Fácánlevél-félék

A fácánlevél, más elnevezésekkel tigriske, tigrislevél vagy szobai szanszevéria, tudományos neve Sansevieria trifasciata. Ez az egyik legkedveltebb és leggyakoribb szobanövény nálunk.

Levelei lakásban is egészen hosszúra fejlődhetnek, különösen idősebb korban és fényszegény körülmények között. Mégis viszonylag kis helyen elfér, mert levelei felfelé törők. Díszüket a sötétzöld alapszínen ezüstös harántcsíkozottság adja. Még szebbek a sárgaszegélyűek, a hengeres, ökörszarvhoz hasonlók pedig valóságos különlegességek. A kisebb termetű növények kedvelői viszont a csupán arasznyi, nagy levélrozettát fejlesztő fajtákat részesíthetik előnyben. Ez esetben is lehet sárgaszegélyű és ezüstös árnyalatú is, minden egyes levél. Összességében olyan sokféle kínálkozik belőlük otthoni nevelésre, hogy a gyűjtésükre is érdemes vállalkozni.
Igényei nagyon szerények. Már 10 °C feletti hőmérséklettel beéri. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat. A túlöntözéstől kell csak igazán óvni. A szűkös vízellátáshoz idomult. Ezt bizonyítják a vaskos, fényes felületű, viaszréteggel borított levelek is.
Ápolása során a túltáplálás a túlöntözéshez hasonlóan, kifejezetten hátrányos. Az átültetés csak legfeljebb két-három évente, nyár elején esedékes, akár Florasca C típusföldbe vagy hasonló, nem túlságosan kötött és nem is túl tápdús földbe, földkeverékbe. A cserép vagy más tartóedény aljába célszerű vízgyűjtő és vízelvezető drén rétegként sódert elteríteni.
A szaporítása nyári levéldugványozással a legegyszerűbb. Az érett, keménnyé vált levélből vágott 6-8 cm hosszú levéldarabok, enyhén nyirkos homokba vagy homok-tőzeg-perlit keverékébe eldugványozva gyökereztethetők meg jól. A már gyökeres és hajtáskezdeményt is fejlesztett levéldarabok kettesével-hármasával ültethetők cserépbe, ami azonban soha se legyen aránytalanul nagy.
Sarjakról is szaporítható átültetés alkalmával. Ilyen módon nyerhetők a csíkos, a sárgaszegélyű és másféle levélszínű változatok esetében is a színeződést jól örökítő utódok. Ezek levéldugványozása ugyanis csak egyszerű zöld alapszínű utódokat eredményezhet, amelyek ugyan szintén nagyon jól nevelhetők. A sarjelválasztáshoz a cserépből kiemelt föld- illetve gyökérlabdát kissé meg kell bontani, hogy a sarjak kiindulási helye előtűnjön. Minden leválasztásra kerülő sarjhoz tartozzon gyökérrész, ami az arányos méretű cserépbe egyesével, de akár kettesével-hármasával történő beültetést követően a tovább nevelés sikerének feltétele.
Károsítók fellépésétől nemigen kell tartani. Barna rozsdafoltok ugyan gyakran feltűnnek a leveleken és ezeket már eltűntetni sem lehet. Újabbak képződése valamelyest megelőzhető akkor, ha nem kerül a levelek közé víz, kiváltképpen nem a hűvös, borús időszakokban. A túlöntözés miatt előforduló tőből kidőléskor pedig legfeljebb a gyors levéldugványozásos szaporítás járhat eredménnyel.
A társítás, a különféle levélalakulásúak együttes elhelyezésén kívül, más hegyes levelű növényféleségek egybeültetésével lehet csak igazán sikeres. Jó kiegészítői lehetnek kisebb-nagyobb kődarabok is és talán ennél is inkább, a hasonló igényű és kinézetű más pozsgás növényféleségek néhány példánya.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fácánlevél

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fák a kertben

A kertben találhatók fák, már méretükből adódóan is azok a növények, melyek leginkább meghatározzák a kert képét, és a közvetlen környezetükben azt a funkciót is, amire a kertrész használható....


Hőkezelt faanyagok

A termikus kezelés hatékonyan változtatja meg a faanyagok tulajdonságait. Az olyan faanyagokat , amelyeket régebben csak belsőtérben lehetett használni, a termikus kezelés után a külső térben is...