Gipszkarton foltozás

Márciusi lap számunkban a sérült gipszkarton burkolatok kifoltozásának módjait mutattuk be. Leírásunkban a nagyobb lyukakhoz a szabályos alakra fűrészelt nyílásba pontosan beszabott gipszkarton darabot ajánlottunk.

A terjedelmes lyukak befoltozásának azonban van egyszerűbb módja is. Ehhez csupán egy akkora farostlemez darab szükséges, amely jól befedi a kitört részt, s a lyukon (1) keresztül a hátsó oldalra szorítható. A rögzítéséhez nem feltétlenül szükséges ragasztópisztoly (2), megteszi bármilyen kontaktragasztó pl. Palmatex is.
A farostlemezre erősítsünk erős zsineget, szitás oldalának széleire nyomjunk ragasztót, majd farostlemezt csúsztassuk a nyílás mögé, s beillesztve a zsineggel húzva préseljük rá a gipszkarton hátoldalára. Miután a foltalap már megszilárdult, a mélyedést fokozatosan töltsük fel gipsszel (3), majd a folt felületét benedvesítve gyorsan simítsuk is le (4). E módszer természetesen csak olyan falak javításához használható, amelyek mögött mély üreg van, különben a farostlemezt nem tudjuk a folt alá helyezni. Ezt pedig úgy kerülhetjük meg, hogy több keskenyebb csíkot ragasztunk egymás mellé, amelyek sokkal könynyebben a folt alá ragaszthatók, s a gipszeléshez ez is elég.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.