Parti állvány horgászbotoknak

A horgászok közül számosan több botot is visznek magukkal, ha pecázni mennek. Amíg az egyiket használják, a többit maguk mellé helyezik, és türelmesen várják a jó szerencsét. Idővel azután esetleg más szerelékkel ellátott botra váltanak. A földre helyezett, vagy fának, bokorágnak támasztott drága botokat ugyan jobb lenne előnyösebben készenlétbe helyezni, ám ehhez speciálisan kialakított eszközre lenne szükség, ami nincs. Ám lehet, ha elkészítjük a képünkön bemutatott bottartót. Az első ránézésre is kiderül, hogy lábaiként egy teleszkópos fotóállvány szolgál (1), így csak a botokat rögzítő tartót kell kiegészítésként elkészíteni. A fotóállvány eredeti funkcióját továbbra is "megtarthatja", mivel a rögzítőcsavarok menetei elférnek a fényképezőgépet felfogó csavar mellett, így az összecsukható bottartó, bármikor néhány mozdulattal leszerelhető róla.

A bottartó elkészítéséhez 1 m-nyi, 20x20 mm-es négyszögű, 0,5 m 25x25 mm-es U-idom, 1,5 m hosszú 15x15 mm-es négyzetes zártszelvényű alumínium idom szükséges. Kell még 2 mm-es alumínium lemez, néhány műanyag csőbilincs, M5x20-as csavar, szárnyasanya és alátétek, no meg egy 20 mm széles, 40 mm szárhosszúságú csuklópánt és egy kis rúdzár.
Először a hossztartót készítsük el. A 20x20 mm-es zártszelvényű idomból szabjunk le 400 és 600 mm hosszú darabot. A keskenyszárnyú pánt hosszába mindkét cső végébe ragasszunk négyzetes keményfacsapot, majd alumínium szegecsekkel úgy fogassuk fel rájuk a pántot, hogy a két négyzetes csődarabot egymásra tudjuk hajlítani. A pánttal ellentétes oldalra csavarozzuk fel a kis rugós rúdzárat, és a kihajlított csöveket a fészekbe csúszó csappal rögzítsük. A fotós állvány szögbeállítható talpába fúrjunk két M8-as menetet, majd a zártszelvényen átmenő csavarokkal fogassuk szorosan a talpra. Természetesen a zártszelvényű idomnak ezt a végét is egy keményfából kialakított, kb. 60 mm hosszú fadugóval zárjuk le, hogy a felfogócsavar meghúzásakor ne deformálja az idomot. A hossztartót ezt követően próbaként hajtsuk félbe, és az állvány fejének elfordításával fordítsuk az állvány lábai mellé (2). A kombinált bottartó hossza így alig haladja meg a 600 mm-t.
Ezt követően a két függőleges tartót szabjuk le 25x25 mm-es U-szelvényű alumínium idomból. A négyzetes cső végeibe ragasszunk pontosan beleillő keményfa dugókat, majd a felső végén a két oldal közötti részt 20 mm hosszban reszeljük ki, a hossztartók végét pedig 10 mm-es sugárban kerekítsük le. A függőleges tartóidomot fektessük a lekerekített végű oldalra, majd fúrjunk lyukat az M5-ös szárnyasanyás rögzítőcsavar számára.
A csavart alátétekkel illesszük a helyére, majd hajtsuk ki a tartóidomokat. Ha a kihajtás közben bármelyik is akadna, akkor a hossztartó végén levő lekerekítést pontosítsuk. Ezt a műveletsort a cső másik végén is végezzük el. A két függőleges tartóidom végébe készítsünk furatot a konzolok részére.
A konzolokat 15x15 mm-es zártszelvényű idomból szabjuk le, közepükbe üssünk az üregükbe szorosan illeszkedő fadugót, majd fúrjuk ki a felfogócsavarjuk helyét. A két konzol végeit is zárjuk le fadugókkal, ezek olyan hosszúak legyenek, hogy a két műanyag csőbilincs felfogócsavarjain is túlnyúljanak. A bilincsek mérete a botok nyelének átmérőjéhez igazodjon. Elől kisebbek is megfelelnek, mivel itt csak a botok oldalra csúszását kell megakadályozniuk, rögzítésüket a hátsó bilincsek biztosítják, ám ezek se legyenek túl szorosak. A konzolokat szárnyasanyás csavarokkal fogassuk a függőleges tartók végére. A bottartó két végén levő függőleges elemet hajtsuk ki, a csavarok meghúzásával rögzítsük, a konzolokat vízszintes állásba fordítva ugyancsak a rögzítőcsavarok megszorításával rögzítsük. A fotóállvány lábainak oldalra terpesztése után már a konzolok bilincsei közé helyezhetjük horgászbotjainkat. A kisebb igazítások elvégzése után az alumínium elemek felületét finom rézszálas huzalkefével koptassuk tisztára, a fadugók tetejét pedig olvasztott sztearinnal impregnálva tegyük vízállóvá.
A tartón két botnak van hely, harmadikat csak akkor helyezhetünk el rajta, ha a konzolok hosszát 100 mm-rel megnöveljük. Ez azonban csak könnyű botok és masszív statív, azaz állvány esetében ajánlatos, mert a súlynövekedés labilissá teszi a könnyű alumíniumcsöves állványokat. Arra viszont használat közben majd ügyeljünk, hogy a csévélő orsók mindig olyan helyzetbe kerüljenek, hogy ne akadályozzák a mellette levő bot leemelését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miben más a kerti létra, állvány?

A megszokott háztartási, valamint a kerti létrával szemben támasztott elvárások közül a legfontosabbak a stabilitás, az egy-, ill. kétkezi tevékenység lehetősége és a munka tárgyának elhelyezése.


Virágállvány raklap deszkákból

Raklapok anyagából egyszerűen és olcsón számos bútordarab készíthető. Most egy „váltópolcos”, azaz eltolt rakodólapos virágállvány összeállításához adunk ötletet.