Dobozokból bútor?

A kérdés bizonyára sok olvasónkat megmosolyogtatja, csakhogy doboz és doboz között nagy lehet a különbség, továbbá a legtöbb bútor lényegében különféle méretű dobozokból áll. A kérdést tehát felesleges megmosolyogni, érdemesebb elgondolkodni rajta. Aki szereti az egyszerűséget, s nem dúskál a pénzben sem, bizonyára egyből "kapcsol", különösen, ha képeinkre pillant. Igaz ez az – olasz testvérlapunkban látott – ötlet közel sem jár a "tuttó mobili" minőséghez, hogy a formagazdagságát már ne is említsük. Viszont megfizethetően olcsó, hiszen saját kezűleg összeállítható, s puritán egyszerűségében jól alkalmazható bármilyen lakótérben. Ha pedig képeink némelyeket az elkészítésére csábítottak, annak e munkához néhány tanáccsal is szolgálunk.

A dobozok anyaga eredetileg 16 mm-es MDF-lap volt, ám sokkal dekoratívabb hatásúak lehetnek e bútorelemek, ha 19 mm-es laminált felületű faforgácslapból készítjük el az összest. A darabok 45 fokban egymáshoz illesztett élükkel ragaszthatók össze, s csak az igényesebbeknek ajánlható a lamelló csapozás. A dobozok 600 mm hosszúak, 360 mm magasak, mélységük pedig 340 mm. A csak ragasztással összeerősített korpuszok szilárdságában megbízhatunk, hiszen az elemek ferde élei 1/3-nyival nagyobb felületűek, mint a hagyományos él-lap illesztések esetében. A ferde éleknek azonban pontosan kell illeszkedniük egymáshoz. A lapszabászatok némelyikében már vállalnak ilyen ferde élű vágásokat is, ez biztosan pontos lesz, így ezzel sem kell nekünk bajlódnunk. Viszont nagyon alaposan át kell gondolnunk a szabástervet, hogy egy vágással két darab ferde élét vágassuk le. A később összeállítandó dobozokon végig futó minta, illetve erezet folyamatosságára is érdemes jobban ügyelnünk a táblakiosztás megtervezésekor. Ezért előzőleg nem árt tájékozódnunk a táblák mintairányáról. Egy-egy doboz oldalain lehetőleg folyamatos, "körbefutó" legyen a mintázat, mert ez igényesebbé teszi majd a dobozokból összeállított bútort. 
Természetesen az egyszerűbb él-lap kötéssel is összeállíthatjuk a doboz elemeket, ám ebben az esetben köldökcsapos kötéseket kell alkalmaznunk, ami az adott esetben jelentős pluszmunkát okoz. Ez még a dobozok "formatisztaságát" is csökkenti. hiszen láthatókká válnak az alkotóelemek.

Ezek után lássuk, miként állíthatjuk össze legkönnyebben a tervezett berendezéshez szükséges dobozokat. E művelethez bizony szükségünk van egy építősablonra (1). A sablon alapja egy 19´360´600 mm-es faforgácslap, amelyre 20´20 mm-es szögalumínium idomokból leszabott keretet kell felcsavaroznunk. A keretidomokat azonban olyan hosszúra szabjuk le, hogy a dobozok hátlapja pontosan közéjük férjen. A sarkok merőlegességét is nagyon pontosan állítsuk be. Az alukeret darabjait süllyesztettfejű csavarokkal fogassuk az alaplapra, s az idomok belső oldalát csiszoljuk teljesen simára, nehogy használatkor felsértsék a dobozelemek laminált felületét. Az összeállító-sablon alá két, lécekből összeütött, lábat is csavarozzunk fel.
A dobozok korpuszát alkotó, s már méretre vágott lapjait a folyamatos minta alapján összeválogatva csoportosítsuk, majd fogjunk hozzá a dobozok összeragasztásához. A sablonba helyezzünk egy hátlapot, amelynek az élét kenjük be erős kötést biztosító faragasztóval. A korpusz darabok élére is kenjünk ragasztót, majd szikkadás után mind a négy darabot egymás és a hátlap éléhez igazítva nyomjuk össze (2). Az oldalakat egy gumipókkal (3), vagy hevederes szorítóval préseljük egymáshoz, majd két másikkal a sablonhoz is fogassuk hozzá, hogy még véletlenül se mozduljanak el. Az esetleg kitüremkedett ragasztót még frissiben töröljük le oldószeres ronggyal, majd a már szilárd dobozt vegyük ki a sablonból, s állítsuk a sarokba.

Adobozokat így egymásután, viszonylag gyorsan összeragaszthatjuk. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a darabok elülső éle minden dobozon egy szintbe kerüljön. Ennek alapfeltétele, hogy a darabok azonos szélességűek, éleik pedig egységesen 45 fokban levágottak legyenek. A lapok kis méreteltérései utólag csak nehezen korrigálhatók, összeállítva pedig már csak a homlokélek szintbecsiszolására van módunk. Összeállításkor tehát gondosan válogassuk össze az alkatrészeket, s amelyikkel gondunk lehet, tegyük félre. Kijavításukkal majd az összeállítási munkák végén foglalkozzunk csak.
Az összeállított dobozok élét finoman koptassuk le, majd viaszos ronggyal töröljük át. Ha esetleg az egymásra ragasztott élek nem pontosan illeszkednek, a kis hézagokat javítóviasszal tüntessük el, majd keményviasz rádörzsölésével tompítsuk az ilyen jellegű hibákat. Az elülső élek azonban még fedetlenek, ezeket felvasalható élfóliával, vagy igényesebb kivitelhez fóliázott, MDF idomlécekkel fedjük le. Az élfóliát a sarkoknál 45 fokban összevágva vasaljuk fel. Az idomléceket viszont előbb vágjuk gérbe, s csak ezt követően ragasszuk fel a dobozok élére. Ha esetleg a laminált lapok vastagságánál kissé szélesebb idomlécet tudunk csak beszerezni, az is megfelel, ám felragasztásukkor élük kívülről egy síkba legyen az oldalakkal. A 19 mm-nél keskenyebb léceket azonban mellőzzük.

Miután már a kellő számú dobozt elkészítettük, a rendszerbe fogásuk feltételeit is teremtsük meg. A nagyobb közökkel egymásra rakott dobozokat elég egy-egy bútorösszehúzó csavarral az alatta levőkhöz rögzítenünk (4). Az ehhez szükséges lyukakat a külső oldal felöl fúrjuk ki, természetesen a középpontjuk pontos bejelölése után. Ennek az elrendezésnek azonban van egy hátránya, mégpedig az, hogy az egyes elemek a széleken nincsenek kellően alátámasztva. Ezen úgy segíthetünk, hogy legalább 30 mm átmérőjű, a dobozok magasságával azonos hosszúságúra vágott, csődarabokkal támasszuk alá a dobozokat. A csöveket egy-egy, a dobozok tetejére, illetve alsó oldalára csavarozott fakorong, vagy nagyobb alátétekből összerakott, és csavarokkal lefogott "csap" biztosítja elmozdulás ellen (5). A csőoszlopok helyett használhatunk vastagabb, pl. függönyrúdból levágott darabokat, vagy esztergált faoszlopokat is.Ezeket a bütüjükbe ragasztott facsapok segítségével fogathatjuk a dobozok közé. 
A legalsó dobozokat azonban lábakra érdemes állítani. Ezeket lécekből könnyen kialakíthatjuk. Lábanként vágjunk le 20´40 mm-es lécből két-két négyzet alapú darabot, ezeket ragasszuk egy-egy 380 mm hosszú lécdarab élének a végére, majd az oldala mellé fogassunk még fel egy-egy 20´20´40 mm-es fatömböt. Ha pontosan dolgoztunk, akkor a léclábak pontosan a dobozok oldalára illeszkednek, s az oldaluk felöl két-két facsavarral gyorsan fel is fogathatók (6) az alsó bútoregységekre. 
Az azonos méretre készített dobozokból akár szekrénysorhoz hasonló berendezést is összeállíthatunk, mint az címképünkön is látható, ám egy nagyobb helyiség térosztójaként is megfelelnek a levegősen, közökkel egymásra állított dobozok (7). Sőt oszlopba rakva is jól mutatnak. Egyszóval igen változatos berendezés kialakítására alkalmasak, ha kellő fantáziával állítjuk egymásra ezeket az egyszerű bútorelemeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: doboz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Élelmiszerek tárolása

Az élelmiszerek csomagolása, a későbbi felhasználás miatt, szinte egyidős az emberiséggel. Az emberek életük folyamán folyamatosan gyűjtögettek, termeltek, majd később kereskedtek, így atermények...


Dobozos bútor

Akik szeretik a szokatlan formájú bútordarabokat, bizonyára megakad a szemük az alábbi doboz "kompozíción". Szertelen formája azonban mégis rendkövető, mivel a rekeszként funkcionáló kávák és azok...