Árnyékvető a pergolán

Ha nem bújik felhő mögé, éltető Napunk olyan hevesen süt le ránk, hogy az már szinte pokoli. Forró simogatása elől aki teheti árnyékba menekül. A kis kertekben már régebben kialakított pergolás sziesztázó teraszok ilyenkor bizony nem kimondottan enyhet adóak, de át sem költöztethetők a kert egy árnyékosabb zugába. Mit tehet ilyenkor az ember? Természetesen árnyékvetőt húz a feje fölé, mégpedig jó nagyot, hogy kellő védelmet nyújtson.

Tartóvázként ott a pergola szerkezete, már csak egy jó nagy textília kell árnyékvetőként. Igen ám, csak az a kérdés, hogy a vázra kifeszített vászon árnyéka hová fog esni? A legtöbb esetben az árnyékvetőnek túl kell nyúlnia a tartóoszlopon, hogy az árnyéka a pihenőhely nagy részét kellemessé tegye. Hogy mennyivel, azt a hely tájolása és a Nap járása alapján az adott helyen lehet csak meghatározni, a mikéntjéhez viszont van tippünk. A két szélső oszlophoz egy-egy megfelelő hosszúságú farudat, vagy fémcsövet kell erősíteni, amihez az árnyékvető vászon sarkait ki lehet feszíteni. E célra megfelel a 30x30, nagyobb kinyúlás esetén a 40x40 mm-es fenyőléc, vagy a 25-30 mm átmérőjű alucső. A tartókat két átmenő 6 mm-es csavarral és szárnyasanyákkal fogathatjuk fel. Az árnyékvető anyagát azonban ne csak a sarkainál fogva feszítsük ki, hanem a visszahajtva leöltött szegélyébe dugott könnyű műanyagcső segítségével hurkoljuk a szélső tartókra. A sarkokat pedig nagy ponyvalyuk-szegéllyel lássuk el, és az ezen átbujtatott gumikötéllel, rugalmasan feszítsük ki. A gumikötél végét a szélső tartók végébe erősített horgokba akasztva rögzítsük. Így még az erősebb szélroham sem szakíthatja le, hiszen rugalmasan van rögzítve.
A nagy felületű árnyékvetőt középen is ajánlatos kifeszítenünk. E célra 3 mm átmérőjű drótkötelet használjunk, amire felülről feküdjön fel az árnyékvető anyaga. A drótkötelet egyik oldalon a szarufákhoz, esetleg az épület falába erősített horogra, kötélszívet használva akasszuk fel. A drótkötélre húzzunk kis átmérőjű műanyag csövet, mert az kevésbé koptatja a ráfekvő anyagot. A kötél másik végére kerüljön a csavaros kötélfeszítő, amit meg a szarufába csavarozott nyitott szemes csavarra akasszunk fel. Ezt követően feszítsük ki a kötelet, ami már kellően megtartja a rá fekvő textíliát, vagy más anyagot. Ám még itt is szükséges az árnyékvetőt kifeszíteni, amit újabb, a textília szélére erősített ponyvalyuk-szegélybe fűzött gumikötél hurkokkal oldhatunk meg.
Nagyobb felületű árnyékfeszítőknél szükség lehet a két oszlop közötti szélek kifeszítésére is. E célra használhatjuk az autósok számára közismert gumipókokat, amelyeket természetesen a szélső merevítő cső mögé peremezett, nagy ponyvalyuk-szegélyekbe akasszunk. Ezeket a feszítőköteleket drótkötelekkel megtoldva a talajba vert sátorcövekekhez kössük ki. A kötések gyorsan oldhatók legyenek, ezért e köteleket megfelelő méretű karabinerekkel lássuk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sínes paletta

Előző számainkban többféle árnyékolási megoldást bemutattunk már. Most egy olyan mobil megoldásra figyeltünk fel, aminek előnye, hogy mindig ott árnyékol, ahol épp szükség van rá. Sőt takarást is...


Függönyök és ablakok

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő...