Parti állvány horgászbotoknak

A horgászok közül számosan több botot is visznek magukkal, ha pecázni mennek. Amíg az egyiket használják, a többit maguk mellé helyezik, és türelmesen várják a jó szerencsét. Idővel azután esetleg más szerelékkel ellátott botra váltanak. A földre helyezett, vagy fának, bokorágnak támasztott drága botokat ugyan jobb lenne előnyösebben készenlétbe helyezni, ám ehhez speciálisan kialakított eszközre lenne szükség, ami nincs. Ám lehet, ha elkészítjük a képünkön bemutatott bottartót. Az első ránézésre is kiderül, hogy lábaiként egy teleszkópos fotóállvány szolgál (1), így csak a botokat rögzítő tartót kell kiegészítésként elkészíteni. A fotóállvány eredeti funkcióját továbbra is "megtarthatja", mivel a rögzítőcsavarok menetei elférnek a fényképezőgépet felfogó csavar mellett, így az összecsukható bottartó, bármikor néhány mozdulattal leszerelhető róla.

A bottartó elkészítéséhez 1 m-nyi, 20x20 mm-es négyszögű, 0,5 m 25x25 mm-es U-idom, 1,5 m hosszú 15x15 mm-es négyzetes zártszelvényű alumínium idom szükséges. Kell még 2 mm-es alumínium lemez, néhány műanyag csőbilincs, M5x20-as csavar, szárnyasanya és alátétek, no meg egy 20 mm széles, 40 mm szárhosszúságú csuklópánt és egy kis rúdzár.
Először a hossztartót készítsük el. A 20x20 mm-es zártszelvényű idomból szabjunk le 400 és 600 mm hosszú darabot. A keskenyszárnyú pánt hosszába mindkét cső végébe ragasszunk négyzetes keményfacsapot, majd alumínium szegecsekkel úgy fogassuk fel rájuk a pántot, hogy a két négyzetes csődarabot egymásra tudjuk hajlítani. A pánttal ellentétes oldalra csavarozzuk fel a kis rugós rúdzárat, és a kihajlított csöveket a fészekbe csúszó csappal rögzítsük. A fotós állvány szögbeállítható talpába fúrjunk két M8-as menetet, majd a zártszelvényen átmenő csavarokkal fogassuk szorosan a talpra. Természetesen a zártszelvényű idomnak ezt a végét is egy keményfából kialakított, kb. 60 mm hosszú fadugóval zárjuk le, hogy a felfogócsavar meghúzásakor ne deformálja az idomot. A hossztartót ezt követően próbaként hajtsuk félbe, és az állvány fejének elfordításával fordítsuk az állvány lábai mellé (2). A kombinált bottartó hossza így alig haladja meg a 600 mm-t.
Ezt követően a két függőleges tartót szabjuk le 25x25 mm-es U-szelvényű alumínium idomból. A négyzetes cső végeibe ragasszunk pontosan beleillő keményfa dugókat, majd a felső végén a két oldal közötti részt 20 mm hosszban reszeljük ki, a hossztartók végét pedig 10 mm-es sugárban kerekítsük le. A függőleges tartóidomot fektessük a lekerekített végű oldalra, majd fúrjunk lyukat az M5-ös szárnyasanyás rögzítőcsavar számára.
A csavart alátétekkel illesszük a helyére, majd hajtsuk ki a tartóidomokat. Ha a kihajtás közben bármelyik is akadna, akkor a hossztartó végén levő lekerekítést pontosítsuk. Ezt a műveletsort a cső másik végén is végezzük el. A két függőleges tartóidom végébe készítsünk furatot a konzolok részére.
A konzolokat 15x15 mm-es zártszelvényű idomból szabjuk le, közepükbe üssünk az üregükbe szorosan illeszkedő fadugót, majd fúrjuk ki a felfogócsavarjuk helyét. A két konzol végeit is zárjuk le fadugókkal, ezek olyan hosszúak legyenek, hogy a két műanyag csőbilincs felfogócsavarjain is túlnyúljanak. A bilincsek mérete a botok nyelének átmérőjéhez igazodjon. Elől kisebbek is megfelelnek, mivel itt csak a botok oldalra csúszását kell megakadályozniuk, rögzítésüket a hátsó bilincsek biztosítják, ám ezek se legyenek túl szorosak. A konzolokat szárnyasanyás csavarokkal fogassuk a függőleges tartók végére. A bottartó két végén levő függőleges elemet hajtsuk ki, a csavarok meghúzásával rögzítsük, a konzolokat vízszintes állásba fordítva ugyancsak a rögzítőcsavarok megszorításával rögzítsük. A fotóállvány lábainak oldalra terpesztése után már a konzolok bilincsei közé helyezhetjük horgászbotjainkat. A kisebb igazítások elvégzése után az alumínium elemek felületét finom rézszálas huzalkefével koptassuk tisztára, a fadugók tetejét pedig olvasztott sztearinnal impregnálva tegyük vízállóvá.
A tartón két botnak van hely, harmadikat csak akkor helyezhetünk el rajta, ha a konzolok hosszát 100 mm-rel megnöveljük. Ez azonban csak könnyű botok és masszív statív, azaz állvány esetében ajánlatos, mert a súlynövekedés labilissá teszi a könnyű alumíniumcsöves állványokat. Arra viszont használat közben majd ügyeljünk, hogy a csévélő orsók mindig olyan helyzetbe kerüljenek, hogy ne akadályozzák a mellette levő bot leemelését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virágállvány raklap deszkákból

Raklapok anyagából egyszerűen és olcsón számos bútordarab készíthető. Most egy „váltópolcos”, azaz eltolt rakodólapos virágállvány összeállításához adunk ötletet.


Horgászladik saját kezűleg

Mostanság elvétve hallunk arról, hogy valaki maga fog csónak építésébe. Érthető, hiszen ez nem olcsó vállalkozás, ráadásul időigényes, nagy munka. Aki meg csónakra vágyik, vehet készen újat, vagy...