Kert 30 négyzetméteren

2010-01-08 17:40:59 | Módosítva: 2010-01-08 17:42:10

A közelmúltban rendezte meg a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetsége (MAKEOSZ) az Első Magyar Kertépítő Versenyt. Az itt elkészült munkákról készítettünk olvasóinknak egy képes összeállítást.

A verseny különlegessége és az elkészült munkák érdekessége, hogy minden mintakertet 30 négyzetméteren készítettek el a pályázók. Az így kialakított kertek nagyon jól tükrözték, hogy kis területen is milyen szép és változatos növény-együtteseket lehet létrehozni. Ahhoz, hogy egy kert otthonos legyen, egyedi hangulatot árasszon, ilyen kis terület is elegendő, sőt egyes mini kerteket megálmodóik még egyéb funkciókkal is bővítettek: van ahol komplett kerti konyha készült 30 négyzetméteren, máshol függőágy vagy kerti pad gondoskodik a látványban gyönyörködők kényelméről.
A bemutatott kertek között találunk olyat, ami a hagyományos magyar kert vonásait hordozza, de a mediterrán, keleti és a kissé bohókás kertek sem maradtak ki a sorból.
A tél közeledtével a kertben kevesebb dolgunk akad, ám ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy elkezdjük tervezni kertünk jövő évi tennivalóit, és ötleteket merítsünk már megvalósult kertekből.

A keleti hangulatot árasztó mintakertben a falak színe és a kör alakú ablakok is figyelemfelkeltőek. A falak mögött pihenőhelyeket alakítottak ki a készítők. A keleti hangulathoz hozzátartozik még a formára nyírt óriás bonsai, valamint a törpebambuszok és a kis kőcsobogó is. A különféle színű és formájú kövek és a növények (melyek szintén színesek, és válogatottan különleges formájúak) összhangjáról szól e mintakert, ahol a növények és az épített elemek egymással szoros egységet alkotnak.

Egy erdei patak környékét mintázza a kert, buja, szabálytalanul elrendezett növény-összeállításával. A patakmeder szerepét betöltő fatörzs nagyon jól mutat a kompozícióban. A víz forgatását egy egyszerű, szökőkutakban is alkalmazott vízpumpával meg lehet oldani, így a víz forog, annak csak a párolgási veszteségével kell számolni. A kövekből emelt kis falak alkalmasak arra, hogy a háttérbe ültetett nagyobb növények földlabdáját eltakarják. A beültetések talaja is kőzúzalékkal lett fedve, ami egyrészt megakadályozza a gyomosodást, másrészt jobban illik a sziklás táj képébe. Egy kövekből rakott egyszerű tűzrakó is helyet kapott a kertben, ami anyagában nem tér el a többi kőtől, így természetesen illeszkedik be a képbe.

Aki kedveli a bohém, kissé hippis kinézetű kerteket, itt megnézheti mi mindennel lehet feldobni egy ilyen, minden szempontból egyedi stílusú kis kerti szegletet.

A mediterrán hangulathoz minden adott: zsálya, levendula és még néhány fűszernövény, valamint a kőből rakott csobogó. Egy ilyen kis pihenőhelyen tényleg csak a tenger zúgása hiányozhat.

Hangulatos házikert, ami sugározza: itt emberek laknak, és rendszeresen használják. A kert a ház és a természet közötti átmenetet hivatott biztosítani, hiszen a ház elé helyezett asztal és székek már nem a házban vannak, de még nem is a természet lágy ölén. E mintakerthez megalkotója semmilyen különleges dolgot nem használt fel, végeredmény mégis különlegesen barátságos lett.

Variációk dézsatóra. Az első képen jól látszanak a madárodúk, hiszen egy ilyen kerti szeglet sok élőlénynek szolgálhat kedvező lakhelyéül. A második képen is központi szerephez jut a dézsató, jól mutatva, hogy már egy kis vízfelület is milyen hatásos lehet a kertben.

A Konyha-kert névre keresztelt kompozíció ötletességéhez nem fér kétség. A kerti sütő mellett ugyanolyan anyagból helyet kapott néhány kiemelt ágyás, melyben zöldségnövények és fűszernövények tenyésznek. Így a kerti sütés helye mellett megtaláljuk a fontos hozzávalók, alapanyagok egy részét is.

Egy kerti pihenő szimmetrikus növénykiültetéssel, ahol a szimmetria egyáltalán nem zavaró, nem hat természetellenesen, sőt inkább eleganciát kölcsönöz a kialakított kertrészletnek.

A vízfelületre rálógó deszkázat úgy láttatja, mintha a víz alatta is folytatódna. A szárazon rakott kőfallal jól megalkotott a kerti pihenőhely. Az úszógyertyák - vibráló fényükkel - naplemente után sejtelmessé teszik a vízfelületet és környékét.

Keleties hangulatú kertrész, ahol a növények dominálnak, de a kövek jól kiemelik a növényi formák sokszínűségét.

A fatároláshoz egy érdekes megoldás: nem kell rejtett zugokat keresni a kertben, ezzel a módszerrel mindig szem előtt és kéznél lesz a tűzifa. Formabontó, ötletes megoldás: tároló, pad, és dekorációs elem egyben.

Választani lehet: padon ülve, vagy függőágyban fekve szeretnénk „hallgatni a fű növését”, élvezni a virágok illatát.

Egyszerű, de mégis meghitt hangulatú pihenőhely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...


Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...