Szőnyegek

A meleg otthon kialakításának elengedhetetlen kelléke a gondosan megválasztott szőnyeg. A legszebb, a legdrágább burkolat, a legelegánsabban berendezett lakás is a meztelenség, a befejezetlenség érzetét keltheti bennünk, ha hiányzik belőle a szőnyeg. Fő feladata a hő- és hangszigetelés, de nem elhanyagolható díszítő és rendező szerepe sem. Segítségével összehangolhatjuk, egységbe foglalhatjuk az enteriőr (a szoba, vagy lakás belseje, berendezése) látványát. Érdemes tehát nagy körültekintéssel kiválasztani az otthonunk arculatához leginkább illő darabot.

A parketta jelenti a lakás "alapját". Ezen járunk, rajta helyezzük el bútorainkat, ez a legnagyobb és egyik legszembetűnőbb összefüggő felülete otthonunknak. Egészen megváltozhat a szoba összképe, ha a padlóját szőnyeggel borítjuk. A különböző típusú, méretű, mintázatú szőnyegek, mind más és más hangulatot adnak az adott helyiségnek. A szőnyeg formájával, méretével, mintájával, színével megváltoztathatjuk a tér formáját, növelhetjük vagy csökkenthetjük a térérzetünket is. A nagy minták, sötét színek kisebbítik a szobát, amíg a világos színek, az áttekinthető, összefüggő felületek optikailag nagyobbíthatják a helyiséget.


VÁSÁRLÁS

Ha lakásunk legtöbbet használt helyiségét szőnyeggel szándékozzuk beborítani, akkor érdemes egy tartósabb, s így minden bizonnyal drágább darabot választanunk, mert az olcsó szőnyegek általában hamarabb kopnak ki és el, így a hamarosan bekövetkező csere miatt nem takarítunk meg semmit.
A szőnyeget kiválasztásakor feltétlenül igazítsuk a berendezés stílusához, hangulatához, valamint a lakás színvilágához és nagyságához. Kerüljük a harsány, csupa mintás szőnyegeket, ha a bútorkárpitunk is hasonló színvilágot képvisel, mert ez bántó, zűrzavaros összképhez vezethet. A szín és a mintázat fontos része a kompozíció egészének, ezért a szőnyegünk legyen összhangban a szobában levő bútorokkal, kárpitokkal, s ne feledkezzünk meg a falak, függönyök és más textilek színvilágáról sem! Vásárláskor feltétlenül vigyünk magunkkal egy darabot emlékeztetőül bútorhuzatunk anyagából, valamint a falak papírra festett színmintáját, mert az üzletben lévő sok más anyag és szín nagyban befolyásolja a képi memóriánkat.

ELHELYEZÉS

A szőnyeget a falakkal párhuzamosan fektessük le. A keresztbe vagy az átlósan leterített szőnyeg a teret "összetörheti", a rendetlenség látszatát keltheti, ezért ez az elrendezési mód csak az átlagosnál nagyobb méretű, vagy szabálytalan alaprajzú lakás esetén javasolt. A különböző mintázatok egyszerre, együtt látva, zavaróan hatnak, ellentétben a mindenhol azonos színű vagy mintázatú burkolattal, amely növeli az egész lakás térhatását és egyben nyugtatólag hat vissza ránk.
Egy helyiségen belül a szőnyeg kijelölheti a tér különböző célokra használt funkciót is, jól megválasztott nagyságával körülfoghatja azt a területet, ahol egy-egy tevékenység zajlik. Ilyen módon összefoghat egy bútorcsoportot is; például az étkezés helyén az asztalt és a székeket egységbe rendezi. Elegendő, ha az adott funkció bútorai kényelmesen elférnek rajta.
Fontos hangsúlyoznunk, hogy egy helyiségen belül a stílusok és anyagfajták keveredése bántó eklektikához vezet. Például a klasszikus berendezéshez legideálisabbak a kézi csomózású szőnyegek, a skandináv stílushoz leginkább a gyapjúszőnyeg illik, míg a népi hagyományokat őrző, s az ebben a hangulatban berendezett lakásokban a rongy- illetve természetes alapanyagú szőnyeg érvényesül igazán.
A balesetek megelőzése érdekében feltétlenül helyezzünk csúszásgátlót a felszedhető, könnyen elmozduló szőnyegeink alá. Az új szőnyegünk még szálfoszlányokat eregethet néhány hétig, ezért az első hetekben könnyedén tisztogassuk meg, egy kézikefe segítségével. Ezután rendszeresen, legalább hetente porszívózzuk, hogy a piszok ne rakódhasson le a rostszálak alján. Mosószeres tisztítás esetén feltétlenül tartsuk be a gyártó előírásait.

FALTÓL FALIG

BelgaA padlószőnyeg faltól falig borítja a számára kiválasztott szobát, de akár végig is futhat az egész lakáson. Meleg hatású, összefüggő felületet adó, puha, csendes járást biztosító padlóburkoló fajta. Nagyvonalú hatást érünk el, ha a lakás összefüggő helyiségeit azonos módon és azonos mintázatú padlószőnyeggel fedjük le. Nagy felületen való megjelenése miatt erőteljesen meghatározza a lakás karakterét, alaphangulatát. Ajánlatos tehát mintaválasztásnál figyelembe venni meglévő bútoraink és más lakberendezési tárgyaink stílusát, valamint az összehangolandó színeket. Ne feledjük, kis lakásban a nagymintás padlószőnyeg még inkább "csökkenti" a teret, elnyomja a berendezést. Szőnyeg megjelenése padlószőnyegünkön kellemetlen zsúfolt hatást kelthet. A szőnyegpadló fajtái: a filcelt, a buklé és a velúr. A filcelt a legteherbíróbb ezért elsősorban az erősen igénybevett helyiségekbe ajánlható. A buklé rusztikusabb hatású, de szintén jó strapabíró fajta. A velúr mutatja a legelegánsabb felületet. A szőnyegpadló alapja lehet gumi-, habalátétes illetve jutavászon. A gumialátétes puhább járást biztosít, viszont a jutavásznas tartósabb és padlófűtésnél is alkalmazható. Habalátéteset papírnemezre vagy farostlemezre fektessük, így nem ragad majd a padlóhoz.

LÉPCSŐSZŐNYEG

Csíkszőnyeg (futó)A lépcső otthonunk egyik legbalesetveszélyesebb területe, ezért nagyon fontos, hogy a szőnyeg tökéletesen és szorosan illeszkedjen rá. Mivel itt a biztonság a legfontosabb szempont, ezért olyan szőnyeget vásároljunk ide, amelyik nem csúszós. Az anyagot és a színt természetesen itt is gondosan meg kell megválasztanunk. Ha futószőnyeg borítás mellett döntünk, használjunk szőnyegrudat, vagy tegyünk a szőnyeg alá csúszásgátló anyagot.

Cikkünk illusztrációs képanyagát a DIEGO Exclusive szőnyegáruházban, Törökbálinton készítettük.

SZŐNYEGTÍPUSOK

Érdemes áttekintenünk a legfontosabb típusú, minőségű szőnyegeket.

CsomózottBELGA

Perzsa és más fajták másolata.

BERBER

Eredetileg olyan szőnyeget jelölt, amelyet színezetlen gyapjúból készítettek az észak-afrikai sivataglakó berberek. Hurkolt, sima felszínű szőnyeg. Összetevői a gyapjútól a szintetikus anyagokig terjednek. Természetes színekben készül.

CSÍKSZŐNYEG (FUTÓ)

Elsősorban folyosón, lépcsőn használják a 180 cm-nél keskenyebb szőnyegfajtát.

