Modell kárpitozás

Az autómodell építők általában festéssel szokták a járművek belsejét az eredeti kivitelhez hasonlóvá tenni. Ez egy teljesen zárt karosszériájú, apró járműnél érthető, hiszen alig látni a kis járművek belsejébe. Nyitott sportautóknál, vagy nagyobb léptékű más járműnél, ahol viszont már az ajtókat is ki lehet nyitni, érdemesebb más, igényesebb megoldásokkal is kísérletezni. Nevezetesen  a bőrbe öltöztetéssel. A finom, valódi bőr ugyanis jól nyújtható, s tapintása, valamint struktúrája nagyon valóságos hatású lehet. Különlegessége pedig megér néhány kísérletet, amelyek az alábbi tanácsok és fogások gyakorlásával előbb-utóbb majd a sikert is meghozzák.

Szeretném azonban előre bocsátani, hogy az ilyen munkáknak alapfeltétele a nagyon vékony bőr. Nem sok kell belőle egy-egy kocsihoz, s nem is mindegyikhez megfelelő, mert pl. a bársony kárpitokhoz csak ritkán használható. Veterán autókban és sportkocsikban viszont nagyon is jól mutatnak az eredeti anyaggal bevont ülések, oldal- és tetőkárpitok. Sok buktatója is van a bőrkárpitozásnak. Nevezetesen, hogy kissé testesebbek lesznek az ülések, s ha ez nagyon szembeötlő, akkor nem érdemes erőltetni a dolgot, hiszen az ülésekről nem hámozhatunk le 0,5 mm-t, s van amikor bőrbe öltöztetve nem is férnének a helyükre. Továbbá esetenként nemcsak az üléseket kell bőrrel bevonnunk, hanem az ajtókat, és az utastér oldalait is. Az 1/24-es autók közül is inkább csak az oldtimerek hagyják magukat bőrbe öltöztetni, viszont az 1/16-osok, 1/12-esek szinte igénylik az eredetivel azonos anyagú kárpitozásokat. Sőt az 1/18-as fémautók valószerűségét is nagyságrendekkel emelik az ilyen igényes kárpitok.

Alapanyag a nagyon finom bőr

Milyen is tehát az ilyen jellegű munkákhoz szükséges bőr? Először is nagyon vékony, 0,5 mm-es, vagy még ennél is vékonyabb kesztyűbőr. A színe csak akkor lényeges, ha festeni nem akarjuk. Minél világosabb, annál jobb, hiszen ezt könnyebb utólag a kívánt árnyalatúra és színűre festeni. Ám ne csak vékony, hanem nagyon puha is legyen, hogy megfelelően lehessen nyújtani. A hasított oldala pedig bársonyos, rövidszőrű legyen. Legjobban megfelelők a bőrök szélei, vagy az un. hasalji részek, a kesztyűbőr hulladékok. Ezzel már azt is elárultam, hogy ilyen anyagokat a bőrhulladékok között érdemes keresni, s ezeket a bőr-, cipő- és bőrdíszmű-kellék üzletek némelyike árusítja. Bőrdíszműveseknél, bőrszabóknál is lehet a beszerzéssel próbálkozni, s különösen vidéki városokban, ahol a hulladékbőrök valószínűleg nem a kelléküzletekbe, hanem a kukába kerülnek. (Jómagam a VI. ker. Vörösmarty utca 38. Sz. alatti kis üzletben vásárolok, de a XIII. ker. Országbíró u. 2. Sz. és a XV. ker. Páskomliget u. 2. Sz. alatti üzletek is árusítanak finom bőrhulladékokat.)

Erős és lemosható ragasztó

Ezek után azonnal felmerül a kérdés, hogy a bőrt mivel lehet a különféle alakos felületekre ragasztani. Nos, nekem a Pritt ragasztórúd vált be, de megfelel bármilyen vékonyan felkenhető diszperziós ragasztó is, amelyben nincs sok víz. A ragasztórúd előnye, hogy vízzel még a ragasztás után is lemosható, ami a rontott darabok tekintetében óriási előny. Jól bele lehet dörzsölni a bőr hasított felületébe, a műanyag felületeket sem károsítja, s szilárd kötést ad, ha mindkét felületet vékonyan bekenem vele.

Az "autókárpitos" szerszámok sem különlegesek

Mindenekelőtt egy jó éles olló szükséges a kis darabok kiszabásához. Kés erre csak ritkán megfelelő, mert a puha bőrt vágás közben megnyújthatja, különösen ívelt kontúrú daraboknál. Egyenes vágásnál meg csak ívelt élű, élesre fent szikét használok. Gyakran használatos szerszámom még a simítócsont, életlenre fent, de sima élű késpenge, továbbá különféle órákból kiszerelt fogaskerekek, nyélbe fogva a különféle tűzések imitálásához.

Festék is gyakran kell

Mivel a bőrök általában különféle színűek, s inkább a vékonyságuk, puhaságuk szerint válogatok, a kárpitok színét utólagos festéssel szoktam "beállítani". Nagyon lényeges, hogy az alapanyag felületét ne keményítse meg, tapintása lágy, puha legyen, ám még a sötét tónusú bőrt is világosabbra tudjam vele színezni anélkül, hogy az anyag jellegét túlságosan megváltoztatná. Erre a diszperziós bőrfesték a legalkalmasabb, mert ebbe belekeverhetek más festékeket, pl. temperát is, amivel kiteljesíthetem az alapszínű (piros, fekete, sárga, barna, kék) színpalettát. További előnye, hogy ez a festékfajta a polisztirol felületekre is jól feltapad, több rétege elasztikus, testes, szinte bőrszerű felületet ad olyan alkatrészeknek is, amelyeket egyébként a méretük miatt képtelenség lenne bőrrel bevonni. Mivel száradás után elasztikus, szinte alig változtatja meg a bőranyag jellegzetes struktúráját, viszont a pórusaiba ülve lezárja azokat, s még a durvább felületeket is finomabbá, kellemes tapintásúvá teszi.

