MDF padlóbukolók az Interspán-tól

Az MDF tulajdonképpen nem is bútoripari, hanem sokkal inkább építőipari alapanyag, s ez a laminátos padlóburkolók szédületes térhódításának köszönhető. A KRONOSPAN vállalat birodalom első laminátos padlóburkolója, a FLOOR ME 1989-ben készült. Ez még gyermekbetegségekkel küzdött, az ára sem volt túl vonzó, drágává tette a parafa ellenhúzó alátét.

Annak ellenére, hogy a FLOOR ME kiváló padlóburkoló volt, nem vált be a piacon. Persze titok eddig sem volt, hogy jobb sorsa érdemes hősünk hordozó anyaga 8 mm-es faforgácslap. Ezek után talán kitalálta már a kedves olvasó, hogy a gyártó MDF hordozóra váltott. Ez a KRONOFLOOR.
Az MDF ugyebár HDF. Ez esetben a hordozóanyag egy olyan nagy sűrűségű MDF, aminek a térfogatsúlya gyakorlatilag megegyezik a hátfal lemezként ismert kemény farostlemez térfogatsúlyával (800-900 kg/m3), csak míg a keményfarost lemez vizes eljárással készül, ez alapvetően MDF technológiával. (HDF= High Density Fibreboard).
A HDF alapú padlóburkoló nagyon bevált, hamarosan népszerű lett, mert jobban bírja a gyűrődést, mint forgácslap alapú elődei. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez is fa alapú, tehát élő anyag, ezért néhány alapvető szabályt ismernünk kell, s azt be is kell tartani:
– tárolni csakis fektetve szabad,
– fektetés előtt legalább 48 órát az adott helységben akklimatizálni kell, (ez töredéke más fa alapanyagú padlóburkolat "szoktatási idejének),
– az akklimatizációs időszakban és fektetéskor a helyiség hőmérséklete 20 fok C körül legyen (Ez mellesleg a ragasztónak és a parkettásnak is jót tesz, de főleg azért szükséges, mert később, a használat során nyilván ez lesz a szokásos lakáshőmérséklet.),
– a laminátos padlóburkolót óvni kell a nedvességtől. Zárt helyen kell tárolni, zárt vagy ponyvás gépkocsin kell szállítani, s ami nagyon fontos: lefektetéskor megfelelő páravédő fólia alkalmazásával teljes védelmet kell nyújtani a talajpára ellen. Itt jegyezzük meg: friss betonra még fólia alkalmazásával sem fektethető, mert a beton kötése során rengeteg vizet ad le, ami deformációt okoz.

Ha így bánunk a padlóburkolónkkal, akkor egy kiváló alapanyaghoz jutunk. Az előírt fektetési technológia betartása esetén paraméterei szinte össze sem vethetők egyéb melegburkolatok kopásállósági értékeivel. A bevezetése óta eltelt idő nem ad kellő távlatot kiválósága értékeléséhez: szakértői becslések azonban többszörös élettartamot véleményeznek, bármely más burkolathoz hasonlítva. Karcosodás, benyomódás járás okozta kikopás szinte elképzelhetetlen.
Laikus érdeklődők gyakran kérdezik, milyen a padlóburkoló hőszigetelő képessége? Annyi mint egy 8 mm vastag MDF lapnak, de itt nem ez a jellemző tulajdonság, hanem épp az inverze, milyen a hőátbocsájtási értéke. Éppen a jó hőátbocsájtó képesség (0,075 m2/ kW) teszi alkalmassá az MDF burkolót padlófűtéses helyiségekben.
Ha betartottuk a lerakás fő szabályait, akkor sok örömünk telhet a gyönyörű eredményben. Az INTERSPAN jelenleg 11 csodás dekorban kínálja kiváló minőségű KRONOFLOOR laminátos padlóburkolóit:

A standard választék:
tölgy: D 1410; juhar: D 654
bükk: D 1420 és cseresznye: D 331

Ezt a kollekciót egészíti ki a csomós luc, a fehér bükk, négyszínes éger és a világos gránit (D287). A kollekció az INTERSPAN márka kereskedéseiben elkérhető. Ugyanott dekor-azonos falszegély lécek, ragasztó és a lerakás segédeszközei (ütőfa, húzóvas és távtartó ékek) is beszerezhetők.

Kruzics István

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padlóbukoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Lábazati és padló hőszigetelés

A homlokzat lábazati része az időjárásnak és a külső behatásoknak egyaránt leginkább kitett felülete. A szigetelés itt sérülhet meg leghamarább, de ennek ellenére fontos ennek a szakasznak is...