Több készülék egy akkuról

Előző lapszámunkban bemutattuk a Bosch legújabb barkács akkus fúrócsavarozóit. Ott nem említettük, hogy a csavarozók tulajdonképpen egy akkus család tagjai, amelyben természetesen az akkumulátorok a közösek. Az azonos energiaforráshoz még két gépcsoport tartozik, amelyek igazán újdonságnak számítanak; a kézipumpa és a szerelőlámpa.

A készülékek teljesítményének függvényében három különböző feszültségű (ezzel arányos kapacitású) NiCd akkumulátor szolgál energia forrásként; 9,6 V-os, 12 V-os és 14,4 V-os. Aki eleve a gépcsalád előnyeit ki akarja használni, az jól gondolja át, hogy melyiket választja, mert a további gépek megvásárlásakor, e mellett már ki kell tartania (bár egyelőre még csak a 9,6 V-os jelent meg a hazai forgalomban). Az akkumulátorokhoz intelligens töltő is tartozik, amely a saját - de csakis a saját - akkujával "össze van lőve", azt optimálisan tölti. Ezeket az akkumulátorokat sohase szabad idegen töltővel tölteni, még akkor sem, ha feszültségük megegyezik.
A kézipumpa elsősorban olyan eszközök felfújására való, amelyekhez viszonylag kis levegőmennyiség, de nagy nyomás szükséges. Kitűnően megfelel gépkocsi, motorkerékpár, kerékpár tömlőjéhez, focilabdához, gumimatrachoz már nem nagyon ajánljuk, gumicsónakhoz pedig egyáltalán nem. A kis kompresszornak ugyanis nem okoz problémát akár a 8-10 bar-os nyomás előállítása sem (ez természetesen digitális kijelzőn mérhető), viszont a több száz liternyi űrtartalom telepumpálása igen; szállított levegő mennyiség kicsi, és a hosszú, folyamatos használat károsítaná a készüléket. Erre is vonatkozik; arra kell használni, amire kitalálták.

A pumpához alaptartozékként adják mindazokat a csatlakozó csonkokat, amik a rendeltetésszerű használathoz szóba jöhetnek. Gépkocsi tömlőjéhez akár egyszerű rányomással is csatlakoztatható, de ha ez pl. egy dísztárcsa miatt nem menne, akkor igénybe vehetjük a külön toldócsövet. Ugyanezt használhatjuk hagyományos kerékpárhoz és mountenbikehoz is.
Labdákhoz szelepes tű a megfelelő elem, és természetesen a kapcsolódás lehetősége biztosított a kisebb- nagyobb matracokhoz, felfújható játékokhoz is, ezeknek csak a mérete szab határt.
A hazai forgalomban tehát jelenleg a 9,6 V-os feszültségű kézipumpa kapható, ehhez adunk néhány - a gyakorlatban is ellenőrzött - tapasztalati adatot. Egy lapos focilabdát a szükséges 0,5-1 bar nyomásra kb. 1 perc alatt lehet felfújni, és egy akkutöltés 25 labdára elegendő. Alig több, 75 mp kell egy felnőtt kerékpár tömlőjének felpumpálásához 2-3 bar-ra, háromszor több a vastagabb tömlőjű mountenbike-hoz. Az 1,3 Ah-ás akkukapacitásból még ebből is 15-17 kerékre futja. Egy autó tömlőhöz már 7 perc szükséges, ha 0-ról indulunk, egy nagyobb gumimatrachoz meg akár fél óra is. Ezért nem ajánljuk ez utóbbi célra; ráadásul a kézipumpát 10 perc folyamatos használat után pihentetni kell.
Az azonos akkumulátorokban lévő lehetőséget kihasználva az akkus család harmadik tagjához - a lámpához - nem is adnak eleve akkut, hiszen ha valakinek már van csavarozója, vagy pumpája (esteleg mindkettő), akkor nincs is rá szüksége. A 9,6 V-on leadott 1,3 Ah kapacitás meglehetősen nagy fényerőt és hosszú élettartamot biztosít. A fénye fókuszálható, feje pedig állítható, pontosan a munkaterületre irányítható. Az akku lapos talpa miatt a lámpa biztonságosan leállítható bármilyen sík felületre. Nem csak a gépkocsiban, a műhelyben vagy a ház körül (biztonsági lámpaként) használhatjuk jól, hanem kempingezéshez, túrázáshoz is. Hosszabb autós útra, ha a csavarbehajtót nem is, a pumpát és a lámpát mindenképpen érdemes magunkkal vinni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus kéziszerszámgépek

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...