Fugázó habarcs minden járólapfajtához

Az építőiparban is megjelent az igény a természetes anyagok alkalmazására. Így jöttek újra divatba a régen elfelejtett anyagok, pl. cottó járólapok, természetes burkolókövek. Sajnos ezekkel nem olyan egyszerű dolgozni. A fugázásnál jelentkeznek a nyitott pórusú anyagok hátrányai. A Knauf cég előállított egy újfajta anyagot, amely ezt a munkafázist is leegyszerűsíti. A fugázásnál hagyományosan a habarcs a burkolat egész felületén szétkenődik és egy kemény gumilappal kerül bedolgozásra. Ennek következtében a nyitott pórusok is megtelnek, amit nagyon nehéz utána eltávolítani. Az új önterülő fugázó lényege, hogy csak közvetlenül a fugába kerül beöntésre, így nem szennyezi a lapot. Ez további előnyökkel is jár. A fuga formája és szélessége 5-50 mm között tetszőleges lehet, mert az anyag befolyik a legelérhetetlenebb helyekre is.

Természetes kőlapokat eddig csak fugázó-vassal lehetett apránként kifugázni, mivel a fugák iránya eltért, és a szélességük sem volt állandó. Az önterülő fugázóval ez a probléma is könnyen megoldható. Használata nem igényel különösebb szaktudást. 5 kg fugázóhoz 0,8-0,9 liter vizet kell keverni, majd az így nyert folyékony anyagot a vödörből óvatosan beleönthetjük a fugába. A felület tulajdonságaitól függően 30-45 perc múlva a kiálló megkötött anyag egy ferdén tartott glettvassal lefaragható. Az utolsó munkafázis a fuga elsimítása egy nedves szivaccsal. Ez egyben a lap szélére került anyagot is letisztítja. Az önterülő fugázó használatával megtakarítható a lapok drága előimpregnálása, a felületen pedig nem jelentkezik a szürkés színű cementfátyol bevonat.

Gipszkarton-rendszerek tetőterek beépítéséhez

A lapos tetős panelos épületeknél kézenfekvő megoldás a tetőtér-beépítés, amivel új lakóteret hozhatunk létre, a legfelső szint lakásának bővítésével, illetve új lakások kialakításával. A gipszkarton-rendszerek előnyei a tetőtér-beépítésnél.

– a száraz építési technológiával nem viszünk be fölöslegesen vizet az épületbe, a munka gyorsan és tisztán elvégezhető, a szerkezetek elkészülte után a helyiségek azonnal beköltözhetőek, az építési idő rövid,

– a könnyűszerkezetes rendszerek kis súlya miatt általában nincs szükség statikai beavatkozásra;

– a tetőtér-beépítésnél alkalmazott jó hőszigetelés, amely egyben hangszigetelő is lehet, télen a hideg, nyáron a hőség ellen véd;

– a gipszkarton építőlemezekkel szinte beépítjük a házba a tűzoltóságot.  A gipszkarton ugyanis mintegy 20% vegyileg kötött vizet tartalmaz, ami tűz esetén hűtő hatást fejt ki, s így gátolja annak terjedését, időt enged az emberek és dologi javak mentéséhez.

A tetőtér belső gipszkarton burkolatának elkészítése előtt a szarufák közé legalább 16 cm vastag szigetelő anyagot helyezünk megfelelő légréssel, a szigetelőanyag kiszellőztetése érdekében. A szarufákra fém vagy fa tartószerkezetet rögzítünk akusztikus lengőkengyelek vagy közvetlen felfüggesztők segítségével. A gipszkarton burkolat alá párazárót kell elhelyezni, hogy megakadályozzuk a páralecsapódást, amikor a légnedvesség a szigetelés belsejébe diffundál, illetve gyárilag alumíniumfóliával kasírozott építőlemezeket kell használni, amelyekbe a párazárót már "beépítették".
A tetőtéri lakás kényelmét jelentősen befolyásolja a válaszfalak minősége. A fém vázszerkezetre szerelt szigetelőanyag-betétes gipszkarton falrendszerek hangszigetelése legalább 45 decibel. Az U-profilokat a padlóhoz és a mennyezethez rögzítsük, közéjük helyezzük a profilszélességnek megfelelő C-profilokat. A gipszkarton építőlemezeket csavarozzuk rá a vázszerkezetre és a másik oldal lezárása előtt helyezzük el a szigetelő anyagot a C-profilok közé. Az illesztések és fugák hézagolása után a fal festésre kész. A fürdőszobába olyan épületgépészeti fal készíthető, amelyre felszerelhetők a csővezetékek, a mosdók, a WC és bidé tartóállványai. Ésszerű tervezéssel, egyetlen "installációs" fallal megoldható a fürdőszoba és konyha ellátása, ami költség-megtakarítást eredményez.
 A szárazépítési rendszerekhez minden tárgy biztonsággal rögzíthető, ha a megfelelő rögzítő eszközt használjuk. A képek, táblák, stb. egyszerű képszöggel akaszthatók a falburkolatra. Ezek 5 kg súlyig terhelhetők (12,5 mm-es gipszkarton lemez vastagságánál). A falon függő szekrényeket univerzális műanyag tiplivel vagy fém dűbellel lehet biztonságosan rögzíteni. A szaniter kerámia berendezési tárgyakat speciális tartóállványra szerelhetjük, amelyek a terhelést közvetlenül a tartó építési szerkezetekre vezetik át.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fugázó, habarcs, járólap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti ötletek

Ahhoz hogy a kertünk megszokott látványába újat csempésszünk, nem kell feltétlenül nagy anyagi ráfordítás. Sokszor egy egyszerű ötlet nagyon ütős lehet. Íme, néhány gondolatébresztő kép.


Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...