Gardróbkonyha

Az alábbi konyhaberen dezést azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik egy szobán belül kénytelenek a saját otthonukat felépíteni. Ilyen esetekben fontos a főzési lehetőség megteremtése. Ha nem ideiglenes megoldás a cél, viszonylag kis alapterületen komplett konyha is kialakítható (1). A bemutatott konyhaberendezés előnye, hogy a főzés befejezése után az egész konyhát harmonika tolóajtókkal lehet eltüntetni, és gardróbszekrényként álcázható (2).

A megoldásnak természetesen alapfeltétele, hogy a szobába be lehessen vezetni a vizet, és a szennyvíz vezetékét is a csatorna ejtőcsővezetékébe kell csatlakoztatni. Ennek kivitelezését bízzuk szakemberre. A szükséges vezetékeket a konyha számára kijelölt helyre, falba vésve szereltessük be. Ehhez viszont tudnunk kell a mosogató pontos helyét, tehát mindennemű munkálat előtt meg kell terveznünk az egész szekrénykonyhát.
Ilyen konyhába elektromos sütőt és főzőlapot célszerű beépíteni. A szobai elektromos hálózat terhelhetőségét azonban mindenképen ajánlatos megvizsgáltatnunk, mert esetleg a vezetékek cserére szorulnak a főzőlap és a sütő teljesítmény-felvétele miatt. Mivel a sütők általában 580-600 mm szélesek, és 500 mm mélységűek, a munkalapok pedig 600 mm szélesek, a konyhai berendezésünk szélességét is 600 mm-re érdemes választanunk, a pult magassága pedig 750-800 mm legyen. A mosogató csak egytálas, csepegtető tálcás legyen, ez a része átnyúlhat a mellette elhelyezett hűtőgép tetejére.
A konyha fő egységei most már a helyükre „kerültek”, jöhet a berendezést alkotó szekrények és polcok méreteinek a pontos meghatározása. Könnyítésül közreadjuk a mintául szolgáló konyha darabjainak a méretezett rajzait (3). A rajz alapján megrendelhetjük a szükséges méretű laminált faforgácslapokat és a munkapultot, valamint a csempeburkolatot helyettesítő laminált, vagy fóliázott forgácslapot.
A lábazat pl. azért szükséges, hogy a szekrénykávák magassága a hűtőgép ajtajával kerüljenek egy vonalba, a mosogató előlapja pedig takarja a medencét. A beépített sütőt ajánlatos teljesen a főzőlap alá szerelni, hogy kellő magasságba kerüljön. Az alatta levő teret, csekély mérete miatt, nehéz jól kihasználni, ezért érdemesebb egy előlappal lefedni. A konyhapultot két oldalról kb. 700 mm széles oldallapok zárják le, amelyeknek a tetejére kerül a majdani szekrénytető, amely a harmonika tolóajtókat fogja tartani. Egyszerűbb formában is kialakíthatjuk a saját konyhánkat, de mindenképpen készítsünk róla rajzot, mert csak ez alapján határozhatjuk meg a szükséges anyagok méretét és milyenségét. A szükséges anyagokat célszerűen lapszabászati üzletben rendeljük meg, ahol az egyéb szerelési anyagokat is beszerezhetjük.
A méretre szabott lapokból igen gyorsan, él-lap kötésben összeállíthatjuk az alsó lábazat keretét (4), majd a kávákat és a felső polcos elemeket. Összeerősítésükhöz a szokásosnál hosszabb, 6´80-as facsavarokat használjunk, ezeket előfúrt lyukakba hajtsuk be. Mivel elég sok facsavart kell behajtanunk, e fárasztó munkát az akkus csavarbehajtó jelentősen könnyebbé és gyorsabbá teszi (5). Az alulra kerülő kávaelemeknek a tetejét elöl-hátul csak egy-egy 60-80 mm széles hevederléccel fogjuk össze, hiszen ezeket felülről majd a hosszú munkapult fedi le teljesen. Az elülső takarólapokat viszont a kávák élébe eresztett köldökcsapokkal fogassuk a kávákra.
A lábazatot fektessük a padlóra, mellé állítsuk be az egyik oldallapot, A szélső polcos elemet pontosan beállítva csavarozzuk a lábazat élére, majd csúsztassuk mellé a sütő rekeszét, a mosogató alatti kávakeretet, és ezek mindegyikét az oldallapok összecsavarozásával fogassuk szilárdan egymáshoz (6). A hűtőgépet is állítsuk a helyére, majd fektessük a tetejére a munkalapot, és jelöljük át a vizes csatlakozások figyelembevételével a mosogató tálcájának a helyét. Ha esetleg a medence kifolyónyílása, azaz a szifon csatlakozása nem esik egybe a csatorna csőcsonkjával akkor sincs nagy baj, mert már kaphatók olyan szifonok is, amelyek bekötését flexibilis csatlakozócső könnyíti meg. A mosogatót tehát a számunkra legideálisabb helyre tehetjük, a bekötése nem okozhat már gondot. Ám nemcsak a mosogató, hanem a főzőlap beszereléséhez is szükség van a munkalap kivágására. Ezt a készülékhez mellékelt rajz alapján jelöljük be, ám arra ügyeljünk, hogyha alá sütő is kerül, akkor a két készülék egyként hasson, tehát a főzőlaphoz szükséges kivágást mindenképpen a sütő kávájának középfelező vonalára illesztve rajzoljuk be.
