Cserepes csobogók

4A házi kiskertekben egyre többen telepítenek kis tavakat, szökőkutakat, csobogókat. Akinek azonban kevés helye van erre, és nem is szeretné magát jelentősebb kiadásba verni, akár egyszerű agyagcserepekből is kialakíthatja a maga kis csobogóját (1). Ha cserepes dísznövényekkel vesszük körül, akkor nagyon egyszerű kialakítása ellenére is jól fog mutatni.

A legfelső cserép magasságát mindenkor a kis kerti szivattyú teljesítményéhez igazodva határozzuk meg. A többit azután kísérletezéssel helyezhetjük el a ház falán, vagy a szélfogóként használt lamellás kerítéselemen. Ezt megelőzően azonban kissé alakítsuk át a cserepeket, hogy új funkciójuknak megfeleljenek.
Először is az alsó lyukakat egy közepes anyáscsavarral és két nagy lemez alátéttel zárjuk le. A csavar szorosra húzása előtt az alátétek alá nyomjunk szilikongumis tömítő-masszát. A csavar meghúzása után kitüremlő anyagot szappanos ujjunkkal simítsuk az alátétre és a csavar köré, hogy semmiképpen ne szivárogjon a cserép. Következő lépésben a vízköpők csöveit készítsük el. Ezek lehetnek vörösrézből készült fűtéscső fittingek (2), réz- vagy alumíniumcsőből enyhe S-alakúra hajlított darabok.
Az idomoknak fúrjunk lyukat a cserép palástjába, mégpedig a perem alá, a szélétől kb. 30 mm-re. A kis vízköpőket is tömítőmasszával szigeteljük körül, a nyílás mindkét oldala felől. Vízgyűjtőnek megfelel egy 300-400 mm átmérőjű cserép is, melyet alul ugyancsak csavarral összehúzott lemezalátétekkel tegyünk szivárgásmentessé. A cserepeknek 5-6 mm-es alumínium huzalból hajlítsunk a falra csavarozható konzolt. Ezeknek a szára olyan hosszú legyen, hogy csak a cserepek pereme érjen a falhoz. A szárat a felfogó szem alatt 40 mm hosszúságban függőlegesen hajlítsuk fel, hogy ne billenhessen le.
2 A legfelső cseréptartót csavarozzuk fel a falra, vagy a kerítésre (3), alá pedig helyezzük el a nagy vízzel megtöltött cserepet, amelynek alján már ott lapul a kis elektromos vízpumpa. Ennek nyomócsövére húzzunk lágy PVC-csövet, és azt vezessük fel a legfelső cserépbe, amelyet úgy forgassunk el, hogy a kifolyócsöve oldalra kerüljön. A következő átfolyó cserepet fogjuk a kezünkbe, majd kapcsoljuk be a vízpumpát. Amint a legfelső cserép megtelik vízzel, a felesleg kifolyik a vízköpőn. E vízsugarat a kezünkben tartott cseréppel fogjuk fel, helyét pedig jelöljük meg. A konzolját csavarozzuk fel, majd a cserepet illesszük a szárai közé, és a vízpumpát újból bekapcsolva hasonló módon keressük meg a következő cserép helyét is. Közben ügyeljünk arra, hogy a víz mindig a cserép vízköpőjével szembeni oldalra csurogjon. A legalsó nagy cserép helyét is ily módon keressük meg, ám közben figyeljünk a formára is. A különféle virágokkal körített vizes cserép szinte elvész közöttük, a csobogó vízsugarai pedig kimondottan érdekessé teszik még a legparányibb kertecskét is.
3 Cserepekből azonban más módon is készíthetünk kis kerti csobogót. Az álló változathoz (4) a vízpumpán kívül egy kb. 25 mm átmérőjű kb. 1 m hosszú alumínium csőre, néhány - a csőre illő - peremes gumi, vagy műanyag hüvelyre, hajlékony műanyag csőre és három különböző átmérőjű agyagcserépre lesz szükségünk. Az alucső egyik végét 50 mm hosszon réseljük fel 120 fokos osztásban, majd a palástvégeket hajlítsuk oldalra. Felettük 30 mm-re fúrjunk lyukat a felvezető vízcső számára, a hajlékony műanyag csövet húzzuk be az alucsőbe, vége kissé nyúljon túl a tartócső felső peremén. Az alucsövet helyezzük a legnagyobb cserép aljának a közepére, föléje meg töltsünk 3 cm vastagságban cementes habarcsot. A támcső merőlegességét pontosan állítsuk be, s ameddig a beton köt, ajánlott elmozdulása ellen kikötéssel védekezni.
Ezt követően a széleit belülről szilikonos tömítőmasszával körülkenve, tegyük szivárgásmentessé. A cserépbe kötött álló támcsőre húzzuk fel az első dugót, vagy műanyag hüvelyt, és szilikongumival körbe kenve rögzítsük az alsó cseréptől kb. 200 mm magasságban. A cserepek csőre rögzítéséhez az aljukon levő lyukat ki kell bővítenünk, amit csapos durva csiszolókoronggal gyorsan elvégezhetünk. Felerősítésükhöz használhatunk nagy méretű műanyag ponyvalyuk-szegélyt, vagy bármely más műanyagidomot, amelyekkel a cserepek alját belülről közrefogva ragasztópisztollyal is az alucsőre erősíthetünk. A következő cserepet is így rögzítsük a csőre, ám az alatta levőtől már csak 150 mm távolságra.
rajz Az alucső végébe egy átfúrt pezsgősdugóval rögzítsük a vízcső végét. Az alsó cserépbe helyezzük el a vízpumpát, a hajlékony nyomócsövet húzzuk a nyomócsonkjára, majd töltsük fel vizel az alsó cserepet, s kapcsoljuk be a pumpát. A leszívott vizet addig pótoljuk az alsó cserépben, amíg a felső cserepek megtelve túlcsordulnak. Ha a lefolyó víz a cserép aljának pereméről csurog le, akkor a cserepek élébe köszörüljünk sekély mélységű, ék alakú, ferdeszögben lefutó hornyokat, hogy a peremen túlcsorduló víz egyenletesen elosztva folyjon le. A kiömlő cső fölé kis méretű, homorú terelő gombát erősíthetünk, ami látványosabbá teszi a csövön kibuggyanó vizet. Mivel ez a csobogó nem helyhez kötött, akárhová tehetjük a kertben, sőt, télen a szobanövények közé helyezve használhatjuk a helyiség páratartalmának növelésére. 
Bár most még nincs kánikula, de annak is eljön az ideje, ami azzal jár, hogy a csobogók vize gyorsan párolog, s ezért gyakorta kell a hiányt pótolnunk. Erről soha ne feledkezzünk meg, mert a kis szökőkútszivattyúk csak akkor lesznek hosszú életűek, ha mindig víz alatt maradnak. A cserepekbe hullott faleveleket, egyéb szennyezéseket pedig nem árt a vízből kihalászni, s akkor "művünk" csobogását sokáig háborítatlanul élvezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cserép, csobogó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tartalékfűtés

Sokszor változott az építési jogszabályokban, hogy tartalékkémény építése és a tartalékfűtés kiépítése éppen kötelező-e, utoljája 2013-ban megszűntették a kötelezettséget. De attól, hogy nem...


Homlokzatápolás nanotechnológiával

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt...