HŐSZIGETELÉS, A NIKECELL TERMÉKEIVEL

Új és meglévő épületeken, egyre fontosabbak a hőszigetelések. Megfelelő hőszigetelő-képesség nélkül; a falakban, tetőkben, padlókban, vagy azok belső felületén párakicsapódások, páratorlódások, nedvesedések következnek be, ami egészségtelen, rontja az épület állagát, csökkenti gazdaságosságát. A télen alacsony hőmérsékletű belső felületek rossz hőérzetet eredményeznek, nyáron a túlmelegedés, szinte használhatatlanná teheti épületeinket.

Magyarországon a legrégebb óta gyártott és eredményesen alkalmazott hőszigetelő-anyagok egyike; a Nikecell expandált polisztirol keményhab.

A Nikecell hőszigetelő anyagok termékválasztéka:

 • normál kemény hablemez
 • RS szőnyeg- szegélyelem
 • előhabosított gyöngy
 • LH lépéshang-szigetelő
 • TF, TA, Styrotect magastető-hőszigetelők
 • lapostetők lejtésképző hőszigetelő elemei

A Nikecell hőszigetelő termékek előnyös tulajdonságai:

 • igen hatékony hőszigetelő-képesség
 • csekély súly, kellő szilárdság
 • könnyű alakíthatóság
 • nedvességre kevéssé érzékeny
 • egyszerű beépíthetőség
 • kellemes tapintás, nem irritál
 • környezetre és egészségre káros hatása nincs
 • veszélyes összetevőt nem tartalmaz.

A Nikecell hőszigetelő termékek magastetőkben, lapostetőkben, padlásfödémben, pinceszinten, árkádfödémeknél, talajra kerülő padlókban, külső falaknál, hőhidakon, dilatáció képzésnél, álmennyezeteknél, bentmaradó zsaluzatként egyaránt alkalmazhatók. A pincétől a padlásig tökéletes hőszigetelők, gazdaságosak, megbízhatók.
Legismertebb, legelterjedtebb a dryvit külső hőszigetelő vakolatrendszer, mint komplett homlokzati hőszigetelés, de a rendszer vakolóanyagai alkalmazhatóak önálló felületképzőként normál alapvakolatokon is. A vakolatválaszték a Dörzsvakolattól a Kapart hatású Vékonyvakolaton, a Hengerelt Vékonyvakolaton és a dryvit Szárazvakolaton át a dryvit Márványvakolatig terjed.
A dryvit rendszer dryvit ragasztóból, Nikecell D hőszigetelő lemezből, szükség esetén dübeles kiegészítésből, dryvit üveghálóból és a felület zárására több mint 250-féle színárnyalatban készülő dryvit vakolóanyagokból áll. Ennek hangsúlyozása azért szükséges, mert a különböző homlokzatszigetelési megoldások rendszerösszetevőit nagy bátorsággal kombinálják a gyakorlatban, holott egyik termékcsoport sincs bevizsgálva más gyártók anyagaival.

A dryvit rendszer összetevőinek sajátosságai:

 • Dryvit Primusz Ragasztó. Felhasználás előtt 1:1 arányban cementtel kell keverni.
 • Dryvit Poralakú Ragasztó. Felhasználás előtt vízzel kell keverni.

Mindkét ragasztótípus alkalmazható a hőszigetelés felragasztására, és a felületerősítő üvegháló beágyazására is.

A dryvit rendszer hőszigetelője...

...a Nikecell D, expandált polisztirol kemény hablemez. Alkalmazása több évtizedes hazai tapasztalatokkal is igazolta, hogy nem okoz az épületek falazatain páratechnikai problémát (még az úgynevezett korszerű falazatokon sem). A hőszigetelés leggyakrabban alkalmazott vastagsága 4-6 cm, de a fokozott energiamegtakarítás érdekében egyre gyakrabban 8-10 cm.
A hőszigetelés rögzítése történhet csak ragasztással (ez az általános) vagy mechanikai rögzítéssel kiegészítve. Ebben az esetben a műanyag tányéros dübelek a legmegfelelőbbek. Általában Ć8-as szármérettel, min. 50 mm-es tányérátmérővel és a falazat anyagának megfelelő hosszúsággal. Lényeg, hogy a dübelszár terpesztő szakasza szilárdan rögzüljön az alapfalban (pl.: betonfalban min. 40 mm, míg gázszilikát blokkban min. 80 mm stb.).
A felületerősítő dryvit üvegháló beágyazása a dryvit rendszer ragasztóanyagával történik. Fontos, hogy a hálófolytonosság 10 cm-es átfedéses toldásokkal mindenhol biztosítva legyen. Az üvegháló legalább 160 g/m2 súlyú, lúgálló anyagú legyen.

Felületképzés anyagai és javasolt szerszámai:

Dörzsvakolat; vakolatfelhordás rozsdamentes acél glettelővel, anyagbetömörítés, eldolgozás, struktúraképzés kemény PVC vagy plexi simítóval.
Kapart hatású Vékonyvakolat; felhordás és eldolgozás is kemény PVC glettelővel.
Hengerelt Vékonyvakolat; két rétegben kell felhordani; filc-, szivacs-, borsómintás szivacs- stb. festőhengerrel. Minden szerszámtípusnak más felületi struktúra az eredménye.

dryvit Szárazvakolat; felhordás rozsdamentes acél-, anyageldolgozás kemény PVC glettelővel.

dryvit Márványvakolat; felhordás és anyageldolgozás is rozsdamentes acél glettelővel történik.

A Nikecell és dryvit termékek beszerezhetőek az ország egész területén, több mint 200 márkakereskedőnél.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nedvesség és terhelés?

Egy családi ház valahogy „mindig épül”… Új épület felhúzásánál a lakó boldogan figyeli, ahogy tégláról-téglára emelkedik az álomház, majd lassan megtelnek a belső terek is tartalommal. Jöhet a...


Egy ragyogó szigetelés

Ha már lúd, legyen kövér. Azaz ha már szigetelés, legyen ragyogó! 2019 áprilisában az URSA újra egy olyan terméket mutatott be, amely a legmagasabb színvonalat képviseli.