Nagyságrendekkel nagyobbak az igények, mint a források

Elfogytak a KEOP források - Mikor jön a ZFR?

MEHI

2013-02-16 12:38:42 | Módosítva: 2013-02-16 12:38:42

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alig két nappal a pályázati ablak megnyitása után felfüggesztette a KEOP energiahatékonysági pályázatait, mert elfogytak a források. A legközelebb megnyíló pályázat a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) lesz 5,2 Mrd Ft-tal, amelyről elvileg már készül a végrehajtási rendelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ezeken túl jóváhagytak még 4,5 Mrd Ft-ot a ZBR-ből már évek óta ki nem fizetett Panel II-es energiahatékonysági pályázatokra.

Több mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 Mrd Ft értékben. A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két nap múlva fel kellett függeszteni.

 „Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak” mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója. Bart szerint „Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására. Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is.

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 Mrd Ft-tal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd.

A Kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 Mrd Ft-ot biztosít a 2012-es szén-dioxid kvóta-eladásokból.

A KEOP forrásokkal együtt összesen több mint 60 Mrd Ft jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MEHI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

„a legjobb otthon” lakberendezési kiállítás és vásár

A Syma Rendezvényközpont 2014. május 9-11. között várja a lakberendezés szerelmeseit ésazokat, akik egy kicsit szebbé szeretnék varázsolni az otthonukat. Bútorok, textíliák, szövetek, kiegészítők...


Év Homlokzata Pályázat

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított...