Új köntösök spárgából

Manapság, amikor már környezetünket többségében a műanyagok uralják, érthető, hogy néha elegünk van belőlük, s az is, hogy újra "felfedezzük" a hagyományos és természetes alapanyagokat. Az apró ötletek is új színfoltot, szokatlan látványt hozhatnak mindennapi életünkbe. A spárga, azaz a kenderből sodort zsineg általában az igénytelen csomagoláshoz használatos, ám rusztikus dekorációs anyagként is jól használható. Aki szereti az ilyen jellegű használati tárgyakat, az kellő fantáziával igen széles körben alkalmazhatja. Íme néhány példa ötletadóként, amelyeket néhány gyakorlati fogással is "megtoldunk".

A nagy gombolyag kenderzsinegen kívül azonban nem árt, ha van kéznél egy ragasztópisztoly, vagy két oldalán ragasztós ragasztószalag, 2-3 mm vastag alumínium-, vagy réz huzal, esetleg mintás vászon maradék, és természetesen ötletesség, amellyel akár régi, már megunt apróbb használati tárgyainkat zsinegruhába bujtathatjuk. A művelet maga a szó szoros értelmében gyerekjáték, bárki sikerrel alkalmazhatja.
Első példánk egy közönséges műanyag virágcserép zsinegbe öltöztetése (1), amin az alapfogásokat is elsajátíthatjuk. Első dolgunk az legyen, hogy a spárga végét kb. 50-60 mm hosszan, kés élével egy lécdarabon, foszlatással fokozatosan vékonyítsunk el (2). A rostos anyagot ezt követően nedvesen sodorjuk össze, és hagyjuk megszáradni. A cserépre hosszában, egymás mellé ragasszunk kétoldalas ragasztószalagot, de a felső védőpapírt még ne távolítsuk el róla (3). Az elvékonyított zsinegvéget illesszük szorosan a cserép palástjának az aljára, majd a perem mellett haladva erősen nyomjuk a ragasztószalag ragasztójába. A spárgát jól feszítsük ki, a védőpapírt meg csak kissé hajtsuk fel a ragasztószalagról. Amint körülértük a cserép alját, a zsineget a már felragasztott zsineg fölé csavarva rögzítsük (4), és így feszítve, egymás mellé csavarva fedjük be a cserép palástját a szélesebb pereméig.
A védőpapírt természetesen fokozatosan, egymásután emeljük fel a ragasztószalagokról. A spárga végét a kezdéshez hasonlóan hosszan vékonyítsuk el, és nem árt az alatta levő zsineg oldalához is hozzáragasztanunk oldószeres ragasztóval. A lényeg az, hogy az egymás mellé tekert zsinórmenetek szorosan simuljanak az előtte levő oldalához. Mivel a vastagabb zsinegek átmérője elég változó, ez nem sikerülhet mindenhol, de a kis hézagok nem, csak a szélesebbek zavaróak. A zsinegruhás virágcserépbe természetesen csak szárazságtűrő növényeket ültethetünk, vagy a cserepet kaspóként használhatjuk. A zsinegborítás tartósságát matt akril-lak bevonattal fokozhatjuk.
A különleges, nyújtott nyakú boros palackokon is jól mutat a zsinegöltöny (5), és az ilyen palackok a konyhán kívül még a vendéglátó asztalon is sármosan hatnak, ha az üvegből saját fejtésű borunkat kínáljuk. Ruhájuk alját a cserépéhez hasonlóan hosszan elvékonyított végű szálvég felragasztásával kezdjük el. Most azonban ajánlatos ragasztópisztolyt használnunk. A pisztolyból folyamatosan és vékonyan kinyomott ragasztóba ágyazzuk a zsinórmeneteket, különösen az első meneteknél (6). Később azután már csak 30-40 mm-enként kell egy-egy csepp ragasztót a zsineg alá és mellé nyomnunk, az is kellően rögzíti a spárgameneteket. Azonban arra vigyázzunk, hogy a kezdőmenetet az üveg lekerekített alja felett ragasszuk fel.
