Pannergy: megépülhetnek a távhő létesítmények

Miskolci Geotermikus Projekt

MTI

2012-11-01 13:47:43 | Módosítva: 2012-11-01 13:51:08

Engedélyt adott a Magyar Energia Hivatal (MEH) a Miskolci Geotermia Zrt.-nek a Mályit, Kistokajt, és Miskolcot ellátó  távhőtermelő létesítmény megépítésére - közölte a Pannergy Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Miskolci Geotermia Zrt. a PannErgy és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) leányvállalata.

A jóváhagyó határozat engedélyt adott a távhőtermelő létesítmény megvalósítására vonatkozó, a kérelemben szereplő „Miskolc egyes részeinek hőellátása érdekében tervezett termálvíz kitermelés, hasznosítás és vízvisszasajtolás vízi létesítményeinek kivitelezési munkálataihoz" - olvasható a közleményben.

A  Nemzeti Energiastratégia szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások arányát átlagosan 14,65 százalékra kell emelni, ez a geotermia terén azt jelenti, hogy Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie az évi 12 millió gigajoule-t.

A Miskolci Geotermikus Projekt ebből 800 ezer-1,1 millió gigajoule-t tehet ki. 

"Reményeink szerint a Miskolcon és környezetében végrehajtott pilot projekt tapasztalatait, és a munkák során felhalmozott kompetenciákat, újabb olcsó, és környezetbarát fűtési megoldás megvalósításában tudjuk majd hasznosítani" - idézi a közlemény Bokorovics Balázst, a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnökét.

A PannErgy szeptemberben fejezte a Miskolci Geotermikus projekthez kapcsolódó öt geotermikus kút fúrási munkálatait.  A 2010-ben elindított, csaknem 22-24 millió eurós beruházás eredményeként Miskolc mellett 2013-tól Mályi és Kistokaj is bekapcsolódhat a geotermikus hő hasznosításába.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...