Bosch akkus gépcsalád újdonságok

Az akkumulátoros készülékek ötletét a Bosch a zöld barkácsterületen megvalósította. A hazai forgalomban először a 9,6 voltos akkumulátorral meghajtott gépcsalád tagjai jelentek meg, majd a 12 és 14,4 voltos változatok is. Közülük korábban már bemutattuk a PAG jelű kompresszort, a PLI jelű lámpát és a PSR fúrócsavarozót.

Az akkus gépek család-jellegét mindenképpen hangsúlyoznunk kell, mert az azonos akkufeszültségeken belül természetesen az áramforrás cserélgethető. Így ha kiválasztottuk az igényeinknek legmegfelelőbb akkufeszültséget, akkor gépparkunk fejlesztését lehetőleg ezen belül kell végeznünk.
A korábban már bemutatott gépekhez most két új jelent meg a Bosch kínálatában, a szúrófűrész és a körfűrész. Az újdonságok annál is inkább felcsigázták érdeklődésünket, mert ezekhez a vágószerszámokhoz bizony komoly teljesítményre van szükség. A fúrócsavarozok már bizonyítottak, de azoknál mégiscsak inkább a nyomaték a lényeg, ami megfelelő áttétellel elérhető. A fűrészhez viszont ez kevés; a nagy teljesítményű vágáshoz motorteljesítményre van szükség, ha pedig nem akarjuk ötpercenként tölteni az akkut, akkor megfelelő akkukapacitásra is.
A próbára kapott 14,4 voltos gépeket tehát alaposan megnyúztuk, hogy kiderüljön mire is képesek. Először a PST 14,4 V electronic jelzésű szúrófűrészt vettük kezelésbe.
Meglehetősen testes, jó fogású szerszámgép, gumiborítású markolata különösen kedvező a kéz számára. A markolat végén megjelenő akkumulátor a használat során egyáltalán nem zavaró, sőt a plusz súlya inkább csökkenti a berezgésre való hajlamot. A típusjelzésben szereplő electronic szó az elektronikus fordulatszám, illetve rezgésszám szabályozásra utal. Ez volt az első kellemes meglepetés, mert a szabályozó hihetetlenül finoman működik, a percenkénti 2000-es rezgésszámtól valóban a 0-ig lelassítható. Ha kell, szinte simogatja a munkadarabot. A szabályozás a kapcsológomb (1) benyomásával történik, amit egy másik gombbal reteszelhetünk a véletlen megnyomás ellen. Pengecserénél mindig, de egyébként is használjuk ezt, mert kézbevételkor sokszor véletlenül is megnyomhatjuk a kapcsológombot, ami balesetveszélyes.
1Az előtolás 4 fokozatban állítható; a 0 állás kikapcsolja a lengő mozgást, a másik három pedig három különböző előtolási értéket állít (2). A gyors fűrészlap-csere érdekében a Bosch a PST-be is SDS gyorsbefogó rendszert alkalmazott. A penge betolásakor a zár automatikusan bekattan, a piros színű kar elfordításával pedig a befogófej kitolja a fűrészlapot (3). A talprészre egy plexiből készült kitörésgátlót (4) is bepattinthatunk a szép vágási felület érdekében.
A szögbenvágásra egyszerű megoldást választott a Bosch; egyetlen leszorítócsavar oldásával a talp elfordítható 15 fokonként, egészen 45°-ig (5). Arra is lehetőség van, hogy a talpat hátrahúzva rögzítsük, ha szélhez közeli vágást akarunk végezni. A hűtőventilátor kivezetése forgácslefújóként működik; ez nagyon praktikus dolog. Szellemes apróság az 5 fűrészpenge tárolására alkalmas fiók is, amely a géptestből húzható ki (6).
2Ezek után jött az a bizonyos nyúzópróba, jól feltöltött akkumulátorral. Nos, hamar kiderült, hogy semmiféle probléma nincs a teljesítménnyel. A szúrófűrész kifejezetten erőteljes, vágási teljesítménye a nagyobb wattszámú hálózati gépekével vethető össze, ugyanakkor - ha kell - még finomabban szabályozható, és természetesen nem kell bajlódnunk a kábellel. Pozdorját, rétegeltlemezt, puha- és keményfát egyaránt vágtunk, egyenesen és szögben is; az eredmény kifogástalan. Miután a vágási teljesítményről meggyőződtünk elkezdtünk szép komótosan felszeletelni egy félméteres rétegeltlemez táblát. Mivel a tizedik egyenes vágás után sem volt érezhető az akku lemerülése, abbahagytuk a darabolást. A barkácsolás folyamán nemigen van szükség ennél hosszabban végzett folyamatos munkára anélkül, hogy a töltőre tehetnénk az akkumulátort. Ha pedig szerszámkészletünkben már van egy akkus csavarozó is, akkor annak áramforrásával is folytathatjuk a munkát.
4Lassan át kell bizony értékelnünk korábbi averzióinkat az akkus gépekkel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a jövőben egyre több helyen kiszorítják majd a hálózati gépeket, és nem csak a barkácsolásban.

Ajánlott fogyasztói ár: 44 700 Ft

Az akkus körfűrész bemutatóját következő lapszámunkban ismertetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.