Gyerekágyak a magasban

Két ágy egy szobában

A többnyire szűkös alapterületű félszobákban kapnak helyet a gyerekek, és ha két eltérő korú kényszerül együvé, nehéz a fekhelyeiket elhelyezni. Ötletes megoldásnak mondható, ha a kisebb ágyat a magasba emelve, egyik felénél a falra erősítjük, a szemközti oldalon pedig létra állványokkal támasztjuk alá. A falra erősített ágyvéget azonban ne csak a falba eresztett tiplis facsavarokkal, hanem alulról egy falra már előzőleg felcsavarozott 40x40 mm-es támléc élére is fogassuk fel. A helyiség méretétől függően az ágyak környezetét a létrákra erősített polcokkal, kisebb szekrénykékkel egészíthetjük ki, és így ha kissé zsúfoltan is, de jól kihasználható környezetet teremthetünk gyerekeink számára. A berendezés szinte minden darabját saját kezűleg is összeállíthatjuk előre A nagyításhoz KLIKK ide!leszabatott laminált felületű faforgácslapokból. Még az ágyak kávái is hasonló anyagból készülhetnek, ha a sarokkötéseket jól választjuk meg, és szilárdan, ragasztva, csavarozva készítjük el. Erre az előző ágykialakításoknál találhatunk tippeket, de természetesen készen vásárolt fekhelyekkel is megoldható ez a variáció.

Emelt szintű sarokágy

Natúr fenyőfából készült az a kétszemélyes sarokágy együttes, amelyet a kis szoba célszerűbb helykihasználása miatt egymás fölé terveztek. A két felnőtt méretű fekhely nem azonos kialakítású, az egyik egy szokványos ágy, amelynek kávája elég magasra került, így az ágy alá görgős fiók készülhetett. Ez az ágyneműtartó feladatát látja el. Az ágyvégeket egymásba csapozott 30x200 mm-es lábak és 20x400, felül pedig 20x100 mm-es hevederek alkotják. Az ágybetétet 30x30 mm-es lécekből a hossztartó kávadeszkára felcsavarozott támléc, és az arra felhelyezett deszkabetétek tartják.
A magas fekhely lábaiba csapozottak az ágy kávalécei, továbbá a hosszú lábakat középen és alul összekötő hevederek. A felső, 20x100 mm-es korlát lécek a lábak élébe, illetve lapjába eresztettek, és a 20x60 mm-es lécekből csapozva készített 5 fokos létrát - mintegy a szélső láb erősítéseként - felül az ágykáva lapjára csavarozták. A lábelemhez csavarozott néhány sarokszeglet felerősítésével lett igazán szilárd a helyzete. Az ágy lábait és a felső ágy káváját célszerű a falhoz fogatni, hogy biztosak lehessünk a szilárdságáról és mozdíthatatlanságáról.
A két egymás alatt, de egymásra merőlegesen elhelyezett ágy elkészítése nem túl fogós feladat, ám a sarokkötéséit mindenkor korrektül kell kialakítani, továbbá ahol lehet vasalatok beépítésével szilárdítsuk meg a favázakat. Felületeit, különösen a vágott bütüket nagyon alaposan A nagyításhoz KLIKK ide!csiszoljuk simára, majd fakonzerválóval, viasszal vagy lakkal védjük a kiszáradás ellen. Ezt a változatot is elkészíthetjük készen vásárolt ágyakból, és ebben az esetben csak a magasításhoz szükséges lábakat, valamint a létrát kell az egyik ágyra erősítenünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyerekágy, gyerek, emeletes

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...


Babaszoba

Ne alakítsunk ki mindenáron afilmekben éskatalógusokban bemutatott álom babaszobát, csak azt vegyük meg előre, amifeltétlenül szükséges. Ehhezsegítséget kap minden várandós kismama avédőnőjétől...