Virágok a magasban

Kertészkedés függőleges felületen Bármilyen szép is egy virágokkal dúsan beültetett színpompás ágyás, sokszor mégis elsiklik a tekintetünk fölötte. A virágos kúszónövényekre azonban nem lehet nem odafigyelni. Alábbi írásunk olyan érdekes kúszónövényekkel foglalkozik, amelyek sokoldalúan felhasználhatók a kert látványának gazdagításában. Befuttatható felületek, növénytámasztékok.

Kertünkben számtalan kúszónövényekkel befuttatható felület van. A kertet körülölelő kerítések, kertfalak gondosan összeválogatott kúszónövényekkel csodálatos kerti elemmé varázsolhatók (1). A kúszónövények lágyítják a modern stílusú épületek éles vonalait. Régi épületek falára kapaszkodva pedig kimondottan romantikus hatást keltenek. A garázsokat, kerti tárolókat, kamrákat pedig szinte "felöltöztetik" a ráfutó növények (2). A tornác elé ültetett növényekkel nem csupán árnyékot, hanem meghitt, bensőséges légkört is teremthetünk (3). 
Kúszónövényekkel beborítva még a kiszáradt, öreg fa is újjászületik és olyan érdekes, jellegzetes látványa lesz kertünknek, amilyet nem találnánk semmilyen kertészeti szaküzletben. A díszkapuk növényekkel borítva nyújtanak igazán szép látványt, növények nélkül kissé kopárnak tűnnek (4). Egy új kertnek úgy adhatunk a leggyorsabban karaktert, ha pergolát építünk és befuttatjuk gyorsan növő növényekkel. Pergola védheti a ház teraszát a napsütéstől (5), vagy borulhat a kerti ösvény fölé (6).

Különböző faltámasztékokkal segíthetjük a növények megkapaszkodását. Falba rögzített kampók közé feszítsünk műanyag borítású erős drótot, amely elbírja a kifejlett, virágba borult növény súlyát is.
A fából készült négyzetrács az aláerősített virágládából növő kúszórózsák alatt hamarosan teljesen eltűnik (7). Sötétbarna színe szépen harmonizál az ablakkerettel és párkánnyal.
A hajtásokat puha zsineggel kötözhetjük a támasztékhoz. Akkor járunk el helyesen, ha a hajtást még azelőtt rögzítjük, mielőtt el akarna hajolni a támasztéktól. Fontos, hogy a szárat ne rögzítsük túl szorosan. A drótra, rácsra futtatott növényt semmiképpen sem szabad függőlegesen felkötözni. Vagy kordonszerűen, vízszintesen, vagy pedig szétterülő legyező alakban kötözzük fel a hajtásokat.
Virágos kúszónövények
Vannak olyan "öntapadó" kúszónövények, amelyek valamilyen sajátos módon kapaszkodnak. A vadszőlő tapadókorongokat képez, a borostyán pedig léggyökerekkel rögzíti magát. Nem minden kúszónövény képes azonban támaszték nélkül befutni az adott felületet. A lila akác például futónövény: szára az oszlopok közötti huzalra vagy a rácsozat lécei közé csavarodik. A golgotavirág kacs képzésével, a clematis pedig csavarodó levélnyéllel kapaszkodik.

Iszalag

A clematist a kúszónövények királynőjének nevezik. Zavarba ejtően sok fajtája létezik, pl. fehér, lila, piros, teltvirágú, stb. (8). Olyan helyre ültessük, ahol gyökerei fölött a talaj felszíne árnyékban van, de hajtásait nap éri. A tövéhez helyezzünk köveket vagy ültessünk alacsony cserjéket. Megfelelő támasztékokat építsünk, amely elbírja a kifejlett növény súlyát. Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel, kedveli a meszet. Metszése elég bonyolult, kérjük ki a szakértő véleményét. Kedvelt fajtái: "Nelly Moser": halvány rózsaszínű virágok piros csíkokkal; a "The President": bíborszínű, ezüstszínű fonákkal; a "Ville de Lyon": piros színű, szélein sötétebb; valamint a "Montana Rubens": rózsaszínű virágokkal és bronzos levelekkel. 
Lila akác 
Nagyon népszerű kúszónövény. Csodálatos látványt nyújt májusban és júniusban, mikor a lila virágfürtök buja tömegét hozza (9). Konténerben nevelt növényt ültessünk. Átlagos kerti talajt, védett fekvést igényel. A növény kiültetés után sokszor hosszú hónapokig nyugalmi állapotban marad. Ha a ház fala mellé ültetjük, farácsra futtathatjuk. Mindig gondosan vágjuk vissza, mivel gyakran behatol az ereszcsatornába és a tető alá. Az évi oldalhajtásokat júliusban kb. 15 cm-esre metsszük vissza. Tűző napot igényel.

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár a borostyánhoz hasonlóan léggyökereket fejleszt, ennek ellenére kezdetben célszerű a hajtásait támasztékhoz kötözni. Nyár végén fürtökben megjelenő, ragyogó színű, trombitaszerű virágai a kert látványos színfoltját adják (10). Védett fekvésbe, napos helyre, tápdús talajba ültessük. Tél végén a veszszőket vágjuk vissza hosszuk harmadára. Erőteljes növekedésű növény, magassága a 9 m-t is elérheti, de előfordul, hogy hidegebb teleken vesszőinek vége elfagy.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: virág, lugas

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Balkonkertészet

Az erkélyeken, balkonokon, teraszokon vagy akár ablakpárkányokon is létesíthetünk kisebb „kertet”, hiszen ezek a mini zöldfelületek is otthonosabbá tehetik otthonunknak azt a részét, ahol több...


Szobanövénynek hinnénk

Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek fagyálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek - miután elvirágoznak - általában a kukában...