a kerámiaburkolatot pótolja, hanem a felső polcelemek alátámasztását is szolgálja. A főzőlap felett célszerűen magasabb mint a mellette levő részeken, mert ide kerül majd a lapos, cserélhető szűrőbetétes páraelszívó. A hátlapot felül csak néhány műanyagtiplibe hajtott 4´60-as facsavarral rögzítsük a falra (10), majd hasonló módon csavarozzuk fel a falra a felső, polcos szekrénykávákat (11). E darabokat egymáshoz is rögzítsük a kávaoldalak felől behajtott facsavarokkal (12). A polcok tetejét a két oldallapot felül összekötő fedőlappal zárjuk le (13).
Ezután már csak a beépített konyha elé harmonikaszerűen nyitható-csukható tolóajtót kell szerelnünk, hogy használaton kívül gardróbszekrényként hasson. E célra a görgős felfüggesztésű csuklósan nyíló ajtószárnyak a megfelelőek, amelyeket lapjukba süllyesztett csuklós pántokkal fogjunk párba (14), a párokat pedig az élükre csavarozott csuklópántokkal fogjuk össze egy tagba. Az ajtószárnyak 290-300 mm-nél szélesebbek ne legyenek, különben túlságosan kiállnak majd nyitott helyzetben. Magasságukat úgy válasszuk meg, hogy felül a fedőlap tetejével kerüljenek egy szintbe, alul pedig 7 mm-rel kerüljenek magasabbra a padló szintjénél. A görgővezető sínt a fedőlap tetejének szélére csavarozzuk fel, majd a szárnyak fölé erősítsünk egy éltakaró lécet, amely a becsukott ajtók élét felülről fedi majd le. Az ajtószárnyakat szereljük a helyükre, alsó vezetőcsapjukat csúsztassuk a vezetősín hornyába. Az ajtószárnyakat függőónnal állítsuk függőlegesbe, majd az alsó vezetősín lábazattól mért távolsága alapján határozzuk meg a végleges helyét (15). A sínt csavarokkal fogassuk a padlóra, az ajtószárnyak középső szárnyaira pedig csavarozzuk fel a két kilincset helyettesítő nagy bútorfogantyút. Ha mindent pontosan beállítottunk, akkor az ajtószárnyak becsukása után e modern konyha gardróbszekrénynek fog látszani, amit bármikor egy mozdulattal megint konyhává varázsolhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gardrób, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosogatótálak tartozékai

A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok...


Gardrób felújítás

Akinek módja van rá, ruhaneműit már célszerűen kialakított gardróbszekrényben tárolja. Ez többnyire csak részlegesen beépített szekrényt jelent, pl. az elő-, vagy esetleg valamelyik lakószobában....