Szélvédőt utólag

Akik a motorkerékpárok közül (vagy helyett) fürge robogót választanak, azok szeretnének minél teljesebb védelmet élvezni az időjárás ellen. A sárvédő a robogóknál rendszerint adott, hiszen éppen ez a kis járművek egyik legnagyobb előnye. A szél elleni védelem már közel sem ilyen általános.

Néhány típuson található gyári idom - inkább esztétikai megfontolásból - és jó néhányhoz kapható külön tartozékként. Létezik néhány univerzális szélvédő, a szükséges szerelvényekkel együtt. Ezek nem olcsók, és az átlag motorkerékpár kormánycsövére csatlakoztathatók. Láttunk néhány szép, és néhány ormótlan megoldást is ezek között, de a csatlakozási mód mindenképpen kivédhetetlen akadályt jelent azokon a gépeken, ahol nincs elérhető kormánycső. A lehetőségek számbavételekor kizártunk minden durva beavatkozást; nem vágunk, nem fúrunk meg semmilyen gyári alkatrészt. Az eredeti állapot visszaállítása alapkövetelmény. Csak precízen kivitelezett, és minden szempontból esztétikus megoldás jöhet szóba. Kell tehát találnunk olyan rögzítési pontokat, amelyek viszonylag általánosan megvannak mindenféle típuson, és természetesen megfelelő szélvédőt is.
A műanyagok megmunkálásáról írt cikkünk kapcsán kipróbáltunk néhány plexi-alakítási módszert, többek közt azért is, hogy milyen sikerrel lehet egy szélvédő-idomot házilag elkészíteni. A feladat nem reménytelen, de nem is könnyű. A szükséges 2-3 mm vastag plexianyag vágása kézi (pláne gépi) lombfűrésszel vagy szúrófűrésszel, finom fogazatú lappal egyaránt lehetséges. Fontos az anyag rugalmas, de határozott lefogása, és küzdenünk kell a berepedés, kipattogzás ellen.
A plexi hajlítása csak hengerpalást mentén lehetséges, otthoni körülmények között, és szépen. Ehhez az szükséges, hogy az anyagot a teljes felületén és keresztmetszetén egyenletesen tudjuk felmelegíteni a kívánt hőfokra, sem többre, sem kevesebbre. Erre egy hőfokszabályozós elektromos sütő látszik a legalkalmasabbnak, de a megfelelő hőmérsékletet próbadarabon kísérletezzük ki. 110-120 °C körül keressük. Vigyázzunk arra, hogy a plexianyag ne érintkezzen közvetlenül a sütő valamelyik fém részével (kőzetgyapot lapra fektessük), és ne érje a fűtőszál (grillező) közvetlen sugárzó hője sem.
A hajlításhoz előzőleg sablont kell készítenünk, ez lehet egy ívre hajlított farost- vagy alumíniumlemez, két párhuzamosan lerögzített léc közé befeszítve. Erre a sablonra kell finoman ráhajlítani a kellő hőfokra melegített plexitáblát, és vastag, puha ronggyal néhány másodpercig lefogni. A visszakeményedés hamar bekövetkezik, és ezután már csak a finomítási munkák - élek lecsiszolása, az egész felület átpolírozása - marad hátra.
Nem akarunk azonban zsákbamacskát árulni. Otthoni körülmények között sohase fogjuk elérni a gyári vagy ipari körülmények között után-gyártott szélvédőidom minőségét. Nem csak a megmunkálás finomsága miatt, hanem azért sem, mert csak hengerpalástra tudunk hajlítani, a gyári idomok pedig bármilyen domború formát felvehetnek.
Eredeti idomot rendkívül költséges lenne vásárolni, hazai gyártású után-gyártottat viszont egészen elfogadható áron beszerezhetünk. Megemlítjük, hogy a fűzfői SZATUNA Kft.-nél (8184 Fűzfőgyártelep, Szállás u. 11., tel.: (88) 451-249) komoly választékot találtunk, amelyek között könnyű megtalálni a számunkra legalkalmasabbat. Ezek külön előnye, hogy nem csak plexiből, hanem rugalmasabb, vékonyabb műanyagból (polikarbonátból) is készülnek, ami sokkal biztonságosabb, mint a szilánkosan hasadó plexi, jobb az ütésállósága és a karcállósága. Természetesen az ára is valamivel magasabb, és feldolgozása több szakértelmet igényel. Mindkét anyag megvásárolható a Fűzfői Ipari Parkban található SZATUNAPLEX Kft.-nél (tel.: (88) 596-180, www.szatunaplex.hu).
A nagyításhoz KLIKK ide!A megfelelő méret és forma kiválasztásához egyszerre nézzük az esztétikai és műszaki szempontokat. Ízléseken persze nem lehet vitatkozni, de egy hatalmas idom ormótlanul néz ki egy apró robogón. Az sem jó viszont, ha a szélvédő éppen a szemünkbe csapja a levegőt. A magassági méretet úgy próbáljuk eltalálni, hogy vagy a sisak fölé vagy jóval alacsonyabbra dobja a huzatot. Ne azt nézzük, hogy eredetileg melyik típushoz való az idom, hanem azt, hogy formára és méretre számunkra melyik a legmegfelelőbb. Itt viszont újra vissza kell térni a rögzítési lehetőségekre.
Két stabil pontot nagy valószínűséggel minden robogón találunk, a visszapillantó-tükrök rögzítőcsavarjait. A tükrök karját lecsavarva egy-egy anyamenetet kapunk (esetünkben M8-ast), amire egy vékony lemezanyagot lefogathatunk a tükörszár menetével. A szélvédőt úgy választottuk meg, hogy kissé túlér a tükrök csavarján, így a rajzon látható egyszerű aluidommal két stabil rögzítési pontot tudtunk megoldani. Már csak egy harmadikra volt szükség, hiszen a menetszél tolóereje ezt mindenképpen megköveteli. Erre a kormányfej borításának egyik rögzítőcsavarja mutatkozott alkalmasnak, amelyhez egy L formára meghajlított laposacél elemet erősítettünk. Ez a három "kikötési" pont már elegendően szilárdnak bizonyult, csupán magának az idomnak a merevítésére volt szükség. Az alsó íven végigfutó merevítő szalagot kartonsablon alapján 2 mm vastag alulemezből vágtuk ki, és óvatos kalapálással hajlítottuk az idom ívére.
Szokásunktól eltérően nem adunk méreteket, hiszen a képeinken látható megoldás egy bizonyos típushoz (Suzuki Zillion) igaz. A rögzítés elve azonban felhasználható más robogóknál is, hiszen a két visszapillantó tükör úgyszólván általános, és a fejidomon is jó eséllyel találunk egy megfelelő rögzítőcsavart. Ne felejtkezzünk meg az idom befogásakor gumialátéteket használni, a csavarokat megfelelően biztosítani lepörgés ellen, az anyag fúrásakor pedig felidézni a korábbi cikkünkben írtakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szélvédő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablaktörlő lézerrel

Ablaktörlőlapátok helyett lézersugarak tartanák tisztán a szélvédőt a szennyeződésektől aTesla nemrég szabadalmaztatott eljárásában.


Ablaktörlő lapátok

Az ablaktörlő lapátok használatuk során több ezer liter vizet, ködpárát, vagy az elől haladó jármű által felvert koszos vizét távolítják el a szélvédőről. Ez fontos feladat, ezért ha cserére van...