2012-ben 6%-kal csökkent a magyar ipar széndioxid-kibocsátása

MEHI

2013-04-06 11:07:15 | Módosítva: 2013-04-06 11:12:09

2008 óta 23%-os a visszaesés a magyar ipari kibocsátásokban. Az EU teljes kibocsátása is csökkent, de nem annyira, mint a magyar kibocsátás.

Az Európai Bizottság április 2-án közzétett adatai szerint az EU szén-dioxid kibocsátási rendszerében (EU ETS) részt vevő több, mintegy 200 magyar vállalat összesített szén-dioxid kibocsátása 21 millió tonna volt 2012-ben, ami több, mint 6%-os visszaesést jelent 2011-hez képest. Az EU-ban a csökkenés 1,4%-os volt. A csökkenés elsősorban a termelés visszaesésének köszönhető.


A EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében 2005 óta vesznek részt a magyar ipari létesítmények: kötelező a részvétel a nagyobb energiatermelők, finomítók, a vasipar, a cementipar, a téglaipar, az üvegipar és a papíripar létesítményei számára. Ezekben a létesítményekben keletkezik a hazai szén-dioxid kibocsátás több, mint 40%-a. A 2011 és 2012 között 6%-os csökkenés illeszkedik az elmúlt években tapasztaltakhoz: 2008 óta 23%-kal csökkent az ETS-ben résztvevő magyar létesítmények összes kibocsátása.

Az EU 27 tagállamában a 2012-es adatok 1,4%-os csökkenést mutatnak 2011-hez képest. Nagy-Britannia és Franciaország kibocsátásai nőttek, Németországé stagnált, míg Lengyelországban és Olaszországban estek a kibocsátások, bár nem annyira, mint Magyarországon.

„Bár a kibocsátások csökkenése az éghajlat megmentése szempontjából jó hír, azt látni kell, hogy az öt éve tartó hazai csökkenési trend elsősorban nem az ipari energiahatékonyság javulásának köszönhető, hanem az ipari termelés visszaesésének. A 6%-os csökkenésből 3,2% az AES Tisza 2011-es bezárásának köszönhető.” kommentálta az adatokat dr. Bart István, a MEHI Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Bart szerint „2008-ban még 235 létesítménnyel indult Magyarországon a széndioxid kibocsátás-kereskedelem, most már 200 alatt van a számuk. Még várat magára az az átfogó ipari modernizáció, amely nyomán csökkenő kibocsátások mellett is nőhetne az ipari termelés. Ehhez azonban jelentős beruházásokra volna szükség.”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MEHI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés biomasszával

Biomasszának egy adott élettérben jelen lévő szerves anyagok és élőlények összességét nevezzük. A növények a levegő szén-dioxidjából, ásványi anyagokból és vízből a napenergia segítségével...


Hidrogén, mint energiatároló

Sok szakmát megoszt manapság a hidrogénhez való viszonyulás. Van egy fizikai alapelv, mely szerint a hidrogén a legtisztább energiaforrás, amit ha elégetünk, akkor víz keletkezik belőle....