Szoba megosztása

Nem mindenkinek telik új, magas komfortfokozatú otthonra, számosan laknak még szobakonyhás lakásban. A fiatalok sokszor még az ilyen szerény adottságú lakásba is szívesen beköltöznek, bízva saját erejükben, ötletességükben. Ha pedig a lakószoba elég nagy alapterületű, akkor még az általános felújítást, némi korszerűsítést követően - ötletes bútor-kiegészítéssel - akár kétterűvé is változtathatják. Ehhez - mint képünkön látható - nem is kell túl nagy szoba, elég egy 4,5x5 m alapterületű is.

A bútorzat egyszerűnek mondható, a szoba egyik felében kapott helyet a "nappali", a másik felét pedig a korszerűen berendezett konyha és étkező foglalja el. Válaszfalként nyitott, hátlap nélküli polcos szekrény-együttes szolgál. A főfal elé zárt, beépített szekrénysor került. Szobai felébe nappal felhajtható, acélvázas emeletes ágyat készíttek, melyet a szekrénysor ajtói rejtenek el a kíváncsi szemek elől. Hasonlóan takarható a konyhapult is, bár mint utólag kiderült, elrejtésére nem is lett volna szükség. A fiatal pár ritkán szokta a zongorapántos harmonika ajtópárt becsukni, ugyanis gyakran útban volt, ha a pult mellé állított üveges szekrényből szerettek volna valamit kivenni.
A lakóhelyiséget megosztó polcos szekrény két szélesebb és egy közéjük állított keskenyebb elemből áll. Az átjáró melletti polckávára erősítették a lehajtható étkező- és alkalmankénti munkaasztalt. Szűken, de akár hárman is elférnek mellette. Ülő alkalmatosságként összecsukható fenyőszékeket szereztek be, amelyet használaton kívül összecsukva a fal mellé állítva tárolnak.
A beépített szekrénysort és a térosztó polcos szekrényt saját kezűleg - lapszabászatban méretre vágott - laminált bútorlapokból állították össze. A pontos tervezésüknek köszönhetően nem volt nehéz a csapozott kötésű kávák összeállítása, és az ajtók felszerelése sem. Előbb a 2200 mm magas és 600 mm mély ágyszekrényt állították össze, és a belsejébe erősítették a lakatos mester által elkészített 900x2100 mm-es ágyak vázát. Az ágyszekrényt a mellé állított akasztós szekrény kávájának összecsavarozásával, valamint az oldalfalhoz fogatva rögzítették. Ezután következett a felső 800 mm magas rakodószekrények összerakása és helyükre állítása. Az ágyszekrény tetejét azonban alulról jónak látták két utólag beerősített 120 mm széles támhevederrel is megerősíteni.
A szélső térosztó szekrények 1040 mm szélesek, 2900 mm magasak és 520 mm mélyek, az asztallap 1040x1400 mm nagyságú. A 700 mm magasságban szilárdan az oldallapok közé erősített polclaphoz bukópántok, felül pedig az asztallap süllyesztékébe csavarozott rugós csappantyú rögzíti. A lehajtható lábkeret 30x30 mm-es zártszelvényű acélidomból összehegesztett darab, amelyet rezezett zongorapánt kapcsol az asztallaphoz. Az üveges szekrény egyik élén hornyolt szekrényajtó idomból kialakított, üvegezett a keret. Ez a szekrényrész mindkét oldal felől nyitható. A polcok konzolcsapokra ülnek fel, és az öszszes ajtó a szekrénykávákra csukódik.
Az ötletesen megszerkesztett, félig saját készítésű berendezés elemei harmonikusan illeszkednek egymáshoz, kettéosztják a teret, ám átláthatóságuk miatt mégsem változtatják egyik térfelet sem szűk, sötét lyukká. Két fiatal ember pedig, egyelőre nagyon is jól érzi magát e megosztott térben, már csak azért is, mert saját maguk formálták ilyenné.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: válaszfal, paraván

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Válaszfalak utólag

A szükség néha úgy hozza, hogy egy nagyobb lakóhelységből kettőt kell kialakítani; pl. gyerekszobát, kisebb hálóhelyiséget vagy egyéb célokra alkalmas teret, esetleg egy elválasztó falat. Ezt...


Paravánok, térosztók

Az ilyen típusú térelválasztókról általában japán lakkfestéses csodák, rokokó budoárok gobelin szövött paravánjai vagy gyerekszobák bábjáték állványainak képei villannak föl, pedig bármilyen...