HURKOLT

A felületen vágatlan hurkok vannak. A bolyhok rövidek, plüssre emlékeztetnek.

CSOMÓZOTT

A szálakat fűzik, vagy más módon rögzítik az alapszövetbe, amely rendszerint impregnált, azaz vízálló.

hurkoltGYÉKÉNYEK

Ha durvább felületet szeretnénk kialakítani, válasszunk természetes anyagból készült burkolatot. Ez az anyagfajta mindig jó választás, mert a szobában szemnyugtató összhangot teremt, ráadásul jóval olcsóbb is, mint a szőnyeg. Kellemes hátteret ad a különböző bútorokhoz, lakástextíliákhoz.

KÓKUSZSZŐNYEG

A durva kókuszrostból lábtörlők készülnek. Ez az anyag többféle vastagságban, színben és szövésmintában kapható. A kókuszszőnyeg ennek egy finomabb változata.

KAUKÁZUSI

Égővörös, kék, zöld, beige (bézs) színvilágú. Jellemző rá a stilizált alakok és a dúsan díszített szegély.

KÍNAI

Vastag, dús szőnyegfajta; jellegzetes színei a sárga, rózsaszín, barackszín és a kék.
kínai

Illusztráció nélküli szőnyegek:

PERZSA: nagyon jó minőségű, Közép-Ázsiából származó szőnyeg. Gyapjúból csomózzák. Sokszor gazdagon színezett. A legkedveltebb háttér a vörös és a kék. Stilizált motívumok díszítik.

TÖRÖK: anatóliában készült szőnyegfajta. Egyik végén gyakran hegyes ima-ív mintázatot találunk.

WILTON: jó minőségű, szoros szövésű szőnyeg. Bolyhai a hátoldalon is hurkoltak, így erős, tömött felszínt biztosítanak.

AXMINSTER: nevét arról a szövőszékről kapta, amelyen készítik. Magas gyapjútartalmú, laza szövésű, vastag és mintás szőnyegfajta.

DARI: hagyományos, indiai, kézzel szőtt pamutszőnyeg.

FLOKATI: Görögországban készül, nehéz, fehér vagy törtfehér színű, bolyhos gyapjúszőnyeg.

INDIAI: mindig törtfehér, a durva, kézzel szőtt gyapjúszálak a hátoldalon vannak hurkolva.

KELIM: tapintásra durva, vastag gyapjúból szőtt kárpit. Többnyire Törökországban és Iránban készül. Olcsóbb változata a kurd, amely világosabb, kevertebb stílusú.

RONGY: már a XVII. században is ismerték. Ma nemcsak a népies, hanem kifinomult változatai is használatosak.

KÁKAGYÉKÉNY: a kákagyékényből általában 30 cm-es négyzeteket szőnek. Ezeket nagyobb darabokká varrhatjuk öszsze. Alátét nélkül közvetlenül lerakható fára, betonra egyaránt, azonban vonzza a piszkot, ezért rendszeresen ki kell söpörni alatta. Jó padlóburkolat készíthető előszobákba, folyosókra a szizálgyékény erős, természetes fehér rostjából.

A felsorolás természetesen nem teljes, a választás lehetősége hatalmas. Nagy türelemmel és körültekintéssel szabad csak kiválasztani szőnyegeinket, hogy azok jól betöltsék rendeltetésüket. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a mindennapos használat során maradéktalanul szolgálják jó közérzetünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szőnyeg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyegek

Világszerte elterjedt melegburkolatok a padlószőnyegek. Lefektetésük egyszerűsége, viszonylagosan alacsony költségük és nem utolsó sorban kellemes, csendes járó­felületük miatt kedveltek a...


Padlókímélők lábalátétek

A padlófelület a mindennapok során állandó kopásoknak van kitéve. Különösen a gyakran használt részeken, a székek, asztalok és a sűrűn mozgatott bútordarabok lábai koptatják jelentősen a...