Mesterséges ujjlenyomat készítésére szolgáló módszert dolgoztak ki amerikai kutatók

MTI

2012-11-24 11:02:15 | Módosítva: 2012-11-24 11:08:35

Emberi ujjlenyomat mesterséges előállítására dolgozott ki módszert az amerikai Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) háromfős stábja. A módszer segíthet a törvényszéki szakértőknek abban, hogy a jövőben hatékonyabban tudják vizsgálni a valódi ujjlenyomatokat.

A PhysOrg.com tudományos magazin cikke szerint a tudósok tisztában vannak azzal, hogy amikor valaki robbanóanyagokkal vagy más, illegális szerekkel, például drogokkal dolgozik, akkor ezen vegyületek maradványai megőrződnek az ujjbegyen termelődő faggyúban, így a későbbi ujjlenyomatokban is fellelhetők. A törvényszéki szakértők célja a mesterséges ujjlenyomatok létrehozásával az volt, hogy jobban megértsék azt a folyamatot, ahogy ezek a maradványok megjelennek az ujjlenyomatokban, és így megtudják, pontosan mi történik egy bűncselekmény elkövetése előtt, közben és után.


Mint az Analytical Methods című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók írják, reményeik szerint a mesterséges ujjlenyomat-készítés segítségével olyan új analitikai módszereket dolgozhatnak ki, amelyekkel több információt nyerhetnek egy-egy tetthelyen talált ujjlenyomatok gazdáiról. Azzal, hogy laboratóriumi körülmények között tudják újrateremteni az ujjlenyomat-képződés folyamatát, megfigyelhetik például, hogy a különböző környezeti feltételek hogyan hathatnak a hátrahagyott ujjlenyomatokra.

A mesterséges ujjlenyomatok létrehozására irányuló korábbi kísérletek elsősorban a tintasugaras nyomtatáshoz hasonló módszert használtak, de sikertelenek maradtak a felhasznált anyagok - főleg a faggyú - olajossága miatt.

A mostani kutatás másképpen közelített a problémához. A csoport faggyút kevert heptánba (amelyet ebben az esetben szerves oldószerként használtak), aztán robbanóanyag-részecskéket adtak a keverékhez, amelyhez ezután még poli-izobutilént adtak, hogy az szétoszolva tartsa a részecskéket az elegyben. Az így létrehozott anyag felviteléhez egy, a töltőtollhoz hasonló szerkezetet konstruáltak: egy pneumatikusan mozgatható dugattyút helyeztek el egy csőben, amelynek végét golyó zárta el, így pontosan ellenőrzés alatt tartható a belőle kijutó anyag mennyisége.

A készülékből kikerülve a vivőanyagok elillannak és nem marad más, mint a faggyú a benne eloszlatott robbanóanyag-részecskékkel. A szerkezet az emberi ujjlenyomathoz hasonló mintázatban képes felvinni az oldatot a felületekre.

http://phys.org/news/2012-11-method-artificial-fingerprints.html

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: ujjlenyomat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...


Árnyak a vázán

Egy régi fotográfiai eljárás, a cianotípia segítségével készülnek „lenyomatok” a Studio Glithero kék kerámiáira.