Csak kényelmesen!

Pecás kuli

A nagyításhoz kattintson ide!A horgászok kedvelt időtöltésük kedvéért a világ végére is hajlandók elmenni, s hosszú órákon át akár állva is képesek türelmesen figyelni az úszó rezdüléseire. Számosan autóval kirándulnak a távoli horgászhelyekre. A különböző kellékeket azonban kényelmesebb a magunk mögött húzott kulival a vízpartra szállítani, mint kézben, és a kellékes láda még ülésként is használható. Mert azért ülve mégis kényelmesebb a vizet, úszót figyelni, mint állva, a ládafiában pedig az összes horgászkelléknek bőven van helye.

A szék vázához szinte egységesen 15 mm-es, négyzetes zártszelvényű acélidomra, 3x15 mm-es laposacélra, 20x20 mm-es U-idomra, két csapos ajtópántra, 16-20 mm átmérőjű vastag falú acélcsőre, 10-12 mm átmérőjű acélrúdra, két pár nagy alátétre, M6x30-as csavarokra, kevés 1,5 mm-es acéllemezre, továbbá két darab, 250 mm átmérőjű széles kerékre lesz szükségünk. A ládához 3-5 mm-es és 10 mm-es rétegeltlemez, 2x20x20 és 2x20x40 mm-es alumínium szögidomok, bútorajtókhoz használatos csuklópántok, valamint egy kb. 70 mm széles textilheveder szükséges.
A fémváz elkészítését a lehajtható kereteket alkotó idomdarabok méretre szabásával kezdjük el. A ledarabolt elemeket sík faforgácslapra fektetve illesszük egymás mellé. Nagyon fontos, hogy a vízszintes összekötő darabok pontosan egyforma hosszúságúak legyenek. A keretek azonos szélességét úgy biztosíthatjuk legkönnyebben, hogy a hossztartókat egyelőre egyben hagyjuk, és majd csak a keret összehegesztését követően fűrészeljük ketté. A középső két összekötő idomot olyan távolságba helyezzük el, hogy a két bútorpánt széthajtott szárai az oldalukra feküdjenek fel. Az elemeket ebben a helyzetben lerögzítve egymás után hegesszük össze.
Az egymáshoz csatlakoztatott elemek merőlegesek legyenek egymásra, és ezt minden hegesztés előtt derékszöggel ellenőrizzük is. A darabokat hegesztéskor ajánlatos csavaros szorítókkal lefogva biztosítani elmozdulás ellen. Az egymásba illesztett szárú pántokat pontosan, tengelybe állítva hegesszük az összekötő elemek oldalára, különben később a keret lehajtása nehézkes lesz, feszülni fog. Ha már szilárdan áll a hátsó keret, a csuklópántok szárát, valamint a csővégeket fedő lemezeket és a vonórúd két kis hüvelyét is a helyükre hegesztettük, a varratok felületét csiszoljuk simára.
Ezt követően a ládatartó elemeit hegesszük a keret aljára. A két összekötő idomot derékszögbe állítva hegesszük fel a keretre, majd a hosszabb csövet is rögzítsük a helyére. Két végét egy-egy ferdén felhegesztett laposvassal kapcsoljuk a tartókeret oldalára. A laposvas és a keret két oldala közé egy-egy rövid csőidomra is szükségünk lesz. A varratok lecsiszolását követően a pántok tengelyvonalában fűrészeljük ketté a keretet, és ellenőrizzük a lehajtható felsőrész akadálytalan mozgását. A kereteket összefogó és rögzítő darabokat U-vasból fűrészeljük le, majd szegecselt csappal fogassuk az alsó keretrészre. Arra azonban ügyeljünk, hogy az elemek oldalra kihajthatók legyenek, különben nem tudjuk majd a felső keretet lehajtani. A keretbilincseket egy-egy szárnyas csavarral oldhatjuk, vagy rögzíthetjük a kereteken, és ugyanilyen csavarra lesz szükségünk a húzókar keretre rögzítéséhez is.
Következő lépésben a keret "futóművét" állítsuk össze. A 250 mm átmérőjű kerék bármilyen kivitelű lehet, mivel csak a feltehetően rövidtávú mozgáskor lesz rá szükségünk. Álló helyzetben ugyanis a kerék nem támaszkodhat a talajra, tehát amikor a kuli ülőhelyként szolgál, a pecakészségeket tartalmazó ládán, illetve annak keretén ülünk, s nem a keréken. Így tehát különösebb igénybevételnek nincs kitéve a kerék, csak a "cucc" szállításához szükséges. E célra pedig megfelel a gyerekjátékokon használatos bármilyen műanyagkerék, amely legalább 200 mm átmérőjű, de lehet komolyabb, ballonos kivitelű is. A tengelye 20 mm átmérőjű vastag falú cső, amelybe simára csiszolt palástú tengelycsapot kell