Javítsuk, ne javítsuk?

A barkácsoló ember természetesnek veszi, hogy ha valamilyen háztartási készülék elromlik, akkor megpróbálkozik a javításával. A bonyolultabb dolgokat persze szakszervizbe viszi, de egy egyszerűbbnek látszó hajszárítóhoz, elektromos csatlakozóhoz saját kezűleg is hozzáfog. Ekkor viszont gyakorta abba a problémába ütközik, hogy a készülék nem szerelhető szét. A gyártók ugyanis úgy gondolkodnak, hogy egy viszonylag olcsó készüléket egyáltalán nem kell javítani. Dobjuk el, és vegyünk másikat.

Pedig a hiba sokszor jelentéktelen. Egy megtört vezeték, egy levált forrasztás, vagy egy cserélhető kapcsoló nem okozna problémát, ha a készüléket szét tudnánk szedni. És itt jön az akadály. Gyakran találkozhatunk például olyan csavarfejjel, ahol a csavar hasítékába egy parányi falacskát öntenek. Először észre sem vesszük, hogy a csavarhúzó miért nem hajlandó a hasítékba illeszkedni. Kapcsolós elosztó aljzatoknál olyan csavarokat használnak, amelynek feje teljesen sima, összeszereléskor valószínűleg szegként beütik, benyomják a kötőelemet a puha műanyagba, azt onnan többé kihajtani nem lehet.
Néhány tönkrement darabon kísérleteket folytattunk, hogy mégis milyen lehetőségeink vannak, egyáltalán érdemes-e bajlódni az ilyen készülékek javításával? A kép vegyesre sikerült.
A speciális, vagy speciálisan elrontott csavarfejek kihajtására az az egy megoldás kínálkozik, hogy elkészítjük hozzá a megfelelő ellendarabot. Ilyen lehet egy normál, hasított csavarozóhegy, amelybe fémfűrésszel bevágjuk annak a bizonyos kis öntvénynek a helyét. Ha egy keresztfejű csavarnak a közepébe "felejtették" benne a kis fém pontocskát, akkor ugyancsak egy átalakított, hasított csavarozóhegygyel próbálkozhatunk. (Keresztfejű csavarhúzó tengelyébe szinte lehetetlen elkészíteni a szükséges ellenfuratot.) Az átalakított csavarhúzó az előbbihez hasonló, de nem csak a középső bevágást kell elkészítenünk rá, hanem a sarkait is le kell reszelnünk, egy csonka háromszöggé kell formálnunk. Ezzel a szerszámmal van esélyünk a "megpontozott" keresztfejű csavar kihajtására.
Nem szándékos "elrontásként" alkalmaznak a keresztfejűhöz hasonló csavarokat, de háromágú süllyesztékkel. Itt valószínűleg az a cél, hogy csak a szakszervizben megtalálható speciális csavarhúzóval lehessen kihajtani a csavart. Szakszerviz viszont nincs. Megint nem marad más hátra, mint elkészíteni az ellendarabot, egy gyenge minőségű csavarhúzó fejének levágásával, és a három él beköszörülésével.
Legnehezebb dolgunk a szegként beütött, teljesen sima fejű csavarral van. Ezeket - ha ráadásul még süllyesztékben is vannak - semmilyen módon nem tudjuk megfogni. Marad a durva erőszak; a szerkezetet szét kell feszítenünk. A puha műanyag előbb-utóbb engedni fog, a csavarok menetes része kiszakad a műanyagból, de közben persze az egész ház sérülni fog. Ezt az eredeti állapotra visszaállítani már soha nem fogjuk, legfeljebb ragasztóval, szigetelőszalaggal próbálkozhatunk.
Végső következtetésünk talán az lehet, hogy ha egy viszonylag olcsó készülék elromlik, és javítását senki nem vállalja, akkor nem kockáztatunk sokat az egyéni próbálkozással. Ha sikerül szétszedni, és könnyen elhárítható hibát találunk, akkor jól jártunk. A speciális csavarokat összeszerelésnél váltsuk ki hagyományosra, így akár az eredetivel egyenértékű javítást végezhetünk. A beütött, sima fejű csavaroknál ezt az állapotot sohasem fogjuk elérni. (Bosszantó, de például a kapcsolós elosztóban valóban csak egy forrasztási hibát találtunk.) Bár a kísértés nagy, mégis az ilyen készüléknél a cserét ajánljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.