Nyilvánosságra tartoznak a paksi bővítés adatai

Energiaklub

2012-11-30 09:21:01 | Módosítva: 2012-11-30 09:21:54

Annak ellenére, hogy már több ízben is kimondta a bíróság, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. közfeladatot ellátó szerv, az MVM mindvégig az ellenkező állásponton volt. A Kúria ma megszületett döntésével úgy tűnik, pont kerül egy régóta húzódó ügy végére.

A Kúria a november 28-án meghozott ítéletében egyértelműen rögzítette, hogy az MVM-nek kötelessége kiadni a Paksi Atomerőmű bővítésével foglalkozó Lévai projekt egyes adatait. Az ítéletében egyben újfent kijelentette, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. közfeladatot ellátó szerv, és hogy nincs szükség az e téren kialakult és következetesen alkalmazott joggyakorlat megváltoztatására. A Kúria ítélete ellen nem lehet fellebbezni.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2011 januárjában kérte a Paksi Atomerőmű bővítésével foglalkozó Lévai projekt kapcsolódó adatait a Magyar Villamos Művektől. Mivel az MVM megtagadta az információk kiadását, peres eljárásra került sor, ami 2012. február 2-án zárult le. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kötelezte az MVM-et az alábbi adatok kiadására:

  • a projekt tervezett összköltsége;
  • időterve;
  • ütemezése;
  • a projekt eddigi eredményei;
  • adatokat arra vonatkozóan, hogy az MVM Holding cégei milyen arányban vesznek részt a munkában (a résztvevő munkavállalók arányában);
  • az esetleges további, a projekt munkájában résztvevő, az MVM Holdinghoz nem tartozó cégek, szervezetek listája;
  • a projekt keretében megkötött szerződések listája, feltüntetve a szerződés tárgyát, a szerződött összeget, illetve a szerződésben foglalt teljesítési határidőt.

Az MVM a felülvizsgálati kérelemtől függetlenül megküldte az adatokat, illetve azóta további információkat is nyilvánosságra hozott. A Lévai projekt ezen adatai alapján készült elemzés itt tölthető le.

A Kúria mai ítélete választ adott az adatigényléssel kapcsolatban felmerült jogi természetű kérdésekre. Mindemellett, a Lévai projekt adatait illetően további kérdések is nyitottak még. Egyebek mellett a projekt keretében készült elemzések, tanulmányok, vizsgálatok eredményei – amelyek döntő többségét ugyancsak nem küldték meg – tekintetében a Nemzeti Információs és Adatvédelmi Hatóság állásfoglalására vár az Energiaklub.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Energiaklub


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új otthonunk, a tetőtér

A magyar otthonok többségében a tetőteret szinte csak tárolásra használjuk annak ellenére, hogy gazdaságosan lakótérré alakítható, amikor több térre van szükség. Egy tetőtér-beépítés fajlagos...


Téralakítás

Egy új otthon építésénél minden egyéni elvárások szerint kerül kialakításra, majd eltelik pár év, változik az életmód, gyarapodik a család, mások az igények, ezért szükségét érezzük a változtatásnak.