hegesztenünk. A csapok átmérője igazodjon a kerekek tengelyfuratának a méretéhez. A tengely végeire hegesszünk két-két alátétet a kerék felütköztetésének biztosításához. A csőtengely olyan hosszú legyen, hogy a kerekek ne érjenek a keret oldalához, a behegesztett csapok pedig 15 mm-rel nyúljanak túl a kerék tengelynyílásának külső peremén. Leesés ellen egy-egy alátét és rugós kivitelű, vagy egyszerű sasszeges kerékbiztosítás is megteszi. A húzókar egy négyszögidomba hegesztett rúdacél darabból áll, rögzítését egy menesztőlappal ellátott csavar szolgálja. A váz ezzel késznek mondható, már csak egy korrózióvédő alapozásra és fedőmázolásra van szükségünk ahhoz, hogy használatra alkalmas legyen.
A váz azonban önmagában még nem elég, egy hordláda is szükséges ahhoz, hogy székként is használhassuk. A ládának - méretét tekintve - pontosan illeszkednie kell a vázba. Ez azt jelenti, hogy alapterülete 300x430 mm, magassága pedig 400 mm lehet. A ládát ráadásul úgy kell kialakítanunk, hogy rajta ülve is kényelmesen hozzáférhessünk a tartalmához, ne kelljen állandóan felállnunk, ha a ládából ki kell valamit vennünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy a nem túl mély felső részben a ritkán szükséges, alul pedig - az előre kihajtható ajtajú részben - a gyakorta szükséges kellékeket tároljuk. A felső rész tetejét 10 mm vastag rétegeltlemezből szabjuk ki, majd 10 mm vastag tömör habszivacs párnázattal lássuk el. A láda vázát 2x20x20 vagy 2x20x40 mm-es alumínium szöganyagból készítsük el. Burkolata 5 mm vastag rétegeltlemezből kivágott lapokból álljon, amelyeket szegecselve rögzítsünk az alumínium idomokhoz.
Előbb a láda testét állítsuk össze a kivágott falemezekből. A fenéklap és a közbenső válaszlap 10 mm vastag rétegeltlemezből kivágott darab legyen, ezek élére ragasszuk fel az oldallapokat, és apró szegekkel is erősítsük meg. A dobozt csiszoljuk simára, majd többször lakkozzuk be. Éleire szegecsekkel fogassuk fel a sarokmerevítő aluidomokat. Alulra egyenlőtlen szárú idom kerüljön, amelynek a szélesebb szárának végét úgy munkáljuk le, hogy síkban a függőleges sarokidomokhoz tudjuk csatlakoztatni. Az idomokat 1,5 mm-es alumínium szegecsekkel erősítsük a doboztestre. A felső keretet alumínium szögidomból, hajlítással alakítsuk ki, majd a végeiket szegecsekkel fogassuk a doboz oldalaira. A felhajtható fedelet kis csuklópántokkal fogassuk a felső keret oldalára, és rugós csappantyúval oldjuk meg a rögzítését.
A válaszlapot is szegelve és ragasztva erősítsük a helyére, majd elölről egy 90 mm széles takarólappal zárjuk le a felső tárolórészt.. Az ajtó lapjára fogassuk fel a kis, zárófedéllel is ellátott tároló dobozokat, majd a pántokat szegecsekkel erősítsük az alsó szegélyre, illetve az ajtóra. Zárként itt is használhatunk rugós csappantyút, de más egyszerű zár is megfelelő.
Most már csak a fedőlapra kell a szivacspárnázatot felragasztanunk, ezt műbőrrel lefedve tehetjük tetszetőssé. A hordhevederre csak akkor van szükségünk, ha a kuli nélkül is használni kívánjuk a kellékes ládát. Amennyiben úgy döntünk, hogy szükségünk van rá, akkor 70 mm széles kárpitos hevedert használjunk hozzá, és a visszahajtott a végeket lemezzel is lefogva szegecseljük a láda oldalának közepére. A pecás kuli ezzel készen van, s a víz partján horgászás közben akár rögtön ki is próbálhatjuk. Ha pedig nincs rá szükségünk, a keretét "félbehajtva" kis helyen tárolhatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: horgász, szék, láda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Törpe szegfű

A törpe szegfű a nemesítéseknek köszönhetően rengeteg virágszínben és formában beszerezhető, így változatos, és tartása nagyon egyszerű. Kiválóan alkalmas kis termete és jó fagytűrő képessége...


Autófelkészítés télre

A téli autózás mindig valamivel nagyobb nehézséget jelent, mint az év más részeiben. Sokat autózunk sötétben, télen nehezebben indulhatnak gépkocsijaink, csúsznak az utak, romlanak a látási...