Virágok a magasban

Kertészkedés függőleges felületen Bármilyen szép is egy virágokkal dúsan beültetett színpompás ágyás, sokszor mégis elsiklik a tekintetünk fölötte. A virágos kúszónövényekre azonban nem lehet nem odafigyelni. Alábbi írásunk olyan érdekes kúszónövényekkel foglalkozik, amelyek sokoldalúan felhasználhatók a kert látványának gazdagításában. Befuttatható felületek, növénytámasztékok.

Kertünkben számtalan kúszónövényekkel befuttatható felület van. A kertet körülölelő kerítések, kertfalak gondosan összeválogatott kúszónövényekkel csodálatos kerti elemmé varázsolhatók (1). A kúszónövények lágyítják a modern stílusú épületek éles vonalait. Régi épületek falára kapaszkodva pedig kimondottan romantikus hatást keltenek. A garázsokat, kerti tárolókat, kamrákat pedig szinte "felöltöztetik" a ráfutó növények (2). A tornác elé ültetett növényekkel nem csupán árnyékot, hanem meghitt, bensőséges légkört is teremthetünk (3). 
Kúszónövényekkel beborítva még a kiszáradt, öreg fa is újjászületik és olyan érdekes, jellegzetes látványa lesz kertünknek, amilyet nem találnánk semmilyen kertészeti szaküzletben. A díszkapuk növényekkel borítva nyújtanak igazán szép látványt, növények nélkül kissé kopárnak tűnnek (4). Egy új kertnek úgy adhatunk a leggyorsabban karaktert, ha pergolát építünk és befuttatjuk gyorsan növő növényekkel. Pergola védheti a ház teraszát a napsütéstől (5), vagy borulhat a kerti ösvény fölé (6).

Különböző faltámasztékokkal segíthetjük a növények megkapaszkodását. Falba rögzített kampók közé feszítsünk műanyag borítású erős drótot, amely elbírja a kifejlett, virágba borult növény súlyát is.
A fából készült négyzetrács az aláerősített virágládából növő kúszórózsák alatt hamarosan teljesen eltűnik (7). Sötétbarna színe szépen harmonizál az ablakkerettel és párkánnyal.
A hajtásokat puha zsineggel kötözhetjük a támasztékhoz. Akkor járunk el helyesen, ha a hajtást még azelőtt rögzítjük, mielőtt el akarna hajolni a támasztéktól. Fontos, hogy a szárat ne rögzítsük túl szorosan. A drótra, rácsra futtatott növényt semmiképpen sem szabad függőlegesen felkötözni. Vagy kordonszerűen, vízszintesen, vagy pedig szétterülő legyező alakban kötözzük fel a hajtásokat.
Virágos kúszónövények
Vannak olyan "öntapadó" kúszónövények, amelyek valamilyen sajátos módon kapaszkodnak. A vadszőlő tapadókorongokat képez, a borostyán pedig léggyökerekkel rögzíti magát. Nem minden kúszónövény képes azonban támaszték nélkül befutni az adott felületet. A lila akác például futónövény: szára az oszlopok közötti huzalra vagy a rácsozat lécei közé csavarodik. A golgotavirág kacs képzésével, a clematis pedig csavarodó levélnyéllel kapaszkodik.

Iszalag

A clematist a kúszónövények királynőjének nevezik. Zavarba ejtően sok fajtája létezik, pl. fehér, lila, piros, teltvirágú, stb. (8). Olyan helyre ültessük, ahol gyökerei fölött a talaj felszíne árnyékban van, de hajtásait nap éri. A tövéhez helyezzünk köveket vagy ültessünk alacsony cserjéket. Megfelelő támasztékokat építsünk, amely elbírja a kifejlett növény súlyát. Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel, kedveli a meszet. Metszése elég bonyolult, kérjük ki a szakértő véleményét. Kedvelt fajtái: "Nelly Moser": halvány rózsaszínű virágok piros csíkokkal; a "The President": bíborszínű, ezüstszínű fonákkal; a "Ville de Lyon": piros színű, szélein sötétebb; valamint a "Montana Rubens": rózsaszínű virágokkal és bronzos levelekkel. 
Lila akác 
Nagyon népszerű kúszónövény. Csodálatos látványt nyújt májusban és júniusban, mikor a lila virágfürtök buja tömegét hozza (9). Konténerben nevelt növényt ültessünk. Átlagos kerti talajt, védett fekvést igényel. A növény kiültetés után sokszor hosszú hónapokig nyugalmi állapotban marad. Ha a ház fala mellé ültetjük, farácsra futtathatjuk. Mindig gondosan vágjuk vissza, mivel gyakran behatol az ereszcsatornába és a tető alá. Az évi oldalhajtásokat júliusban kb. 15 cm-esre metsszük vissza. Tűző napot igényel.

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár a borostyánhoz hasonlóan léggyökereket fejleszt, ennek ellenére kezdetben célszerű a hajtásait támasztékhoz kötözni. Nyár végén fürtökben megjelenő, ragyogó színű, trombitaszerű virágai a kert látványos színfoltját adják (10). Védett fekvésbe, napos helyre, tápdús talajba ültessük. Tél végén a veszszőket vágjuk vissza hosszuk harmadára. Erőteljes növekedésű növény, magassága a 9 m-t is elérheti, de előfordul, hogy hidegebb teleken vesszőinek vége elfagy.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: virág, lugas

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függőleges virágszínfoltok

A kis alapterületen felfelé nyúló virágoszlop lenyűgöző látványt nyújthat, különösen nyári virágpompájában. Minimális helyigénye miatt akár egy aprócska kertben is lehet helyet...


Vágott virágok tartósabban

Névnap, születésnap és megannyi alkalom, amikor vágott virág a legjobb ajándék vagy ajándékkísérő. Ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne, tenni kell. Íme, néhány tipp a vágott virágok...