Utólagos hő- és hangszigetelés

A Finnországban több mint húsz éve ismert, hő- és hangszigetelésre egyaránt alkalmas terméket széles körben alkalmazzák mind középületek, mind magánházak építésénél. A Halltex-táblák magyarországi forgalmazója a Key Properties Kft. (1054. Budapest, Aulich u. 3., tel: +36-1-3021811, http://www.halltex.hu).

A dekoratív Halltex-panelek széles színválasztékban készülnek és kitűnő hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Használatuk egyszerű, mivel közvetlenül a falra ragaszthatók, és a panel felülete további felületkezelést nem igényel.
A Halltex-panelek könnyített farostlemezből készülnek. Felületüket textil- vagy speciális papírtapéta borítja. A lapok csaphornyos megoldással csatlakoznak egymáshoz, a táblák méretét pedig a leggyakrabban előforduló fal- és mennyezetméretek alapján dolgozták ki.
A táblák porózus szerkezetének köszönhetően a Halltex-panelek sokkal jobb hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a legtöbb belsőépítészeti anyag, beleértve más, fa alapanyagú burkolópaneleket is.
Az építőanyag-iparban a 0,6 W/mK-nél kisebb hővezető képességű anyagokat ismerik el szigetelőanyagként. A Halltex-porózus farostlemezek hővezető képessége 0,0488 W/mK. Emiatt a panelek ideális hőszigetelő anyagok, felragasztásukkal a helyiségben keletkező huzat is megszűnik. A huzatot és a fal hidegérzetét a fal felszínének és a szoba többi részének hőmérsékletkülönbsége okozza, ami egyben a levegő cirkulálását is előidézi. A Halltex-táblák megszüntetik ezt a hőmérséklet-különbséget. Betonfal burkolásakor például több fokkal emelkedik a felületi hőmérséklet, tehát a fal érintése sokkal kellemesebb lesz.
A 12 mm vastag panelek hőszigetelő képessége megegyezik a 44 mm vastag fából, a 210 mm vastag vöröstéglából vagy a 450 mm vastag betonból készült faléval.
Nedves falaknál is használható. Ekkor párnafára erősítik, miáltal mind a fal, mind a panel lélegezni tud. Fűtéssel nem rendelkező nyaralókban is ideális, mivel a hideg, nedves időszakban a panel a nedvességet felszívja, majd a meleg idő beköszöntével elpárologtatja.
A Halltex-táblák kiváló hangnyelő, rezonanciacsökkentő és zajszűrő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A Finn Műszaki Kutató Központ 3608/77 tesztje alapján a szövettel borított panelek átlagos hangszigetelési szintje 18,2 dB. Pl., ha a zajszintet 9 dB-lel csökkentjük, akkor az az érzésünk, mintha a felére redukálódna. A Halltex-panel ennek az értéknek több mint a kétszeresével rendelkezik, tehát igazán jó megoldás a rosszul hangszigetelt helyiségek zajcsökkentésére. De olyan helyiségekben is ideális, ahol magas szintű hangvisszaadásra és egyben rezonancia- és zajszűrésre van szükség (pl. rádióstúdiók). A táblák hangelnyelő képességét az ábra mutatja.
A panelek a beltéri felhasználás szempontjából a legjobb minősítéssel rendelkeznek, azaz M1-es kategóriába tartoznak. E minősítés szerint az alapanyag nem tartalmaz formaldehidet, ammóniát és egyéb, egészségre káros szerves anyagot. (A Finn Műszaki Kutató Központ KET2646abc/95 és KET2538abc/96 tesztje alapján.) Mivel a panelek fa alapanyagból készülnek, lecserélésük után újrahasznosíthatók.
A Halltex-panelek könnyen beépíthetők. A lapokat közvetlenül a falra lehet ragasztani. A rögzítéshez semmilyen különleges eszközre vagy berendezésre nincs szükség, emiatt mind a szakemberek, mind a barkácsolók könnyen dolgozhatnak vele.
Az a tény, hogy a Halltex-panelek közvetlenül a falfelületre ragaszthatók, jelentősen csökkenti az egy helyiségre jutó felújítás munkaigényét. A beépítési területet sem kell védeni a felújítás során, mivel sem jelentősebb hulladék, sem kellemetlen szag, por nem keletkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés és légcsere

Egy Tolna megyében, azon belül is Sárpilis határában épülő sertés nevelde kapcsán szeretnénk bemutatni a Knauf Insulation Heraklith Agro termékét. A projekt több mint 12.500 m2 nagyságrendű, és...


BauderPIR hőszigeteléssel a hőség és a hideg ellen

A BauderPIR hőszigetelés messze meghaladja más hőszigetelő anyagok képességeit. Összehasonlítva atöbbi azonos beépítési mérettel rendelkező hőszigetelő anyagokkal a BauderPIR rendelkezik a legjobb...