Utólagos hő- és hangszigetelés

A Finnországban több mint húsz éve ismert, hő- és hangszigetelésre egyaránt alkalmas terméket széles körben alkalmazzák mind középületek, mind magánházak építésénél. A Halltex-táblák magyarországi forgalmazója a Key Properties Kft. (1054. Budapest, Aulich u. 3., tel: +36-1-3021811, http://www.halltex.hu).

A dekoratív Halltex-panelek széles színválasztékban készülnek és kitűnő hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Használatuk egyszerű, mivel közvetlenül a falra ragaszthatók, és a panel felülete további felületkezelést nem igényel.
A Halltex-panelek könnyített farostlemezből készülnek. Felületüket textil- vagy speciális papírtapéta borítja. A lapok csaphornyos megoldással csatlakoznak egymáshoz, a táblák méretét pedig a leggyakrabban előforduló fal- és mennyezetméretek alapján dolgozták ki.
A táblák porózus szerkezetének köszönhetően a Halltex-panelek sokkal jobb hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a legtöbb belsőépítészeti anyag, beleértve más, fa alapanyagú burkolópaneleket is.
Az építőanyag-iparban a 0,6 W/mK-nél kisebb hővezető képességű anyagokat ismerik el szigetelőanyagként. A Halltex-porózus farostlemezek hővezető képessége 0,0488 W/mK. Emiatt a panelek ideális hőszigetelő anyagok, felragasztásukkal a helyiségben keletkező huzat is megszűnik. A huzatot és a fal hidegérzetét a fal felszínének és a szoba többi részének hőmérsékletkülönbsége okozza, ami egyben a levegő cirkulálását is előidézi. A Halltex-táblák megszüntetik ezt a hőmérséklet-különbséget. Betonfal burkolásakor például több fokkal emelkedik a felületi hőmérséklet, tehát a fal érintése sokkal kellemesebb lesz.
A 12 mm vastag panelek hőszigetelő képessége megegyezik a 44 mm vastag fából, a 210 mm vastag vöröstéglából vagy a 450 mm vastag betonból készült faléval.
Nedves falaknál is használható. Ekkor párnafára erősítik, miáltal mind a fal, mind a panel lélegezni tud. Fűtéssel nem rendelkező nyaralókban is ideális, mivel a hideg, nedves időszakban a panel a nedvességet felszívja, majd a meleg idő beköszöntével elpárologtatja.
A Halltex-táblák kiváló hangnyelő, rezonanciacsökkentő és zajszűrő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A Finn Műszaki Kutató Központ 3608/77 tesztje alapján a szövettel borított panelek átlagos hangszigetelési szintje 18,2 dB. Pl., ha a zajszintet 9 dB-lel csökkentjük, akkor az az érzésünk, mintha a felére redukálódna. A Halltex-panel ennek az értéknek több mint a kétszeresével rendelkezik, tehát igazán jó megoldás a rosszul hangszigetelt helyiségek zajcsökkentésére. De olyan helyiségekben is ideális, ahol magas szintű hangvisszaadásra és egyben rezonancia- és zajszűrésre van szükség (pl. rádióstúdiók). A táblák hangelnyelő képességét az ábra mutatja.
A panelek a beltéri felhasználás szempontjából a legjobb minősítéssel rendelkeznek, azaz M1-es kategóriába tartoznak. E minősítés szerint az alapanyag nem tartalmaz formaldehidet, ammóniát és egyéb, egészségre káros szerves anyagot. (A Finn Műszaki Kutató Központ KET2646abc/95 és KET2538abc/96 tesztje alapján.) Mivel a panelek fa alapanyagból készülnek, lecserélésük után újrahasznosíthatók.
A Halltex-panelek könnyen beépíthetők. A lapokat közvetlenül a falra lehet ragasztani. A rögzítéshez semmilyen különleges eszközre vagy berendezésre nincs szükség, emiatt mind a szakemberek, mind a barkácsolók könnyen dolgozhatnak vele.
Az a tény, hogy a Halltex-panelek közvetlenül a falfelületre ragaszthatók, jelentősen csökkenti az egy helyiségre jutó felújítás munkaigényét. A beépítési területet sem kell védeni a felújítás során, mivel sem jelentősebb hulladék, sem kellemetlen szag, por nem keletkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne fázzon a rezsiszámláktól!

A média azt sugallja, hogy dőljünk hátra nyugodtan, mert az energiaszolgáltatók megoldják helyettünk havi rezsigondjainkat. Az építőipari szakemberek azonban óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk...


Társasházak szigetelése

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak, amelyek nem lépnek időben. Ugyanis 2020. december 31-e után csak a „közel nulla...