POLIFOAM

Szigetelőanyagok hideg-meleg szigeteléshez

Mielőtt rátérnénk a termék felhasználásának ismertetésére tisztázandó, hogy mit is értünk hideg, illetve meleg szigetelés alatt. Hideg szigetelésről akkor beszélünk, ha a csővezetékben vagy légcsatornákban áramló közeg (folyadék, levegő) a környezetnél alacsonyabb hőfokú. Melegszigetelésről viszont akkor van szó, ha a fentiekkel ellentétben a csővezetékek, légcsatornák a környezetnél melegebb közeget szállítanak. Ebből adódóan a cél - bár ugyanazt a POLIFOAM szigetelőanyagot használjuk - más és más.

HIDEGSZIGETELÉS

Mivel a hidegszigetelésnél a környezetnél alacsonyabb hőfokú közeggel van dolgunk, ebből adódóan (ivóvíz vezeték szabadon, falhoronyban, álmenynyezetben) a környezet hőmérséklete és relatív páratartalma által meghatározható harmatponti hőmérséklet, valamint a közeget szállító cső- vagy légcsatorna felületi hőmérséklete közötti különbség jelentős, ami párakicsapódással jár. A párakicsapódás károsítja az épület szerkezetét, de magát a csőhálózatot és annak tartószerkezetét is.
Konkrét példával: álmennyezetben szerelt ivóvíz vezetéket kell szigetelni, hogy párakicsapódás ne forduljon elő. A környezet hőmérséklete 24 °C, relatív páratartalma 65%, mely adatokból a harmatponti hőmérséklet 17 °C. Az ivóvíz hőmérséklete 10 °C. A szigetelendő cső 18x1,5 mm rézcső. A számítást elvégezve 5 mm vastagságú POLIFOAM szigeteléssel elérhető, hogy a felületi hőmérséklet (17,95 °C) magasabb legyen a harmatponti hőmérsékletnél (17 °C). Így párakicsapódással nem kell számolni.
Ugyan ez vonatkozik a falhoronyban és a padlóban vezetett csővezetékekre is, mert az esetleges szigetelés elhagyása károsítja az épület szerkezetét. A POLIFOAM PE Plusz szigetelő anyaga ezt a problémát kiküszöböli. A hidegszigetelés készítésénél ügyelni kell arra, hogy a tökéletes párazárás biztosított legyen, melyet ragasztással (EMFIFIX ragasztó és öntapadós ragasztószalag) érhetünk el.
A csővezeték, légcsatorna szigeteléseknél ügyelni kell arra is, hogy a tartószerkezetek és a csővezeték, légcsatorna között is legyen szigetelés, mert ellenkező esetben a párakicsapódás a tartószerkezeten jelenik meg, ami a tartószerkezetet károsítja és annak leszakadásához vezethet.

MELEGSZIGETELÉS

Az energiaárak fokozatos emelése miatt a melegszigetelések, ismertebben hőszigetelések jelentősége fokozódik. A korszerű épületgépészeti szerelési technikáknak valamint a megrendelők fokozódó esztétikai igényének megfelelően a csővezetékek rejtve - padlóban vagy falhoronyban - szereltek. Ebből adódóan a szigetelés jelentősége kettős. Egyrészt a hőveszteség csökkentése, másrészt a hőtágulásból adódó mozgások felvétele. Jelentős hőveszteséggel a pincei, szabadon szerelt csővezetékek, szerelvények, osztók, gyűjtők, használati melegvíztárolók esetén kell számolnunk. A fenti esetekre a POLIFOAM csőhéj (8-159 mm), tartályok esetén a POLIFOAM hablemez a megoldás.
A kérdés az, hogy milyen vastag szigetelést válasszunk? Erre nem az a jó válasz, hogy minél vastagabbat annál jobb, hiszen van egy gazdaságossági szempont is. A kérdés úgy módosul, hogy hol az az optimum, ahol a beruházási költség és a hőveszteség minimális.

Vegyünk egy példát:
Központi fűtés alapvezeték 90/70 °C-os szivattyús fűtéssel, a kazán 40 KW-os, a csővezeték 22x1,5 mm-es rézcső, a vezeték hossza 20 fm, a környezet +5 °C. Szigetelés nélkül a csővezeték méterenkénti hővesztesége 224,6 W, és a cső végére a fűtővíz hőmérséklet kb. 2 °C-kal alacsonyabb lesz. A számítást, különböző vastagságú POLIFOAM csőhéjakkal elvégezve, a példa adataival az alábbi eredményt kapjuk:

15 mm vastag POLIFOAM csőhéj 52,55 W/fm
10 mm vastag POLIFOAM csőhéj 33,7 W/fm
20 mm vastag POLIFOAM csőhéj 22,16 W/fm
30 mm vastag POLIFOAM csőhéj 17,75 W/fm

Látható, hogy már 5 mm vastag szigetelés a hőveszteséget a szigeteletlen vezeték hőveszteségének a negyedére csökkenti. Az ábrán látható, hogy a szigetelés és szerelés, az energiaárak, valamint 5 éves időtartamot feltételezve a szigetelés vastagságának növelése hogyan változtatja meg a költségeket.
A POLIFOAM szigetelőanyagok hazai gyártó termékei, melyből adódóan a bőséges raktárkészlet biztosítéka a felhasználói igények folyamatos kielégítésének.


Dr. Lőrincz Péter
szaktanácsadó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az irodai zaj is károsíthatja az egészségünket

Knauf Insulation hangelnyeléssel és hangszigeteléssel megfelelő akusztikai védelem érhető el.


Hőszigetelés lépésről lépésre

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet a nyári és a téli időszakban is. Természetesen az esztétikum sem elhanyagolható szempont egy-egy...