Nagyságrendekkel nagyobbak az igények, mint a források

Elfogytak a KEOP források - Mikor jön a ZFR?

MEHI

2013-02-16 12:38:42 | Módosítva: 2013-02-16 12:38:42

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alig két nappal a pályázati ablak megnyitása után felfüggesztette a KEOP energiahatékonysági pályázatait, mert elfogytak a források. A legközelebb megnyíló pályázat a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) lesz 5,2 Mrd Ft-tal, amelyről elvileg már készül a végrehajtási rendelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ezeken túl jóváhagytak még 4,5 Mrd Ft-ot a ZBR-ből már évek óta ki nem fizetett Panel II-es energiahatékonysági pályázatokra.

Több mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 Mrd Ft értékben. A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két nap múlva fel kellett függeszteni.

 „Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak” mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója. Bart szerint „Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására. Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is.

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 Mrd Ft-tal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd.

A Kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 Mrd Ft-ot biztosít a 2012-es szén-dioxid kvóta-eladásokból.

A KEOP forrásokkal együtt összesen több mint 60 Mrd Ft jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MEHI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Májustól mosógépcsere pályázat

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új céget alapított. Az állami támogatású mosógépcsere programot Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési...


„a legjobb otthon” lakberendezési kiállítás és vásár

A Syma Rendezvényközpont 2014. május 9-11. között várja a lakberendezés szerelmeseit ésazokat, akik egy kicsit szebbé szeretnék varázsolni az otthonukat. Bútorok, textíliák, szövetek, kiegészítők...