Gumiabroncsok címkézése

2012-11-01 14:05:59 | Módosítva: 2012-11-01 14:52:34

Egy uniós rendelet értelmében novembertől hazánkban is címke tájékoztatja a vásárlókat a gumiabroncsok alapvető tulajdonságairól.

Az intézkedés célja a közúti közlekedés biztonságának, üzemanyag-hatékonyságának növelése, és a biztonságos, környezetbarát gumik használatának ösztönzése.

A szabályozás csak a kövekező gumitípusokra vonatkozik:

  • Személyautó, SUV
  • Kishaszongépjárművek, furgonok
  • Teherautók

Nem vonatkozik viszont az 1990. október 1. előtt gyártott autókra, a motorokra, versenyautókra, oldtimer-ekre szánt gumikra, az újrafutózott vagy tartalék gumikra (pótkerekre).

Három fontos tulajdonságot tüntetnek fel a címkén:

  • Üzemanyag-hatékonyság: a gördülési ellenállás hatással van az üzemanyag-fogyasztásra és ezen keresztül a széndioxid kibocsátásra. A gördülési ellenállás az autó fogyasztásának akár 20-30%-áért is felelős. Az A-tól G-ig terjedő skálán, az A minősítés jelenti a leggazdaságosabb üzemeltetést, a G pedig a legrosszabbat. A jelölés tehát hasonlít a mosógépeknél, mosogatógépeknél megszokottra. Egy "A" osztályú gumi személyautó esetében akár 7.5%-os fogyasztás-megtakarítást is eredményezhet.
  • Féktávolság, fékút: Az osztályozás alapja, hogy az autó hány méteren belül áll meg nedves úton. A kategóriák között 3-6 méter féktávolság különbség lehet. Az "A" minősítés számít a legjobbnak. A "G" kategóriát nem használják. "F" kategóriájú gumit sem lehet már forgalomba hozni.
  • Zaj-kibocsátás, gördülés zaj: a gumiabroncs által kibocsátott zajt dB-ben és egy 3 fokozatú skálán is feltüntetik. A kisebb számérték, ill. a kevesebb fekete ív halkabb gumit takar. A tartós 80 dB feletti zajterhelés halláskárosodáshoz vezet.

A túl sok zajt kibocsátó gumikra az EU extra adót fog kivetni 2012 novemberétől.

A kritikusok szerint az említett három paraméter nem elég a gumik pontos jellemzéséhez. Olyan paramétereket is figyelembe kéne venni, mint az aqauaplaning ellenállás, vezetési stabilitás, száraz és nedves úton való kezelhetőség, fékút száraz úton, tartósság, téli útviszonyok közötti használhatóság.MTI Fotó: Komka Péter

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumiabroncs, címke

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gumiabroncs karbantartás

Közeledik a téli-nyári gumiabroncs cseréjének ideje, és ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy igényel-e a lecserélt kerékabroncs valamiféle speciális kezelést, illetve mit érdemes tudni a...


Kerékpár váz- és kerékméretek

Ahhoz, hogy évekig örömmel használhassuk, elengedhetetlen, hogy a testméreteinknek és a felhasználási körülményeknek megfelelő méretű biciklit válasszunk. Még gyakorlott bringásként is gyakran...