Amíg az üveg palástja hengeres, gyorsan haladhatunk az öltöztetéssel, ám amint a legömbölyített részéhez érünk, a ragasztóanyagot megint folyamatosan nyomjuk ki az üvegpalástra. A még lágy ragasztóba pedig a talpa felé lefeszítve hüvelykujjunkkal lesimítva haladjunk körbe-körbe a palást mentén. Így a spárga kellően feszes lesz, és az alatta levő szál mellé fog simulni. Az üveg szájánál a szokásosnál hosszabban vékonyítsuk el a spárgát, és összesodorva, a perem alá simítva ragasszuk le. A címkét kartonra kétoldalt felragasztott papírdarabbal helyettesítsük, amit cikk-cakk ollóval leszabott mintás textilcsíkkal kötözzünk az üveg nyakára. A fából esztergált dugó adja meg a szokatlan üveg bukéját, azt azonban ne reméljük, hogy az üveg szokatlansága ellensúlyozza a bele töltött nedű gyenge minőségét. Az üveg "ruháját" persze most is ajánlatos matt akril színtelen lakkal többször bekenni, hogy tartósabbá váljon.
A háziasszonyok példának okáért a petrezselyem zöldjét, kaprot stb. többnyire egy kis befőttes üvegbe téve tárolják. Szó se róla, ez is megteszi, ám ha a konyhájára adnak valamit, akkor pohárba kerül a vizet igénylő zöldség. Maradhat viszont a kis befőttes üveg, ha férjuram 2 mm-es alumínium, vagy sárgaréz huzalból hajlít egy megfelelő méretű kis tartóvázat, amit azután spárgával körbetekerve lehet elrejteni (7). A váz felül a befőttes üveg átmérőjénél 4 mm-rel nagyobb méretű gyűrűből álljon. Erre kell az öt-hat lábat szorosan ráhajlított szemekkel rögzíteni. Alulról keresztben futó 1 mm-es huzaldarabok támasztják alá majd az üveget, amelyeket a lábakra hajlított szemekkel kell rögzíteni.
A zsineget most nem simán körbe tekerve, hanem minden lábat egyszer körbe csavarva erősítsük a huzalvázra. Kezdésnél a hosszan elvékonyított szálvéget csomózzuk le, majd belülre fordítva egy csepp pillanatragasztóval rögzítsük. Ügyeljünk arra, hogy a spárgát mindig kívülről vessük át a lábakon és felül vezessük át a szomszédos lábra. Ne feszítsük meg a zsineget, csak módjával húzzuk meg, különben deformálódhat a váz. A zsineget ebben az esetben ajánlatos beáztatni, mert így könnyebb vele dolgozni. A zsineg végét most is elvékonyított végénél kössük le, majd a csomót fordítsuk befelé. Helyezzünk a vázba egy megfelelő méretű befőttes üveget, és ebben az állapotában szárítsuk meg teljesen a zsineget. Lakkozáskor a spárgaburkolatot kívül és belül is ecseteljük kétszer be, hogy a víz ellen kellően védett legyen. Végül a lábakat hajlítással hozzuk egy szintbe, hogy ne billegjen, és friss petrezselyemmel megtöltve nyújtsuk át a konyha úrnőjének.
E módszerrel bármely régi, jellegtelen dísz-, vagy használati tárgyunkat rusztikus hatásúvá változtathatjuk, ha egyébként illik hozzá az ilyen öltözet. Nemcsak hengeres, sík oldallapokkal határolt tárgyaknál használhatjuk ezt a díszítési módot, hanem pl. régi, kopott dobozokat, kerámia vázákat, öblös fatálkákat újíthatunk meg az alkalmazásával. S azt se tévesszük szem elől, hogy többféle vastagságú és finomságú zsineg között választhatunk. Ez pedig már csak azért is lényeges, mert eléggé befolyásolja az új ruhák minőségét, küllemét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: spárga

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...