Kert 30 négyzetméteren

2010-01-08 17:40:59 | Módosítva: 2010-01-08 17:42:10

A közelmúltban rendezte meg a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetsége (MAKEOSZ) az Első Magyar Kertépítő Versenyt. Az itt elkészült munkákról készítettünk olvasóinknak egy képes összeállítást.

A verseny különlegessége és az elkészült munkák érdekessége, hogy minden mintakertet 30 négyzetméteren készítettek el a pályázók. Az így kialakított kertek nagyon jól tükrözték, hogy kis területen is milyen szép és változatos növény-együtteseket lehet létrehozni. Ahhoz, hogy egy kert otthonos legyen, egyedi hangulatot árasszon, ilyen kis terület is elegendő, sőt egyes mini kerteket megálmodóik még egyéb funkciókkal is bővítettek: van ahol komplett kerti konyha készült 30 négyzetméteren, máshol függőágy vagy kerti pad gondoskodik a látványban gyönyörködők kényelméről.
A bemutatott kertek között találunk olyat, ami a hagyományos magyar kert vonásait hordozza, de a mediterrán, keleti és a kissé bohókás kertek sem maradtak ki a sorból.
A tél közeledtével a kertben kevesebb dolgunk akad, ám ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy elkezdjük tervezni kertünk jövő évi tennivalóit, és ötleteket merítsünk már megvalósult kertekből.

A keleti hangulatot árasztó mintakertben a falak színe és a kör alakú ablakok is figyelemfelkeltőek. A falak mögött pihenőhelyeket alakítottak ki a készítők. A keleti hangulathoz hozzátartozik még a formára nyírt óriás bonsai, valamint a törpebambuszok és a kis kőcsobogó is. A különféle színű és formájú kövek és a növények (melyek szintén színesek, és válogatottan különleges formájúak) összhangjáról szól e mintakert, ahol a növények és az épített elemek egymással szoros egységet alkotnak.

Egy erdei patak környékét mintázza a kert, buja, szabálytalanul elrendezett növény-összeállításával. A patakmeder szerepét betöltő fatörzs nagyon jól mutat a kompozícióban. A víz forgatását egy egyszerű, szökőkutakban is alkalmazott vízpumpával meg lehet oldani, így a víz forog, annak csak a párolgási veszteségével kell számolni. A kövekből emelt kis falak alkalmasak arra, hogy a háttérbe ültetett nagyobb növények földlabdáját eltakarják. A beültetések talaja is kőzúzalékkal lett fedve, ami egyrészt megakadályozza a gyomosodást, másrészt jobban illik a sziklás táj képébe. Egy kövekből rakott egyszerű tűzrakó is helyet kapott a kertben, ami anyagában nem tér el a többi kőtől, így természetesen illeszkedik be a képbe.

Aki kedveli a bohém, kissé hippis kinézetű kerteket, itt megnézheti mi mindennel lehet feldobni egy ilyen, minden szempontból egyedi stílusú kis kerti szegletet.

A mediterrán hangulathoz minden adott: zsálya, levendula és még néhány fűszernövény, valamint a kőből rakott csobogó. Egy ilyen kis pihenőhelyen tényleg csak a tenger zúgása hiányozhat.

Hangulatos házikert, ami sugározza: itt emberek laknak, és rendszeresen használják. A kert a ház és a természet közötti átmenetet hivatott biztosítani, hiszen a ház elé helyezett asztal és székek már nem a házban vannak, de még nem is a természet lágy ölén. E mintakerthez megalkotója semmilyen különleges dolgot nem használt fel, végeredmény mégis különlegesen barátságos lett.

Variációk dézsatóra. Az első képen jól látszanak a madárodúk, hiszen egy ilyen kerti szeglet sok élőlénynek szolgálhat kedvező lakhelyéül. A második képen is központi szerephez jut a dézsató, jól mutatva, hogy már egy kis vízfelület is milyen hatásos lehet a kertben.

A Konyha-kert névre keresztelt kompozíció ötletességéhez nem fér kétség. A kerti sütő mellett ugyanolyan anyagból helyet kapott néhány kiemelt ágyás, melyben zöldségnövények és fűszernövények tenyésznek. Így a kerti sütés helye mellett megtaláljuk a fontos hozzávalók, alapanyagok egy részét is.

Egy kerti pihenő szimmetrikus növénykiültetéssel, ahol a szimmetria egyáltalán nem zavaró, nem hat természetellenesen, sőt inkább eleganciát kölcsönöz a kialakított kertrészletnek.

A vízfelületre rálógó deszkázat úgy láttatja, mintha a víz alatta is folytatódna. A szárazon rakott kőfallal jól megalkotott a kerti pihenőhely. Az úszógyertyák - vibráló fényükkel - naplemente után sejtelmessé teszik a vízfelületet és környékét.

Keleties hangulatú kertrész, ahol a növények dominálnak, de a kövek jól kiemelik a növényi formák sokszínűségét.

A fatároláshoz egy érdekes megoldás: nem kell rejtett zugokat keresni a kertben, ezzel a módszerrel mindig szem előtt és kéznél lesz a tűzifa. Formabontó, ötletes megoldás: tároló, pad, és dekorációs elem egyben.

Választani lehet: padon ülve, vagy függőágyban fekve szeretnénk „hallgatni a fű növését”, élvezni a virágok illatát.

Egyszerű, de mégis meghitt hangulatú pihenőhely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertépítő verseny 2011.

A III. Magyar Kertépítő Verseny résztvevőinek alig több mint 24 óra állt rendelkezésére a kertek elkészítéséhez. Ennek ellenére, mint a képeken is látható, az elkészült munkák úgy tűnnek, mintha...


Kerti tippek nemcsak nyárra

Egy kert soha sincs kész – ahogy tartja a mondás. Aki egy üres telek növényekkel való benépesítésébe kezd, az nagy fába vágja a fejszéjét, de egy kertrészlet arculatának a megváltoztatása egy...