Csak kényelmesen!

Pecás kuli

A nagyításhoz kattintson ide!A horgászok kedvelt időtöltésük kedvéért a világ végére is hajlandók elmenni, s hosszú órákon át akár állva is képesek türelmesen figyelni az úszó rezdüléseire. Számosan autóval kirándulnak a távoli horgászhelyekre. A különböző kellékeket azonban kényelmesebb a magunk mögött húzott kulival a vízpartra szállítani, mint kézben, és a kellékes láda még ülésként is használható. Mert azért ülve mégis kényelmesebb a vizet, úszót figyelni, mint állva, a ládafiában pedig az összes horgászkelléknek bőven van helye.

A szék vázához szinte egységesen 15 mm-es, négyzetes zártszelvényű acélidomra, 3x15 mm-es laposacélra, 20x20 mm-es U-idomra, két csapos ajtópántra, 16-20 mm átmérőjű vastag falú acélcsőre, 10-12 mm átmérőjű acélrúdra, két pár nagy alátétre, M6x30-as csavarokra, kevés 1,5 mm-es acéllemezre, továbbá két darab, 250 mm átmérőjű széles kerékre lesz szükségünk. A ládához 3-5 mm-es és 10 mm-es rétegeltlemez, 2x20x20 és 2x20x40 mm-es alumínium szögidomok, bútorajtókhoz használatos csuklópántok, valamint egy kb. 70 mm széles textilheveder szükséges.
A fémváz elkészítését a lehajtható kereteket alkotó idomdarabok méretre szabásával kezdjük el. A ledarabolt elemeket sík faforgácslapra fektetve illesszük egymás mellé. Nagyon fontos, hogy a vízszintes összekötő darabok pontosan egyforma hosszúságúak legyenek. A keretek azonos szélességét úgy biztosíthatjuk legkönnyebben, hogy a hossztartókat egyelőre egyben hagyjuk, és majd csak a keret összehegesztését követően fűrészeljük ketté. A középső két összekötő idomot olyan távolságba helyezzük el, hogy a két bútorpánt széthajtott szárai az oldalukra feküdjenek fel. Az elemeket ebben a helyzetben lerögzítve egymás után hegesszük össze.
Az egymáshoz csatlakoztatott elemek merőlegesek legyenek egymásra, és ezt minden hegesztés előtt derékszöggel ellenőrizzük is. A darabokat hegesztéskor ajánlatos csavaros szorítókkal lefogva biztosítani elmozdulás ellen. Az egymásba illesztett szárú pántokat pontosan, tengelybe állítva hegesszük az összekötő elemek oldalára, különben később a keret lehajtása nehézkes lesz, feszülni fog. Ha már szilárdan áll a hátsó keret, a csuklópántok szárát, valamint a csővégeket fedő lemezeket és a vonórúd két kis hüvelyét is a helyükre hegesztettük, a varratok felületét csiszoljuk simára.
Ezt követően a ládatartó elemeit hegesszük a keret aljára. A két összekötő idomot derékszögbe állítva hegesszük fel a keretre, majd a hosszabb csövet is rögzítsük a helyére. Két végét egy-egy ferdén felhegesztett laposvassal kapcsoljuk a tartókeret oldalára. A laposvas és a keret két oldala közé egy-egy rövid csőidomra is szükségünk lesz. A varratok lecsiszolását követően a pántok tengelyvonalában fűrészeljük ketté a keretet, és ellenőrizzük a lehajtható felsőrész akadálytalan mozgását. A kereteket összefogó és rögzítő darabokat U-vasból fűrészeljük le, majd szegecselt csappal fogassuk az alsó keretrészre. Arra azonban ügyeljünk, hogy az elemek oldalra kihajthatók legyenek, különben nem tudjuk majd a felső keretet lehajtani. A keretbilincseket egy-egy szárnyas csavarral oldhatjuk, vagy rögzíthetjük a kereteken, és ugyanilyen csavarra lesz szükségünk a húzókar keretre rögzítéséhez is.
Következő lépésben a keret "futóművét" állítsuk össze. A 250 mm átmérőjű kerék bármilyen kivitelű lehet, mivel csak a feltehetően rövidtávú mozgáskor lesz rá szükségünk. Álló helyzetben ugyanis a kerék nem támaszkodhat a talajra, tehát amikor a kuli ülőhelyként szolgál, a pecakészségeket tartalmazó ládán, illetve annak keretén ülünk, s nem a keréken. Így tehát különösebb igénybevételnek nincs kitéve a kerék, csak a "cucc" szállításához szükséges. E célra pedig megfelel a gyerekjátékokon használatos bármilyen műanyagkerék, amely legalább 200 mm átmérőjű, de lehet komolyabb, ballonos kivitelű is. A tengelye 20 mm átmérőjű vastag falú