Szoba megosztása

Nem mindenkinek telik új, magas komfortfokozatú otthonra, számosan laknak még szobakonyhás lakásban. A fiatalok sokszor még az ilyen szerény adottságú lakásba is szívesen beköltöznek, bízva saját erejükben, ötletességükben. Ha pedig a lakószoba elég nagy alapterületű, akkor még az általános felújítást, némi korszerűsítést követően - ötletes bútor-kiegészítéssel - akár kétterűvé is változtathatják. Ehhez - mint képünkön látható - nem is kell túl nagy szoba, elég egy 4,5x5 m alapterületű is.

A bútorzat egyszerűnek mondható, a szoba egyik felében kapott helyet a "nappali", a másik felét pedig a korszerűen berendezett konyha és étkező foglalja el. Válaszfalként nyitott, hátlap nélküli polcos szekrény-együttes szolgál. A főfal elé zárt, beépített szekrénysor került. Szobai felébe nappal felhajtható, acélvázas emeletes ágyat készíttek, melyet a szekrénysor ajtói rejtenek el a kíváncsi szemek elől. Hasonlóan takarható a konyhapult is, bár mint utólag kiderült, elrejtésére nem is lett volna szükség. A fiatal pár ritkán szokta a zongorapántos harmonika ajtópárt becsukni, ugyanis gyakran útban volt, ha a pult mellé állított üveges szekrényből szerettek volna valamit kivenni.
A lakóhelyiséget megosztó polcos szekrény két szélesebb és egy közéjük állított keskenyebb elemből áll. Az átjáró melletti polckávára erősítették a lehajtható étkező- és alkalmankénti munkaasztalt. Szűken, de akár hárman is elférnek mellette. Ülő alkalmatosságként összecsukható fenyőszékeket szereztek be, amelyet használaton kívül összecsukva a fal mellé állítva tárolnak.
A beépített szekrénysort és a térosztó polcos szekrényt saját kezűleg - lapszabászatban méretre vágott - laminált bútorlapokból állították össze. A pontos tervezésüknek köszönhetően nem volt nehéz a csapozott kötésű kávák összeállítása, és az ajtók felszerelése sem. Előbb a 2200 mm magas és 600 mm mély ágyszekrényt állították össze, és a belsejébe erősítették a lakatos mester által elkészített 900x2100 mm-es ágyak vázát. Az ágyszekrényt a mellé állított akasztós szekrény kávájának összecsavarozásával, valamint az oldalfalhoz fogatva rögzítették. Ezután következett a felső 800 mm magas rakodószekrények összerakása és helyükre állítása. Az ágyszekrény tetejét azonban alulról jónak látták két utólag beerősített 120 mm széles támhevederrel is megerősíteni.
A szélső térosztó szekrények 1040 mm szélesek, 2900 mm magasak és 520 mm mélyek, az asztallap 1040x1400 mm nagyságú. A 700 mm magasságban szilárdan az oldallapok közé erősített polclaphoz bukópántok, felül pedig az asztallap süllyesztékébe csavarozott rugós csappantyú rögzíti. A lehajtható lábkeret 30x30 mm-es zártszelvényű acélidomból összehegesztett darab, amelyet rezezett zongorapánt kapcsol az asztallaphoz. Az üveges szekrény egyik élén hornyolt szekrényajtó idomból kialakított, üvegezett a keret. Ez a szekrényrész mindkét oldal felől nyitható. A polcok konzolcsapokra ülnek fel, és az öszszes ajtó a szekrénykávákra csukódik.
Az ötletesen megszerkesztett, félig saját készítésű berendezés elemei harmonikusan illeszkednek egymáshoz, kettéosztják a teret, ám átláthatóságuk miatt mégsem változtatják egyik térfelet sem szűk, sötét lyukká. Két fiatal ember pedig, egyelőre nagyon is jól érzi magát e megosztott térben, már csak azért is, mert saját maguk formálták ilyenné.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: válaszfal, paraván

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakáselválasztó fal építése

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket? A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki...


Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...