Szabásminta csak néha kell

Igen, mert a vékony bőrök amúgy is nyúlnak, s ezt alapvetően ki kell használnunk. Azt viszont jól nézzük meg, hogy hol kell feltétlenül a kárpitdarabokat egymás mellé illesztenünk. Üléseknél a háttámla és az ülőpárna találkozásánál ez egyértelmű, itt csak az ívet kell jól eltalálnunk. Az ülőpárna oldalainál viszont vegyük figyelembe, hogy miként csatlakozik a háttámla hátsó részéhez. Az oldalakon ugyanis legalább a háttámláig kell érnie a huzatnak. A kivágást ennek megfelelően szabom ki. Ha két darabból áll a háttámla, akkor mindkét darabból lecsiszolok egy anyagvastagságnyit, hogy a visszahajtott kárpitanyag ne vastagítsa meg az ülések vastagsági méretét. Mindig a legegyszerűbb megoldást választom, mert a vékony, s apró bőrdarabokat nehéz előre kiszabni, felragasztásukkor pedig nyúlásuk következtébe könnyen megváltoztatják az alakjukat.

Üléskárpitozás

Először megpróbálom behatárolni az ülőpárna és a háttámla anyagának a bemetszési helyeit, majd kiszabom a 6-8 mm-el nagyobb bőrdarabokat. A sztirol ülés tűzött részeit hegyes késsel, tűreszelővel kimélyítem (1), mert különben ezek az idomos felületek ellaposodhatnak, illetve vaskosabbá válhatnak. A bőr hátoldalát és az ülőpárna felületét bekenem ragasztóval. A mély tűzések árkába benedvesített ecsettel terítem fel a ragasztóanyagot. Kis idő elteltével a párna közepére felillesztem a bőrdarabkát, majd csipesszel pontosan a helyére igazítom. Ha a felület bordásan tűzött, középről jobb- és baloldal felé bordáról-bordára haladva nyomkodom az árkok mélyére a huzatanyagot. Közben persze feszesre húzom amennyire csak lehet, de csak annyira, hogy a mellette lévő tűzés árkából ne húzódjon ki a bőr. A párna oldalszélein kissé "megpihenek", majd e felületeket is lefedem. Az ülés elején ugyanígy járok el, csakhogy most már nagyon vigyázok a sarkoknál összeérő anyagszélekre. Általában az elülső homlokfelületen a lekerekített sarkoktól kissé távolabb vágom be függőlegesen a kárpitot, mégpedig egészen az ülőpárna pereméig. A középen lefutó bőrt alul átsimítom az üléstest élén, majd a belső felületre ragasztom. Az oldalak burkolatának végét most a már felragasztott homloklap széléhez igazodva ívelt élű, borotvaéles szikével vágom össze (2). A szike élét nem húzom, hanem az él ívén legördítve vágom át a bőrt. A felesleges részeket eltávolítom, majd a munkát a háttámlán folytatom.
A háttámlát alulról, az ülőpárna felöl kezdem befedni. Előbb a tűzésekbe nyomkodom az anyagot, majd az alsó szélét az ülőpárna és a háttámla párnázata közé nyomkodom. Az osztás így valóságos lesz, s ugyanakkor a bőrt is jól kifeszítve lehet a többnyire lekerekített sarkú háttámlákra erősíteni (3). Így a lekerekítéseknél is tökéletesen a sarkokra feszül az anyag, s csak a visszahajtásoknál kell ráncolni, néhány bevágást ejteni. Ha a háttámla tömör, a bőrkárpitot csak a ragasztó száradása után vágom körbe, mégpedig az élektől 1 mm távolságban. A hátsó kárpit darabját is a helyére illesztem, s összevágom a már felragasztott résszel (4). Az esetleges pontatlanságokat – az élek beragasztózása után – simítócsonttal egymáshoz nyomva tüntetem el. A bőrök összeillesztett éleit egyébként mindig összeragasztom. Végül az ülés kialakításától függően alul acélvonalzó mellett körbevágom a bőrhuzat szélét, vagy ha erre nincs szükség, csak a belső oldalakra ragasztott anyagszélek ragasztását erősítem meg.
Az alapkárpit ezzel készen is van, s még egy negyedóra sem kellett hozzá. Kidolgozására majd a következő számunkban térek vissza. Addig is lehet gyakorolni az alapfogásokat, hogy a kikészítés elsajátítására legyen már néhány próbadarabunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Könyves részből vitrin

Aki valamit gyűjt, előbb utóbb helyszűkébe kerül a tárgyak gyarapodó száma miatt. Ekkor kell egy új tároló hely kialakításához helyet keresni. Ez azonban nem feltétlenül egy új bútordarabbal...


Egyéni dísztárgyak

Az otthonát mindenki igyekszik különféle dísztárgyakkal sajátosan egyedivé tenni. A készen vásároltak persze igényes darabok, ám ezek mellett a saját személyes élményeinkre utaló tárgyakkal is...