cső, amelybe simára csiszolt palástú tengelycsapot kell hegesztenünk. A csapok átmérője igazodjon a kerekek tengelyfuratának a méretéhez. A tengely végeire hegesszünk két-két alátétet a kerék felütköztetésének biztosításához. A csőtengely olyan hosszú legyen, hogy a kerekek ne érjenek a keret oldalához, a behegesztett csapok pedig 15 mm-rel nyúljanak túl a kerék tengelynyílásának külső peremén. Leesés ellen egy-egy alátét és rugós kivitelű, vagy egyszerű sasszeges kerékbiztosítás is megteszi. A húzókar egy négyszögidomba hegesztett rúdacél darabból áll, rögzítését egy menesztőlappal ellátott csavar szolgálja. A váz ezzel késznek mondható, már csak egy korrózióvédő alapozásra és fedőmázolásra van szükségünk ahhoz, hogy használatra alkalmas legyen.
A váz azonban önmagában még nem elég, egy hordláda is szükséges ahhoz, hogy székként is használhassuk. A ládának - méretét tekintve - pontosan illeszkednie kell a vázba. Ez azt jelenti, hogy alapterülete 300x430 mm, magassága pedig 400 mm lehet. A ládát ráadásul úgy kell kialakítanunk, hogy rajta ülve is kényelmesen hozzáférhessünk a tartalmához, ne kelljen állandóan felállnunk, ha a ládából ki kell valamit vennünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy a nem túl mély felső részben a ritkán szükséges, alul pedig - az előre kihajtható ajtajú részben - a gyakorta szükséges kellékeket tároljuk. A felső rész tetejét 10 mm vastag rétegeltlemezből szabjuk ki, majd 10 mm vastag tömör habszivacs párnázattal lássuk el. A láda vázát 2x20x20 vagy 2x20x40 mm-es alumínium szöganyagból készítsük el. Burkolata 5 mm vastag rétegeltlemezből kivágott lapokból álljon, amelyeket szegecselve rögzítsünk az alumínium idomokhoz.
Előbb a láda testét állítsuk össze a kivágott falemezekből. A fenéklap és a közbenső válaszlap 10 mm vastag rétegeltlemezből kivágott darab legyen, ezek élére ragasszuk fel az oldallapokat, és apró szegekkel is erősítsük meg. A dobozt csiszoljuk simára, majd többször lakkozzuk be. Éleire szegecsekkel fogassuk fel a sarokmerevítő aluidomokat. Alulra egyenlőtlen szárú idom kerüljön, amelynek a szélesebb szárának végét úgy munkáljuk le, hogy síkban a függőleges sarokidomokhoz tudjuk csatlakoztatni. Az idomokat 1,5 mm-es alumínium szegecsekkel erősítsük a doboztestre. A felső keretet alumínium szögidomból, hajlítással alakítsuk ki, majd a végeiket szegecsekkel fogassuk a doboz oldalaira. A felhajtható fedelet kis csuklópántokkal fogassuk a felső keret oldalára, és rugós csappantyúval oldjuk meg a rögzítését.
A válaszlapot is szegelve és ragasztva erősítsük a helyére, majd elölről egy 90 mm széles takarólappal zárjuk le a felső tárolórészt.. Az ajtó lapjára fogassuk fel a kis, zárófedéllel is ellátott tároló dobozokat, majd a pántokat szegecsekkel erősítsük az alsó szegélyre, illetve az ajtóra. Zárként itt is használhatunk rugós csappantyút, de más egyszerű zár is megfelelő.
Most már csak a fedőlapra kell a szivacspárnázatot felragasztanunk, ezt műbőrrel lefedve tehetjük tetszetőssé. A hordhevederre csak akkor van szükségünk, ha a kuli nélkül is használni kívánjuk a kellékes ládát. Amennyiben úgy döntünk, hogy szükségünk van rá, akkor 70 mm széles kárpitos hevedert használjunk hozzá, és a visszahajtott a végeket lemezzel is lefogva szegecseljük a láda oldalának közepére. A pecás kuli ezzel készen van, s a víz partján horgászás közben akár rögtön ki is próbálhatjuk. Ha pedig nincs rá szükségünk, a keretét "félbehajtva" kis helyen tárolhatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: horgász, szék, láda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos háztartás

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt...


Multifunkciós bútorok

Az soha sem hátrány, ha valami több, mint aminek első ránézésre gondolnánk. A gond a fordítottjával van. Főleg kis lakásban előnyös, ha egy bútordarab több mindent tud, mint ami a nevében szerepel....