A munkalap különlegesen kemény laminált felületének a kiszakadását ajánlatos ragszalagos lefedéssel megakadályoznunk, erre szeszes filctollal jelöljük be a kivágandó részek körvonalát, mégpedig a munkalap alsó oldalára. A nyílások sarkába vágjunk 10 mm-es lyukat, majd e lyukból kiindulva lyukfűrészgéppel vágjuk ki a szükséges nyílásokat (7). A kivágott munkalapot ezt követően fektessük a kávákra, majd a felső hevederlécek felől behajtott facsavarokkal fogassuk szilárdan a bútorkávák tetejére. Szereljük helyükre a mosogatót és a főzőlapot, és ezzel beépített konyhánk már kezd kialakulni (8). A mosogató, a főzőlap, a sütő bekötését követően már részlegesen használhatjuk is.
Következő lépésként a munkapult fölötti részt állítsuk össze. Előbb a hátsó csempeburkolatot helyettesítő laminált faforgácslapot erősítsük a helyére. Alsó egyenes élére ragasszunk a vízzáráshoz szükséges réstömítő idomot, vagy majd a felszerelése után ragasszunk eléje hasonló célt szolgáló szélesebb vízvető-szegélyidomot (9). A hátlap azonban nemcsak a kerámiaburkolatot pótolja, hanem a felső polcelemek alátámasztását is szolgálja. A főzőlap felett célszerűen magasabb mint a mellette levő részeken, mert ide kerül majd a lapos, cserélhető szűrőbetétes páraelszívó. A hátlapot felül csak néhány műanyagtiplibe hajtott 4´60-as facsavarral rögzítsük a falra (10), majd hasonló módon csavarozzuk fel a falra a felső, polcos szekrénykávákat (11). E darabokat egymáshoz is rögzítsük a kávaoldalak felől behajtott facsavarokkal (12). A polcok tetejét a két oldallapot felül összekötő fedőlappal zárjuk le (13).
Ezután már csak a beépített konyha elé harmonikaszerűen nyitható-csukható tolóajtót kell szerelnünk, hogy használaton kívül gardróbszekrényként hasson. E célra a görgős felfüggesztésű csuklósan nyíló ajtószárnyak a megfelelőek, amelyeket lapjukba süllyesztett csuklós pántokkal fogjunk párba (14), a párokat pedig az élükre csavarozott csuklópántokkal fogjuk össze egy tagba. Az ajtószárnyak 290-300 mm-nél szélesebbek ne legyenek, különben túlságosan kiállnak majd nyitott helyzetben. Magasságukat úgy válasszuk meg, hogy felül a fedőlap tetejével kerüljenek egy szintbe, alul pedig 7 mm-rel kerüljenek magasabbra a padló szintjénél. A görgővezető sínt a fedőlap tetejének szélére csavarozzuk fel, majd a szárnyak fölé erősítsünk egy éltakaró lécet, amely a becsukott ajtók élét felülről fedi majd le. Az ajtószárnyakat szereljük a helyükre, alsó vezetőcsapjukat csúsztassuk a vezetősín hornyába. Az ajtószárnyakat függőónnal állítsuk függőlegesbe, majd az alsó vezetősín lábazattól mért távolsága alapján határozzuk meg a végleges helyét (15). A sínt csavarokkal fogassuk a padlóra, az ajtószárnyak középső szárnyaira pedig csavarozzuk fel a két kilincset helyettesítő nagy bútorfogantyút. Ha mindent pontosan beállítottunk, akkor az ajtószárnyak becsukása után e modern konyha gardróbszekrénynek fog látszani, amit bármikor egy mozdulattal megint konyhává varázsolhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gardrób, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rövid-tenyészidejű salátafélék

A saláták nagyon sokoldalúan felhasználható konyhakerti növények. Kacifántos latin neveikből kiderül, hogy közös őstől származnak, de már komoly nemesítői munka áll a mögött, hogy ennyiféle saláta...


Fertőtlenítés

A fertőtlenítés szükségességére szinte naponta figyelmeztet a média, és ez érthető is. Számtalan veszélynek van mindenki kitéve a közösségi életben és ezek helyszínein, ezért a gyakori...